Δημιουργία Εθνικού Μητρώου Σημείων Υδροληψίας

Η Δ/νση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Σπάρτης  ενημερώνει ότι από τις  14 Ιανουαρίου 2014  συστήθηκε από το Υ.Π.Ε.Κ.Α.:  Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (Ε.Μ.Σ.Υ.)  Επιφανειακών και Υπόγειων Υδατικών Συστημάτων,

με την υπ’ αριθ. 145026/10-1-14 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ 31 Β΄/14-1-14) .
Η  εγγραφή στο παραπάνω Μητρώο είναι υποχρεωτική.
Όλοι , άτομα και Φορείς , που κάνουν απόληψη ύδατος από οποιοδήποτε σύστημα με νερό (γεώτρηση , πηγάδι , πηγή , ‘δέση’ ,) ,  υπάγονται στην υποχρέωση καταγραφής αυτού ή αυτών των σημείων ( υδροληψιών).
Οι ιδιοκτήτες ή και χρήστες των σημείων υδροληψίας που
α)  αδειοδοτήθηκαν για πρώτη φορά για την υδροληψία τους πρίν την 20-12-2005 , ανεξαρτήτως αν η άδεια χρήσης νερού είναι σε ισχύ ή όχι, και οι οποίοι δέν έχουν υποβάλει ήδη στην Υπηρεσία (Δήμο ή Περιφέρεια) π.χ. σε εφαρμογή της 150559/2011 ΚΥΑ , αίτηση/δήλωση αδειοδότησης χρήσης νερού  &
β) όσοι έχουν σημεία υδροληψίας ενεργά ή ανενεργά, που δεν υπάγονται στις πιο κάτω περιπτώσεις ,
οφείλουν  να υποβάλουν αίτηση για την εγγραφή τους στο ΕΜΣΥ  μέχρι την  15-5-2014  .

Δέν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση όσοι έχουν ήδη καταθέσει σε αρμόδιες Υπηρεσίες αίτηση & δικαιολ/κά για χορήγηση ή ανανέωση «άδειας χρήσης νερού» ,  καθώς και όσοι έχουν υδροληψίες αδειοδοτημένες για πρώτη φορά μετά την 20-12-2005  (ανεξαρτήτως αν αυτή η άδεια είναι σε ισχύ   ή όχι).

Την αίτηση & υπεύθυνη δήλωση, ο υπόχρεος την υποβάλει στο Δήμο (Ο.Τ.Α.) στα διοικητικά όρια του οποίου ευρίσκεται το ‘σημείο υδροληψίας’  (π.χ. η γεώτρηση).
[ Η διαδικασία προβλέπεται στο άρθρο 6. της ΚΥΑ.]

 Μέχρι την 30 Σεπτεμβρίου 2014 , ο ενδιαφερόμενος χρήστης κάθε ενεργού σημείου υδροληψίας, υποχρεούται να προβεί σε υποβολή αίτησης για τη χορήγηση ή ανανέωση της άδειας χρήσης νερού σύμφωνα με τις προβλέψεις της εκάστοτε κείμενης σχετικής νομοθεσίας.
Μετά την εγγραφή στο Μητρώο ΕΜΣΥ, ο ενδιαφερόμενος θα εφοδιάζεται με πιστοποιητικό εγγραφής (με κωδικό της).   Θα έχει δε τη δυνατότητα να προβαίνει και να ζητά μεταβολές των καταχωρημένων στοιχείων, όταν προκύπτει σχετικός λόγος.  (Μερικές ενημερώσεις – μεταβολές, θα γίνονται αυτεπάγγελτα από τη Δ/νση Υδάτων.)
Οι καταγεγραμμένοι στο Μητρώο κάτοχοι ή χρήστες σημείων υδροληψίας , έχουν την υποχρέωση να διευκολύνουν τα αρμόδια όργανα για τον έλεγχο των δεδομένων στοιχείων  της υδροληψίας.
Μη τήρηση της σχετικής νομοθεσίας επιφέρει κυρώσεις και πρόστιμα.
Εν τέλει, όσον αφορά τα ακίνητα στα οποία υπάρχει υδροληψία , εάν αυτή δεν έχει δηλωθεί στο Μητρώο και πιστοποιηθεί ο δικαιούχος  θα αντιμετωπίζει προβλήματα , όπως :  σε περιπτώσεις συμβολαιογραφικής μεταβίβασης του αγροτεμαχίου της υδροληψίας,  έγκρισης οποιασδήποτε δραστηριότητας ή έργου στο εν λόγω ακίνητο , στη σύναψη ιδιωτικών συμφωνητικών μίσθωσης του ακινήτου. Ακόμη, και πρόβλημα στην είσπραξη των σχετικών γεωργικών επιδοτήσεων.

Στην Κ.Υ.Α. υπάρχει συνημμένο παράρτημα: τα υποδείγματα I και II , τα οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα προμηθεύονται από την Υπηρεσία.  

ΜΕΔ
Ο Αν. Προϊστάμενος Δνσης
Ηλίας  Αργείτης