Σύσκεψη ενόψει δεύτερου κύματος πανδημίας για την αποφυγή εξάπλωσης στους καταυλισμούς των Ρομά

Συμμετείχε και ο Σ.Τσιόδρας

Ενόψει του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19 η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά – ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ – ως θεσμικός φορέας εκπροσώπησης των Ελλήνων Ρομά, συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι, 6 Νοεμβρίου 2020, στα γραφεία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η σύσκεψη συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Καταπολέμησης της Φτώχειας, κ. Γιώργου Σταμάτη και συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο Επικεφαλής της ομάδας για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα, Καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας, και άλλα στελέχη της Γενικής Γραμματείας. Επιπλέον, το παρόν έδωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Διαμεσολαβητών, κ. Κωνσταντίνος Παϊτέρης. Από την πλευρά της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος κ. Βασίλειος Πάντζος και ο Νομικός Σύμβουλος κ. Ηλίας Γιαννόπουλος.

Εξετάστηκαν διεξοδικά οι καλύτεροι δυνατοί τρόποι ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης, προφύλαξης και αποφυγής εξάπλωσης της πανδημίας στους καταυλισμούς των Ελλήνων Ρομά.

Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ θα υποβάλλει άμεσα συγκεκριμένο αίτημα σχετικά με τη διαχείριση της κρίσης της πανδημίας, ώστε να φτάσουν τα αποτελέσματα στο πεδίο αυτή τη φορά και να δράσουμε όλοι -συναρμόδια Υπουργεία, Δήμοι, Περιφέρειες, εκλεγμένοι εκπρόσωποι συλλογικοτήτων Ρομά, διαμεσολαβητές και άλλοι φορείς της κοινωνίας των πολιτών- συντονισμένα και συντεταγμένα προς όφελος του εθνικού καλού.

Ως Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά διαχειριστήκαμε με υποδειγματικό τρόπο τις επιτακτικές ανάγκες του πρώτου κύματος της πανδημίας με συντεταγμένες ενέργειες και διαρκή παρουσία στο πεδίο, γεγονός που αναγνωρίστηκε σε Έκθεση του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA), σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στις κοινότητες των Ρομά και των Ταξιδευτών (Travellers). Είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλλουμε με όποιο τρόπο μπορούμε και αυτή τη φορά, αναμένοντας από τους αρμόδιους φορείς να πράξουν τα δέοντα.