Κόντρα σε όλα η Νέα Ζωή Βαμβακούς πάει για 3ο κύκλο εκδηλώσεων!

Κόντρα σε όλα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέα Ζωή Βαμβακούς πάει για τρίτο κύκλο εκδηλώσεων!  Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος

τα πολιτικά – οικονομικά γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων δεν μας επιτρέπουν να υλοποιήσουμε απόλυτα τις εκδηλώσεις που είχαμε σχεδιάσει και προγραμματίσει για το καλοκαίρι. Ωστόσο, η συνείδησή μας και η πάγια θέση μας, ότι ο πολιτισμός και η παράδοση δεν χρεοκοπούν, μας επιβάλλουν να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, ακόμα και σε δυσμενείς συνθήκες”.

Η 18η  Ιουλίου 2015 είναι μία ημερομηνία ορόσημο για τη Βαμβακού Λακωνίας, καθώς ουσιαστικά σηματοδοτεί την έναρξη των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στο χωριό του Πάρνωνα. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέα Ζωή διοργανώνει για τρίτη συναπτή χρονιά ένα μηνιαίο κύκλο καλοκαιρινών δράσεων, οι οποίες γεφυρώνουν δημιουργικά Έθιμα και Παράδοση με το Σήμερα. Αναμφισβήτητα, οι εκδηλώσεις “ΦΥΣΗκά Βαμβακού” είναι μία υπόθεση που τα τελευταία 3 χρόνια αφορά όχι μόνο τη Βαμβακού και το Δήμο Σπάρτης, αλλά το νομό Λακωνίας στο σύνολό του.

Και φέτος το καλοκαίρι … ΦΥΣΗκά Βαμβακού!
Ακολουθεί το πρόγραμμα των Επετειακών Εκδηλώσεων που θα ξεκινήσουν στις 18 Ιουλίου 2015 και θα ολοκληρωθούν στις 22 Αυγούστου 2015.

*Έναρξη Εκδηλώσεων – Σάββατο 18 Ιουλίου | Κυριακή 19 Ιουλίου 2015
75η Πανελλήνια Ορειβατική Συγκέντρωση στον Πάρνωνα!

Η Πανελλήνια Ορειβατική Συγκέντρωση (Π.Ο.Σ.) είναι θεσμός σχεδόν συνομήλικος της ορειβατικής δραστηριότητας στη χώρα μας. Κάθε καλοκαίρι, στα μέσα Ιουλίου, οι ορειβάτες όλης της Ελλάδας (περί τα 1000 άτομα) σμίγουν στην κορυφή ενός διαφορετικού κάθε χρόνο βουνού. Το 2015 είναι έτος ορόσημο για τη Λακωνία, καθώς ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Σπάρτης διεκδίκησε και ανέλαβε να φέρει σε πέρας την 75η Πανελλήνια Ορειβατική Συγκέντρωση, στις 18 & 19 Ιουλίου, στον Πάρνωνα!
Συνδιοργανωτής είναι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέα Ζωή Βαμβακούς!

*Σάββατο 18 Ιουλίου 2015 | 10.00 π.μ.
Κρόνιον Πέρασμα – Τρέξιμο Στο Ιερό Βουνό Του Κρόνου!

‘Ενας μοναδικός αγώνας που ξεκινάει από τον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας του Νομού Αρκαδίας και κατευθύνεται προς το καταφύγιο Πάρνωνα, περνάει μέσα από τα χωριά Βαμβακού – Βαρβίτσα – Καρυές – Βούρβουρα και τερματίζει πάλι στον Άγιο Πέτρο, πραγματοποιώντας μία κυκλική διαδρομή μήκους 70χλμ. Το Κρόνιον Πέρασμα διοργανώνεται από το Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, την Κοινότητα του Αγίου Πέτρου, το Φορέα Διαχείρισης Όρους Πάρνωνα – Υγρότοπου Μουστού, τον ιστότοπο www.ultrarunning.gr, με την ευγενική συμμετοχή του Συλλόγου Α.Π.Σ. Απόλλων Δυτ.Αττικής ως τεχνικού συμβούλου του αγώνα και την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέα Ζωή Βαμβακούς!

