Λεωνίδας Γρηγοράκος: ” Οι εκλογές θα δώσουν γρήγορα τη λύση” – video

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Χαίρομαι που βλέπω τα υπουργικά έδρανα γεμάτα και ιδιαίτερα τον κύριο Κατρούγκαλο. Επίσης χαίρομαι που ένας κομμουνιστής Υπουργός, όπως ο κύριος Κατρούγκαλος είναι εδώ για να ακούσει ένα ποίημα του Καβάφη, που του το αφιερώνω με αγάπη: «Τι συμφορά να είσαι καμωμένος για ωραία και μεγάλα έργα και να σε εμποδίζουν ευτελείς συνήθειες και να φεύγεις οδοιπόρος, αγαπητέ μου Υπουργέ, για τα Σούσα».

Γνωριζόμαστε όλοι. Είναι πολύ μικρός ο κόσμος. Μια εξήγηση να κάνουμε. Πήρατε την εύκολη λύση. Συμβιβαστήκατε και αποφασίσατε να εγκαταλείψατε όλοι τα όνειρά σας. Δεχόμουν τα ωραία τα όνειρα της αριστεράς και τα θαύμαζα. Αλλά η αριστερά που εκπροσωπείτε εσείς δεν είναι αυτή. Όλα τα εγκατέλειψε.

Εμείς προεκλογικά με το mail Χαρδούβελη, το οποίο ήταν πραγματικά ήταν μια όαση, είχαμε πει, ότι δε θα μειώσουμε ούτε μισθούς, ούτε συντάξεις. Τώρα, πια, που είμαι ανεξάρτητος μπορώ να μιλήσω πιο ελεύθερα. Πριν ψηφίσουμε το Μνημόνιο είχα στείλει μια επιστολή στα όργανα και στην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Είχα πει, ότι η δέσμη των μέτρων που εμπεριέχονται στα προαπαιτούμενα για την συμφωνία με τους εταίρους και τους δανειστές μας είχε επιλεγεί χωρίς καμία σοβαρή προετοιμασία. Χωρίς να διερευνηθούν με προσοχή οι οικονομικές αλλά και οι κοινωνικές επιπτώσεις τους και πρωτίστως χωρίς να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας. Θεωρώ άστοχο τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται το θέμα της φορολόγησης των αγροτών. Ήταν Αύγουστος του 2015 και είχα πει, μάλιστα, ότι ο αγροτικός τομέας της χώρας, που πολλοί συνάδελφοι από εσάς κατάγεστε από αγροτικές περιοχές, δεν έχει την απαιτούμενη οικονομική και παραγωγική δραστηριότητα, που θα του διασφάλιζαν ένα επαρκές επίπεδο διαβίωσης. Εάν κατέβω στις επόμενες εκλογές, θα βάζω την ομιλία του αγαπητού Υπουργού Γεωργίας να την ακούνε οι αγρότες για να δουν τι έλεγε σήμερα ο Υπουργός. Έλεγα, λοιπόν, ότι αυτός ο παραγωγικός τομέας υπολείπεται κατά πολύ των αναπτυγμένων χωρών της Ευρώπης. Δεν προχώρησε στον απαραίτητο εκσυγχρονισμό και για αυτό έχομε όλοι τις ευθύνες μας, αφού ήμασταν τόσα χρόνια στην κυβέρνηση. Ο αγροτικός τομέας δεν διαθέτει την απαραίτητη οργάνωση που θα τον καθιστούσε περισσότερο παραγωγικό και ανταγωνιστικό. Υποστήριζα, τότε, πως πρέπει να τεθούν μετ’ επιτάσεως τα μέτρα αυτά, να επαναδιατυπωθούν και να γίνει αναζήτηση ισοδυνάμων, λαμβάνοντας υπόψη, ότι η αλόγιστη φορολόγηση του αγροτικού κόσμου δε θα πλήξει μόνο τους ίδιους τους αγρότες, αλλά πρωτίστως θα πλήξει την αγροτική οικονομία, την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά της.

Θέλω να γνωρίζετε, ότι για όλα αυτά έλαβα τα ανάλογα επιχείρια με το να μην συναινώ στην υιοθέτηση των προτεινόμενων μέτρων και αυτό γιατί προερχόμενος από μια αγροτική περιοχή έχω τη δυνατότητα να κρίνω και να αξιολογήσω αν η συγκεκριμένη πρόταση εξυπηρετεί τις ανάγκες της αγροτικής οικονομίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ο αγαπητός κύριος Τσακαλώτος είπε το φοβερό: «Τελείωσαν τα άσχημα έρχονται τα χειρότερα». Σε ένα μήνα εδώ θα είμαστε. Φίλοι θα είμαστε και τότε. Εμείς δε θα πούμε ούτε θα σας κατηγορήσουμε για κάτι. Ούτε «προσκυνημένους» θα σας πούμε ούτε κάτι άλλο. Αυτά τα μέτρα που περνάτε, όμως, σήμερα είναι τρομερά. Δε θα μπορείτε να κυκλοφορήσετε.

