“Εκλογές 2014” στο θερινό κινηματογράφο Ρόδον

Σήμερα ο θερινός κινηματογράφος «Ρόδον»  θα παρουσιάσει την μεγάλη υπερπαραγωγή  «Εκλογές 2014»  με πρωταγωνιστές τους γνωστούς υποψηφίους Δημάρχους. Συμπρωταγωνιστούν οι γνωστοί για πολλά χρόνια υποψήφιοι σύμβουλοι.

Η υπόθεση της ταινίας είναι , υποσχέσεις και προγράμματα πολλά, που τα περισσότερα ξεχνιούνται την επόμενη μέρα των εκλογών.
Κατά κανόνα και συμπτωματικά (;) μέσα στα προγράμματά τους , Ο Λ Ο Ι  νοιώθουν την ανάγκη να μιλήσουν για τον πολιτισμό και επειδή  και μένα προσωπικά αλλά όχι συμπτωματικά με απασχολεί  το θέμα του πολιτισμού , σαν πολίτης της ωραίας μας Σπάρτης όπου και ασκώ το εκλογικό μου δικαίωμα , έχω νομίζω κάθε λόγο να μιλήσω και να εκφέρω την γνώμη μου για τον πολιτισμό.
Και το δικαίωμα αυτό μου το δίνει η αγάπη μου για κάθε τι που συνδέεται με αυτόν , όπως η ενασχόληση από μικρή ηλικία με τις χορωδίες , πολιτιστικούς συλλόγους , ερασιτεχνικά μουσικά συγκροτήματα και ειδικά από το 2002 όταν ξεκίνησα και επαγγελματικά(;) την επαναλειτουργία του Θερινού Κινηματογράφου «Ρ Ο Δ Ο Ν».
Το ερώτημα είναι «Ο θερινός κινηματογράφος» είναι πολιτισμός και παράδοση; ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ .
Τη δεκαετία του 1980 το υπουργείο Πολιτισμού με υπουργό τότε την  Μελίνα Μερκούρη , ανακήρυξε όλους τους Θερινούς Κινηματογράφους διατηρητέους.
Οι περισσότεροι απ’ αυτούς , μετατράπηκαν σε δημοτικούς , και αυτό μπορεί να το διαπιστώσει ο οποιοσδήποτε από τα δημοσιεύματα των εφημερίδων.
Η ταινία μας συνεχίζεται με το κυρίως ΘΕΜΑ που αφορά τα του οίκου μας.
Πριν την διενέργεια των προηγούμενων εκλογών  , ο επικεφαλής της τότε αντιπολίτευσης και σημερινός Δήμαρχος ,  προς τιμήν του , πρότεινε στη τότε συμπολίτευση την δημιουργία Δημοτικού Θερινού Κινηματογράφου και η πρόταση αυτή ψηφίστηκε ΟΜΟΦΩΝΑ.
Μετά απ’ αυτό πρότεινα στη επόμενη Δημοτική Αρχή , υπό τον κ. Αργειτάκο , να παραχωρήσω στον Δήμο εν λευκώ την διαχείριση του «ΡΟΔΟΝ».
Δυστυχώς , οι δημοτικοί μας άρχοντες , αποφάσισαν ότι αυτή η πρόταση δεν ήταν  οικονομικά βιώσιμη και συμφέρουσα γιατί δήθεν τα εισιτήρια ήταν ελάχιστα και δυστυχώς αυτό το διέδιδαν σύμβουλοι που δεν είχαν έστω και μια φορά επισκεφθεί το «ΡΟΔΟΝ».
Η έλλειψη οράματος και κουλτούρας από τους έχοντες την ευθύνη του ιστορικού μας Δήμου είχε σαν αποτέλεσμα το γκρέμισμα ενός από τους ωραιότερους θερινούς κινηματογράφους , και τη μετατροπή του σε έναν αποκρουστικό σκουπιδότοπο.
Αλήθεια ποιος από τους παλιούς Σπαρτιάτες δεν θυμάται τον ΕΣΠΕΡΟ , το ΑΤΤΙΚΟΝ , το ΡΕΞ , το ΦΛΟΡΑΛ και μεταγενέστερα το ΡΟΔΟΝ  , που συντρόφευαν και διασκέδαζαν τα καλοκαίρια τους Σπαρτιάτες και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής;
Δεν αξίζει η ιστορική μας πόλη , να διατηρεί και να συντηρεί έναν Δημοτικό Θερινό Κινηματογράφο που θα συνεισφέρει θετικά στην άνοδο του πολιτιστικού επιπέδου και ποιότητας ζωής  και ειδικά των νέων που αντιμετωπίζουν και στο Δήμο της Σπάρτης τόσα προβλήματα;
Η ταινία συνεχίζεται με σοβαρά ερωτήματα για τη στάση του Δήμου απέναντι σε πολιτιστικές δράσεις που γεννά η πόλη μας χάρις σε ατομικές προσπάθειες
ανθρώπων με μεράκι που θυσιάζουν χρόνο και χρήμα και είναι χορωδίες , πολυβραβευμένες θεατρικές ομάδες – βλέπε Ε.Θ.Ο.Λ – , Κινηματογραφική και φωτογραφική Λέσχη , σκακιστικός όμιλος , ερασιτεχνικά μουσικά και χορευτικά  συγκροτήματα και πολλά άλλα.
Τελικά δεν χάθηκε μόνο ο Θερινός κινηματογράφος , αλλά ένας πανέμορφος χώρος κάτω από τα αστέρια , ανάμεσα σε πολλά λουλούδια , γιασεμιά και αγιοκλήματα που θα ήταν κατάλληλος  για όλες τις πολιτιστικές δραστηριότητες κάτω από την καθοδήγηση και εποπτεία της Δημοτικής Αρχής.
Δυστυχώς αντί για ένα Δήμο που θα υλοποιούσε αυτά που περιγράφονται πιο πάνω , εκλέγουμε δημοτικούς άρχοντες που έχουν θεοποιήσει την υποκουλτούρα με ακριβοπληρωμένα σουβλάκια.
Για το τέλος της ταινίας , ας θυμηθούμε τον στίχο του Λουκιανού Κελαηδόνη
«και εκείνο που μένει τελικά είναι μια νύκτα με φεγγάρι , μες τα θερινά τα σινεμά»

                        ———Τ ε λ ο ς——  

Σπάρτη 20/05/2014

Κώστας Ρουμελιώτης
(Κινηματογραφιστής)