*Κυριακή 26 Ιουλίου 2015 | 08.00 π.μ.
Ο εορτασμός της Αγίας Παρασκευής

Το πρωί της Κυριακής, 26 Ιουλίου, στον Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής στο Πλατύ Ποτάμι, θα τελεστεί -όπως κάθε χρόνο- Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, υπό του πρωτοπρεσβύτερου Γεωργίου Μπλάθρα, μετά το πέρας της οποίας, οι πιστοί θα μεταβούν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των “Πηγών”, όπου και θα ακολουθήσει υπαίθρια συνεστίαση.  

*Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015 | 08.00 π.μ.
Ο εορτασμός του Αγίου Παντελεήμονος
Η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος. Το πρωί της Δευτέρας θα τελεστεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, υπό του πρωτοπρεσβύτερου, Γεωργίου Μπλάθρα, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του οποίου το δεξιό κλίτος τιμάται επ’ ονόματι του Αγίου Παντελεήμονος. Μετά το πέρας της Ιεράς Λειτουργίας, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου.

*Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015 | 09.30 μ.μ.
Το ετήσιο Πανηγύρι του χωριού!

Κορυφαία στιγμή κάθε καλοκαιριού, αλλά και των φετινών εκδηλώσεων, αποτελεί το Ετήσιο Παραδοσιακό Πανηγύρι που καθιστά εδώ και χρόνια την πλατεία της Βαμβακούς σημείο συνάντησης και διασκέδασης.  Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Νέα Ζωή» μένει πιστός στα έθιμα δεκαετιών και διοργανώνει το μεγάλο Πανηγύρι ανήμερα του Αγίου Παντελεήμονα.
Μας συντροφεύει η μουσική σεμπριά “Ντιλμπεράκι”, μία κομπανία που δημιουργήθηκε από καταξιωμένους οργανοπαίχτες, με σκοπό την καταγραφή και ανάδειξη της μουσικής παράδοσης της Πελοποννήσου. Η διατήρηση του τοπικού ηχοχρώματος και η επανένταξη ξεχασμένων μελωδιών του τόπου μας στο σύγχρονο γλέντι είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των εμφανίσεων της Σεμπριάς
Χορηγοί: Μάρκας Αναστάσιος | Κεραμοσκεπές |
Παναγιώτης Σουλιμιώτης | Συνεργείο Αυτοκινήτων |

*Σάββατο 1 Αυγούστου 2015 | 11.00 μ.μ.
Barbeque στην Κάτω Βρύση

Η Κάτω Βρύση άλλαξε … όψη, φόρεσε τα καλά της και μας περιμένει και φέτος για μία μοναδική συνάντηση Βαμβακιτών, φίλων, επισκεπτών, όπου το πρώτο λόγο έχει η … Γαστρονομία!

*Σάββατο 8 Αυγούστου 2015 | 08.30 μ.μ.
Ημερίδα με θέμα: Το επιχειρείν στην ύπαιθρο ΙΙ | Το παράδειγμα της “Υγαία”

Είναι, άραγε, το … Αγροτοεπιχειρείν η λύση στην κρίση; Το 2014, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέα Ζωή προσέγγισε το ζήτημα σε θεωρητική βάση. Συμπαραστάτες στην ημερίδα που διοργανώθηκε στη Βαμβακού ήταν το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Κέντρο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.
Φέτος, περνάμε στην πράξη … Στις εκδηλώσεις “ΦΥΣΗκά Βαμβακού 2015”, θα ξεδιπλωθεί το παράδειγμα ενός νέου ανθρώπου που αποδεικνύει καθημερινά ότι η επιχειρηματικότητα στην ύπαιθρο μπορεί από τη … Γη του Πάρνωνα να ξεπεράσει τα σύνορα της Λακωνίας!
Ο Αλέξανδρος Βλήτας και η Κωνσταντίνα Κοσμά μας παρουσιάζουν την πολυβραβευμένη … Υγαία!
Επίσης, στην ημερίδα ο MSC Γεωπόνος, Μάριος Σώτηρας, μας αναλύει τους τρόπους αύξησης της παραγωής και λύνει όλες τις απορίες αναφορικά με τους κινδύνους που παραμονεύουν, αλλά και τις αιτίες προσβολής ποσότητας & ποιότητας του καρυδιού και του κάστανου.

*Κυριακή 9 Αυγούστου 2015
Μουσικό Αφιέρωμα στο Χρήστο Νικολόπουλο | 09.00 μ.μ.