Εγώ δεν ανέβηκα στο βήμα για να κατακεραυνώσω τη φοβερή πολιτική σας. Γιατί τα αδιέξοδα που αντιμετώπισε η ελληνική κοινωνία και αντιμετωπίζει με τη διακυβέρνησή σας ενάμιση χρόνο τώρα είναι πρωτόγνωρα. Τι θετικό να βρει κανείς; Σε ποιο τομέα; Τώρα που προχωράτε στα μέτρα για τη φορολόγηση του αγροτικού τομέα και των άλλων κοινωνικών ομάδων και το ασφαλιστικό, τώρα να δούμε πόσα «απίδια πιάνει ο σάκος».

Οι σχέση που έχετε οικοδομήσει με τους ευρωπαίους εταίρους περνάει την μεγαλύτερη δοκιμασία. Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται σαν το «μαύρο πρόβατο». Εσείς τη χαρακτηρίζεται «ειδική περίπτωση». Πρωτοφανής δυστοκία εμφανίζει η αξιολόγηση. Τώρα διάβαζα σε κάποια blogs για την αξιολόγηση, ότι όνειρο ήταν και έφυγε. Η ψευδεπίγραφη παρέμβαση στο ασφαλιστικό του κυρίου Κατρούγκαλου είναι ένα φοβερό μνημείο πολιτικαντισμού, μικροπολιτικής και λαϊκισμού.

Να δώσουμε και συγχαρητήρια σε κάποιους δημοσιογράφους που έχουν το θάρρος να βγουν να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό. Αλλά θα χαρώ να δω και τους δημοσιογράφους που κάποτε στα πάνελ μιλούσαν για το ασφαλιστικό και αυτές τις μέρες εξαφανίστηκαν. Είμαι φυσικά υπέρ των απεργιών. Όπως είμαι υπέρ και της πληροφόρησης όλων των ελλήνων πολιτών, γιατί πιστεύω, ότι η πληροφόρηση και ειδικά η ενημέρωση είναι ένα κοινωνικό αγαθό. To ίδιο πιστεύω και στην Υγεία, οι γιατροί, συνάδελφοί μου μπορούν να κάνουν απεργίες αλλά το κύριο μέλημα τους είναι να βρίσκονται στα νοσοκομεία για να γιατρεύουν τους ασθενείς. Όφειλαν, λοιπόν, να βγαίνουν και κάποια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και να ενημερώνουν τους πολίτες. Αυτή είναι η άποψή μου.

Τώρα, μετά από 40 χρόνια βλέπω το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. «Μούγγα» για αυτό. Κανείς από εσάς δεν μίλησε. Ο κατάλογος των προβλημάτων που δημιουργήσατε τεράστιος. Τα έχουν πει πολλοί συνάδελφοι πριν από εμένα. Εγώ θα ήθελα να πω δυο πράγματα που άπτονται της ηθικής της αριστεράς. Πόθεν έσχες των Υπουργών. Θα ήθελα να βγουν και οι δύο Υπουργοί ( Φλαμπουράρης – Σταθάκης) και να ζητήσουν οι ίδιοι την άρση της ασυλίας τους. Αυτό θα σήμαινε για μένα αριστερά. Όπως και κάποιοι συνάδελφοι βουλευτές, όταν τίθεται θέμα πόθεν έσχες θα πρέπει να ζητάμε οι ίδιοι την άρση της ασυλίας μας.

Η αριστερά που ήξερα εγώ, η αριστερά της ευαισθησίας, των αξιών και της υψηλής πολιτισμικής κουλτούρας είναι παρελθόν για μένα αλλά και για εσάς. ‘Ήρθατε στην εξουσία διακηρύσσοντας ότι θα είστε φορέας αλλαγών και ανατροπών για να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Η μικρή κυβερνητική θητεία σας αποκαλύπτει ακριβώς το αντίθετο. Θα ήθελα παντού αξιοκρατία και καθαρές θέσεις, όμως εσείς πήρατε τα χαρτιά των γιατρών από το ΚΕΕΛΠΝΟ και κάνατε τις δικές σας καταστάσεις. Δεν υπάρχουν πια ανεξάρτητες αρχές για εσάς, γιατί ζείτε στο δικό σας μικρόκοσμο. Δεν μπορείτε να αντιληφθείτε τι συμβαίνει γύρω σας, ούτε να προβείτε στις απαραίτητες προσαρμογές.

Ξέρετε ποιο είναι το πρόβλημα με εσάς; Ότι δεν έχετε συναίσθηση του τι κάνετε και που είσαστε. Και το κυριότερο από όλα ότι δεν μπορείτε να ανταποκριθείτε στις ανάγκες διακυβέρνησης του τόπου. Γι’ αυτό όσοι προσδοκούν μαζί σας νέες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες και νέες κυβερνήσεις από την υπάρχουσα Βουλή δεν έχουν πέσει θύματα της αυταπάτης τους αλλά εκφράζουν, μάλλον, τον διακαή τους πόθο. Εγώ σε αυτό δε θα είμαι σύμφωνος. Πιστεύω, ότι οι εκλογές γρήγορα θα δώσουν τη λύση.