Σημαντική Διάκριση για την Εκπαίδευση στη Λακωνία

Από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  ανακοινώνεται: Μία πρωτοπόρος Εκπαιδευτική Βιωματική Δράση  διοργανώθηκε κατά το σχολικό έτος 2014 – 2015 από την υπεύθυνη του Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού (Κ.Ε.Σ.Υ.Π.)

και μέλος των Περιφερειακών  Ομάδων Δράσεων Πρόληψης (ΠΟΔΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας κ. Βαφάκου Βασιλική, Βιωματική Δράση με θέμα: «Η χρήση του Θεατρικού Παιχνιδιού ως Εργαλείο για την Καταπολέμηση της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού στο Σχολικό Περιβάλλον».

Η δράση αυτή ήρθε να ενισχύσει την οργανωμένη προσπάθεια και το σχεδιασμό δράσεων και στρατηγικών που γίνεται στο χώρο της εκπαίδευσης με σκοπό να καταπολεμηθούν τα φαινόμενα Ενδοσχολικής Βίας και Εκφοβισμού στα σχολεία. Έχει ενταχθεί στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος “EUBULLY – changing cyberbullying and bullying behavior (JUST/2013/DAP/AG/5364)” του προγράμματος DAPHNE της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο οποίο συμμετείχε η κ. Βαφάκου Βασιλική ως επιμορφούμενη.

Σε αυτό το πλαίσιο διοργανώθηκαν δύο ξεχωριστά Βιωματικά Εργαστήρια στα οποία συμμετείχαν οι μαθητές του Γ3 Τμήματος  του 3ου Γυμνασίου Σπάρτης και της Γ΄ Τάξης του Γυμνασίου Ξηροκαμπίου αντίστοιχα. Συντονίστρια των δράσεων ήταν η κ. Βαφάκου Βασιλική η οποία συνεργάστηκε  με  τις εκπαιδευτικούς κ. Βασιλάκου – Γερακαράκου Αργυρώ (3ο Γυμνάσιο Σπάρτης) και Χαντζή Σταυρούλα (Γυμνάσιο Ξηροκαμπίου).

Της υλοποίησης του βιωματικού εργαστηρίου προηγήθηκε λεπτομερής σχεδιασμός και εξαιρετική συνεργασία των Διευθυντών των δυο σχολείων και των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών με την εμψυχώτρια των  δράσεων, κ. Βασιλική Βαφάκου.
Η συνεργασία των εκπαιδευτικών μεταξύ τους και με τους μαθητές και των δυο σχολείων, καθώς και ο τρόπος υλοποίησης των δράσεων κρίθηκε άκρως επιτυχημένος και εποικοδομητικός και ήταν για όλους, ομολογουμένως, μια ξεχωριστά ευχάριστη και θετική εμπειρία. Επέφερε, ωστόσο κι άλλο ένα θετικό αποτέλεσμα:
    
Συγκεκριμένα, η κ. Βαφάκου προτάθηκε από το τμήμα Ευρωπαϊκών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Οργανισμού Action Synergy να εκπροσωπήσει την χώρα μας στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας στις 28, 29 και 30 Οκτωβρίου 2015. Εκεί μέσω του Οργανισμού Bully4u της Ιρλανδίας θα επισκεφτεί σχολεία της περιοχής και θα δει μεθοδολογίες και προσεγγίσεις που χρησιμοποιούνται, έτσι, ώστε να μεταφέρει και να διοχετεύσει αυτήν την εμπειρία της στα σχολεία του τόπου μας.
Περιμένουμε λοιπόν να υπάρχει και συνέχεια στη συνεργασία αυτή με στόχο πάντα την πρόληψη και καταπολέμηση φαινομένων αρνητικών συμπεριφορών στο χώρο του σχολείου.

Οφείλουμε νε διδάξουμε και να βοηθήσουμε τα παιδιά να «μιλούν» για ό,τι αντιμετωπίζουν.

Γιατί, όπως τονίζει η αφροαμερικανίδα συγγραφέας και ποιήτρια Μάγια Αγγέλου:
«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αγωνία από το να ‘χεις μέσα σου μια ιστορία ανείπωτη»