Σεισμός 5.8 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά! Αισθητός και στην Πελοπόννησο

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Richter σημειώθηκε χθες, την 15.50 ώρα, στην Κεφαλονιά, 6 χλμ. Β/Α του Αργοστολίου. Ο σεισμός έγινε αισθητός, μεταξύ άλλων, και στης Πελοπόννησο!

Μετά την πρώτη σεισμική δόνηση και μέχρι την 23.30 ώρα της Κυριακής, σημειώθηκαν 10 σεισμικές δονήσεις, μεγέθους από 4 έως 5,2 βαθμών της κλίμακας Richter, που προέρχονταν από απόσταση (290) χλμ. Δυτικά της Αθήνας.

Δεν αναφέρθηκαν θύματα ή τραυματισμοί σε καμία περιοχή της Κεφαλονιάς, ενώ υπήρξαν πληροφορίες για ελαφρύ τραυματισμό 2 ατόμων από σπασμένα τζάμια στην περιοχή του Ληξουρίου, χωρίς όμως έως τώρα να απαιτηθεί η νοσηλεία τους ή η παροχή πρώτων βοηθειών.

Στην ευρύτερη περιοχή του Ληξουρίου υπάρχουν εκτεταμένες φθορές σε κτίσματα, όπως ρωγμές, πτώσεις σοβάδων, τοίχων και σκεπών. Ζημίες υπάρχουν επίσης σε κτήρια στην περιοχή του Αργοστολίου, όπως ρωγμές, πτώσεις καμινάδων, θραύση τζαμαριών και γενικότερα εκτεταμένες ζημιές στους υαλοπίνακες των καταστημάτων.

Για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκαν οι 2 τελευταίοι όροφοι του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλληνίας, ενώ μεταφέρθηκαν σε άλλα κτήρια και οι διαμένοντες στο Γηροκομείο.

Αναφέρθηκαν φθορές σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου, όπως ρωγμές, κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων στο οδόστρωμα, ενώ συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας, παρενέβησαν στα σημεία που υπήρχαν τα μεγαλύτερα προβλήματα και αποκατάστησαν τις βλάβες. Σε όλο το μήκος του οδικού δικτύου, η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά, ακόμη και στα σημεία που υπάρχουν κατολισθήσεις, όπου τα οχήματα διέρχονται με προσοχή.

Μετά το σεισμό και για περίπου 1,5 ώρα, υπήρξαν σημαντικά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση του νησιού, τα οποία σταδιακά αποκαταστάθηκαν. Προβλήματα παραμένουν στην ευρύτερη περιοχή του Ληξουρίου, όπου η ηλεκτροδότηση δεν καλύπτει το σύνολο των οικισμών, ενώ δεν λειτουργεί και ο δημοτικός φωτισμός.

Η προγραμμα-τισμένη, για την 19.45 ώρα της 26-1-2014, πτήση από το αεροδρόμιο του Αργοστολίου προς Αθήνα, παρουσίασε καθυστέρηση, καθώς οι υπάλληλοι της πολιτικής αεροπορίας αρνήθηκαν να εργαστούν στο εσωτερικό του κεντρικού κτηρίου του αερολιμένα. Ο έλεγχος των επιβατών πραγματοποιήθηκε στον εξωτερικό χώρο, όπου διατέθηκε για το σκοπό αυτό επιπρόσθετη αστυνομική δύναμη.

Στις περιοχές του Ληξουρίου και του Αργοστολίου, οι περισσότεροι κάτοικοι δεν επέστρεψαν στις οικίες τους, φοβούμενοι τους μετασεισμούς, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές επικρατεί ηρεμία και οι κάτοικοι επέστρεψαν στις οικίες τους.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσεται η Κεφαλονιά, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Εσωτερικών Ι. Μιχελάκης, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών και η αποκατάσταση των πληγέντων.

Τα σχολεία τόσο στην Κεφαλονιά όσο και στη Ζάκυνθο θα παραμείνουν σήμερα, Δευτέρα.

Για τη διευκόλυνση των κατοίκων λειτουργεί τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης:2671027311.

Με συνέντευξή του στο Mega ο υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε ότι στο νησί θα καταφτάσουν άμεσα δύο πλοία ώστε να στεγαστούν περισσότερα από 2.000 άτομα.