Ο συντοπίτης & αγαπημένος φίλος, Δημήτρης Βούρας, και το Ωδείο Μελοποιία έρχονται στη Βαμβακού για ένα μοναδικό αφιέρωμα στο Χρήστο Νικόλοπουλο, με … “Στίχο Ελληνικό”.

*Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015
Μια Μέρα Χαράς!
 
-Προληπτικές  Εξετάσεις από Γιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας
-Μετρήσεις και Συμβουλευτική από το φυσικοθεραπευτή, Χάρη Βελδέκη
-Θεατρικό Παιχνίδι & δράσεις δημιουργικής απασχόλησης από την ηθοποιό, Φλώρα Καλομοίρη

*Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015 | 08.30 μ.μ.
Η Γενική Συνέλευση του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέα Ζωή Βαμβακούς

*Σάββατο 15 Αυγούστου 2015 | 08.00 π.μ.
Η Κοίμηση της Θεοτόκου | Ετήσιο μνημόσυνο ευεργετών

Η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης είναι και μεγάλη γιορτή για τη Βαμβακού. Δεκαπενταύγουστος ή «Πάσχα του Καλοκαιριού» και η Βαμβακού τιμά με μεγαλοπρέπεια την Κοίμηση της Θεοτόκου. Η Θεομητορική εορτή της Χριστιανικής Εκκλησίας τιμάται στο χωριό του Πάρνωνα με την προσήκουσα κατάνυξη. Ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μπλάθρας θα τελέσει στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Βαμβακούς Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στα πλαίσια της λαμπρής εορτής του Χριστιανισμού. Θα ακολουθήσει λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί το Ετήσιο Μνημόσυνο προς τιμή όλων των ιστορικών ευεργετών του Ναού αλλά και της Κοινότητας.

*Κυριακή, 16 Αυγούστου 2015 | 08.00 π.μ.   
Παραδοσιακό Ολοήμερο Γλέντι στο Παλαιό Καταφύγιο του Πάρνωνα

Σε υψόμετρο 1.610 μέτρων, στην εκκλησιαστική κορυφή του Πάρνωνα, τον Άγιο Ιωάννη Θεολόγο – τον επονομαζόμενο “Κούρο” λόγω της θρησκευτικής παράδοσης που τον ήθελε προστάτη των κτηνοτρόφων, θα πραγματοποιηθεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία υπό του πρωτοπρεσβύτερου Γεωργίου Μπλάθρα. Μετά το πέρας της Λειτουργίας, οι πιστοί, ως είθισται από το 2002, κατηφορίζουν και συγκεντρώνονται στο χώρο του Παλαιού Καταφυγίου [θέση Αυριαλλού] όπου και θα ακολουθήσει Παραδοσιακό Ολοήμερο Γλέντι.

*Σάββατο, 22 Αυγούστου 2015 | 08.00 π.μ.
Επέτειος Θυρανοιξίων

Επίλογος των καλοκαιρινών εκδηλώσεων με Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν του Αγίου Εφραίμ του Νέου. Θα ακολουθήσει υπαίθρια συνεστίαση στον προαύλιο χώρο του Ναού.

Διοργάνωση
Πολιτιστικός Σύλλογος Νέα Ζωή     

Με την υποστήριξη
Του Δήμου Σπάρτης & του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος
Της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας
Της Τοπικής Κοινότητας Βαμβακούς
Του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου Βαμβακούς

Χορηγοί Επικοινωνίας
FLY FM 89.7 & www.flynews.gr

Πώς θα μας βρείτε
Η Βαμβακού είναι κτισμένη στη δυτική πλευρά της ψηλότερης κορυφής του Πάρνωνα (το “Κρόνιο” κατά τον Ησίοδο) και στους πρόποδες λόφου, σε υψόμετρο 950 μέτρων και σε απόσταση 45 χιλιομέτρων από την Τρίπολη και 38 χιλιομέτρων από την Σπάρτη.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας
www.bambakou.gr

Βρείτε μας στο Facebook
Πολιτιστικός Σύλλογος Νέα Ζωή
Βαμβακού Vamvakou ΦΥΣΗκά Βαμβακού

Τηλέφωνο επικοινωνίας
6976673630