Τάρτα αλμυρή με παντζάρια

Μία ακόμη μοναδική συνταγή από τη Μαίρη Παναγάκου

Υλικά (για 8 άτομα)
Για την ζύμη
2 φλ τσ αλεύρι γοχ
2 κ σ τριμμένο κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα
150 γρ βούτυρο
κρύο νερό

Για την γέμιση
2 μέτρια παντζάρια
2 κ σ ξύδι
1 κ σ βούτυρο
1 κ σ ζάχαρη
4 κ σ ξινόγαλο
πιπέρι πράσινο

Τρόπος παρασκευής
1. Σε μπολ αναμειγνύετε το αλεύρι με την παρμεζάνα. Προσθέτετε το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομματάκια. Δουλεύετε με το χέρι σας το μείγμα μέχρι να γίνει σαν τριμμένο ψωμί. Προσθέτετε σιγά σιγά λίγο κρύο νερό μέχρι να πάρετε μια ομοιογενή λεία ζύμη. Την τυλίγετε σε μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα.
2. Καθαρίζετε τα παντζάρια και τα βράζετε για 10′ σε αλατισμένο νερό. Τα αφήνετε να κρυώσουν και τα κόβετε σε λεπτές και στρογγυλές φέτες.
3. Σε αντικολλητικό τηγάνι λιώνετε το βούτυρο και απλώνετε τις φέτες των παντζαριών. Σιγοβράζετε με σκεπασμένο το τηγάνι για 6′-8′. Πασπαλίζετε με την ζάχαρη, το πιπέρι και σβήνετε με το ξύδι.
4. Βουτυρώνετε μια φόρμα για τάρτες και απλώνετε την ζύμη, πατώντας την καλά με το χέρι σας, ώστε να πάει και στα τοιχώματα. Προσθέτετε τα παντζάρια, απλώνοντας τα σε όλη την επιφάνεια της τάρτας.
5. Περιχύνετε με το ξινόγαλο και ψήνετε στους 180ο, σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις στους 180ο, για 30′-40′. Σερβίρεται την τάρτα ζεστή.