Ζαγκανάς και Βασιλόπουλος νικητές στα 80α «Αρκάδια»

Δείτε όλα τα αποτελέσματα

Διακόσιοι τέσσερις δρομείς και ρίπτες μαζί με τους οργανωτές και όσους υποστήριξαν με όποιο τρόπο ή όποιο πόστο την εφετινή 80η έκδοση «Αρκάδια 2020» αψήφησαν το φόβο της πανδημίας για να τιμήσουν τους πεσόντες ήρωες της 6ης Νοε 1866, τότε όταν αποφάσισαν την Εθελοθυσία τους ή το Ολοκαύτωμα κατά την πολιορκία της Ιερής Μονής Αρκαδίου από τους Τούρκους εκεί 22 χλμ ανατολικά του Ρεθύμνου. Ετσι δεν έσπασε η αλυσίδα της συνέχειας στο χρόνο ενός από τα παλαιότερα στιβικά γεγονότα στην Ελλάδα και προπομπό φημισμένων μήτινγκ εντός μεγαλονήσου και όχι μόνο (πχ «Βενιζέλεια», «Βαρδινογιάννεια», κα). Εμπνεύστηκαν όλοι ώς φαίνεται από τον στίχο, πείτε το ριζίτικο: «Τ΄Αρκάδι ξέρετε, παιδιά, τι είναι το Αρκάδι; Είναι της Κρήτης η ζωή, το άγιο φυλακτό της! Είναι η Ελλάς ολόκληρη μαζί με τ΄όνειρό της». Οι οργανωτές εμπρός στην ανάγκη της απόδοσης αγωνιστικής τιμής και στις επιταγές των καιρών περιόρισαν τα αγωνίσματα σε δύο, τον Αρκάδιο δρόμο και το Κρητικό βόλι, τηρώντας παράλληλα ένα αυστηρό πρωτόκολλο διεξαγωγής (πχ 20 μπλοκ εκκίνησης με έως και πέντε δρομείς ανάλογα της ικανότητας καθενός με βάση δηλωθείσα επίδοση, απουσία θεατών, κοκ). Ο 41 ετών Σταύρος Ζαγκανάς, ο «τρέχων δικηγόρος» των Χανίων με καταγωγή από τη Σπάρτη αναδείχθηκε νικητής στον αγώνα των 22400μ από τη Μονή Αρκαδίου έως το ιστορικό και απέριττο σταδιάκι της Σοχώρας στη σκιά του κάστρου του Ρεθύμνου. Κατέγραψε επίδοση 1ω20:08. Αγωνίστηκε με τα χρώματα του ΟΦΗ. Πρόκειται για μια άκρως ικανοποιητική επάνοδο μετά τον τραυματισμό του… Ατύχησε τέλη Αυγούστου σε εμπλοκή με όχημα κατά την προπόνησή του.

Ολίγες ημέρες πριν (22/8) είχε κατακτήσει τη νίκη στον Λαφονήσειο δρόμο, δηλαδή επί της παραλιακής διαδρομής από τα Λιβάδια έως το Ελαφονήσι Χανίων (12470μ σε 42:23). Μονομαχία συνέβη για τη 2η θέση. Υπερίσχυσε ο 42χρονος Δημήτρης Λαγωνικάκης, ο γνωστός υδατοσφαιριστής του κοντινού παρελθόντος. Σημείωσε 1ω25:18. Ακολούθησε ο 51 ετών Γιώργος Κορνάρος από την Ιεράπετρα με μόλις ένα (!!!) δεύτερο ως μειονέκτημα. Η 41 ετών Ρίτα Μουντάκη, η φιλόλογος από τα Χανιά πρώτευσε στις γυναίκες. Κάλυψε την απόσταση σε 1ω45:51. Ενιωσε ολίγον την πίεση της Ευαγγελίας Βλαχάκη (2η με 1ω46:53). Η 40άρα Μαρία Ζαραφωνίτη συμπλήρωσε το βάθρο σε 1ω48:52. Τερμάτισαν συνολικά 195 δρομείς, 160 άνδρες+35 γυναίκες. Η διαδρομή κινήθηκε κατηφορική για 13 ολόκληρα χιλιόμετρα…Εμφαίνεται από τα υψομετρικά:-Ιερή Μονή εκκίνηση υψ: 510, Αμνάτος υψ:340, Κυριάννα υψ: 240, Λούτρα υψ: 120 και Πηγή υψ: 60. Επίπεδη εξελίχθηκε από τον κάμπο του Αδελε έως το τέρμα. Την επίδοση διαδρομής κατέχει ο Γιώργος Αφορδακός με 1ω08:0 από τον αγώνα του 1984. Εχουν επίσης αναδειχθεί νικητές άλλοι σπουδαίοι δρομείς όπως ο Δημήτρης Βούρος, ο Γιάννης Γλέζος, ο Γιάννης Μόνος, ο Γιάννης Βιρβίλης, ο Τάσος Ψαθάς, ο Σπύρος Ανδριόπουλος, ο Χρήστος Σωτηρόπουλος, ο Παναγιώτης Χαραμής, η Γεωργία Παπαναστασίου, κα.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΔΩ

Η φτωχή συμμετοχή στο θεαματικό Κρητικό βόλι στενοχώρησε το Νίκο Κωνσταντόπουλο, το γνωστό δημοσιογράφο της εφημερίδας «Καθημερινή» και διαχρονικό αθλητή. Τόνισε σχολιάζοντας: «Να προσπαθήσουμε να μη σβήσει αυτό το θεαματικό και ιστορικό αγώνισμα! Δέχομαι την πανδημία ως δικαιολογία μη προσέλευσης συναθλητών αλλά…Αγωνισθήκαμε μόλις εννέα ρίπτες και όλοι ανήκουμε στους διαχρονικούς, δηλαδή έχομε ηλικία +35 έτη. Οι πέντε ταξιδέψαμε από την Αθήνα. Εκ Κρήτης προσήλθαν μόλις τέσσερις, ο Μανώλης Σφακιανάκης, όπως πάντα, με την παραδοσιακή κρητική φορεσιά, ο Βασίλης Σπανδάγος, ο Ανδρέας Μπενάκης και ο Μάκης Κανίδης ο Αθηναίος και μόνιμος κάτοικος μεγαλονήσου..».

Ο Νίκος συμπλήρωσε 40 (!!!) διαδοχικές συμμετοχές στα Αρκάδια. Την καλύτερη βολή πέτυχε ο πρωταθλητής δεκαετίας ’00, ο Γιάννης Βασιλόπουλος με 15μ18 . Εντυπωσίασε ο Βασίλης Μαγγανάς, όπως πάντα στις…Αρκάδιες εμφανίσεις του. Εστειλε το βόλι του στα 12μ16. Είναι πλέον 66 ετών! Τήρησε ευλαβικά τη συνήθειά του ο Μανώλης Σφακιανάκης, δρομέας 400άρης στα νιάτα του με ατομ. επ. 46.83. Φόρεσε πλήρη παραδοσιακή ενδυμασία και αγωνίστηκε…Καλύτερη προσπάθεια στα 12μ80. Η κατάταξη – 35 έως 49 ετών: 1. Βασιλόπουλος 15μ18, 2. Σφακιανάκης 12μ80 και 3. Βασίλης Σπανδάγος 10μ33 (βάρος οργάνου 7260γρ), +50 ετών: 1. Μαγγανάς ΑΟ Παλ Φαλήρου 12μ16, 2. Ιωακείμ Κανίδης ΑΕΚ 11μ26, 3. Γρηγόρης Δέδες «Πανελλήνιος» ΓΣ 11μ03, 4. Ανδρέας Μπενάκης ΟΚΑ «Αρκάδι» 9μ69, 5. Νίκος Κωνσταντόπουλος ΑΟ Παλ Φαλήρου 9μ49 και 6. Θανάσης Καλαντζής «Πανιώνιος» ΓΣ 9μ25 (βάρος οργάνου 5κ). Τα εφετινά 80α «Αρκάδια» οργανώθηκαν με την επιμέλεια της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, του τοπικού Δήμου, της ομάδας Φυσικής Αγωγής ΔΔΕ, της Πρωτοβάθμιας ΔΕ, του ΟΚΑ «Αρκάδι», του ΟΚΑ «Πρέβελη», του ΣΔ Υγείας, του συλλόγου «Psiloritis Race”, του AΣ «Ακαδημία Μαχητικών Τεχνών» και των Πολιτιστικών Συλλόγων επί της διαδρομής Αρκαδίου Δρόμου. Τον αγωνιστικό αυτό θεσμό τιμής και μνήμης εμπνεύστηκαν εντός έτους 1930 οι άνθρωποι του ΑΟ «Ατρόμητος» με πρόεδρο το Νικόλαο Ζερβό. Τέλεσαν τους αγώνες για πρώτη φορά με την επωνυμία «Πανρεθύμνια» και βέβαια με την έγκριση όλων των αρχών την 8η Νοε εκείνης της χρονιάς. Το γεγονός έλαβε την επωνυμία «Αρκάδια» από το 1936. Ολόκληρη την ιστορία ανά έτος διεξαγωγής έχει καταγράψει ο Χριστόφορος Ανδρουλιδάκης στο blogspot Αρκαδια 1936-2019. Ακολουθούν βίντεο με σύντομες δηλώσεις της Ρίτας Μουντάκη: