Το θέμα των αδέσποτων ζώων αποτελεί σοβαρό και ακανθώδες πρόβλημα για το Δήμο Τρίπολης, ιδιαίτερα για την πόλη της Τρίπολης. Είναι πρόβλημα δημόσιας υγείας, αφού συχνά γίνονται εστίες μετάδοσης λοιμωδών – παρασιτικών νοσημάτων κλπ
και ιδιαίτερα ζωοανθρωπονόσων, πρόβλημα πολιτισμικό και κοινωνικό, πρόβλημα οικονομικό για τον κτηνοτρόφο.
Συμμετέχοντας στην 5μελή επιτροπή του Δήμου Τρίπολης για τα αδέσποτα ζώα, καταθέτω μερικές προτάσεις ως εξής :
1.Εκπαίδευση – επιμόρφωση – φιλοζωία
i.Ενημερωτική εκστρατεία με πρωτοβουλία του Δήμου, μέσω εκδηλώσεων (τοπικές εκθέσεις, περίπτερα του Δήμου κλπ), ανακοινώσεων, ενημερώσεων από ειδικούς κλπ στα τοπικά ΜΜΕ, ενημερωτικά φυλλάδια μέσω της ΔΕΥΑΤ κλπ.
ii.Ομιλίες σε νηπιαγωγεία, δημοτικά κλπ όσον αφορά την απόκτηση, κατοχή και συντήρηση σκύλου, τα προβλήματά της, τους τρόπους χειρισμού των ζώων, τους κινδύνους από ζωοανθρωπονόσους, την συμπεριφορά των πολιτών έναντι των αδέσποτων.
2.Αδέσποτα στο τρίπτυχο «Σύλληψη – στείρωση – υιοθεσία ή επανένταξη»
Βασική προϋπόθεση η ύπαρξη καταφυγίου που να πληρεί όλες τις υγειονομικές συνθήκες για τα ζώα και την ευζωία αυτών, όπως περιβαλλοντικές συνθήκες, απαραίτητοι χώροι, απαραίτητη κτηνιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη και παρακολούθηση, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Το πρώτο βήμα είναι η σύλληψη του ζώου από το συνεργείο του Δήμου ή τον υπεύθυνο που συνεργάζεται ο Δήμος, παρουσία κτηνιάτρου από την κτηνιατρική υπηρεσία και καταγράφεται η τοποθεσία σύλληψης και στοιχεία του ζώου, οδηγείται στο καταφύγιο, ο υπεύθυνος κατόπιν συνεννόησης με τον ιδιώτη κτηνίατρο προσκομίζει το ζώο στο κτηνιατρείο και ακολουθεί καταγραφή, εξέταση (κλινική και εργαστηριακή), διάγνωση και κατόπιν?
i.Αν το ζώο πάσχει από ανίατη ασθένεια, είναι υπερήλικο, είναι φορέας ζωοανθρωπονόσου που δεν επιδέχεται θεραπεία ή είναι αμφιβόλου αποτελέσματος, είναι ανίκανο να επιζήσει μόνο του, είναι επικίνδυνο(τεκμηριωμένα) για τον άνθρωπο ή άλλα ζώα με την παρουσία του στο φυσικό του χώρο, τότε γίνεται ευθανασία. Τα κριτήρια είναι αυστηρά και υπεύθυνα από μέρους των συναδέλφων κτηνιάτρων και η επιλογή αυτής γίνεται αφού ληφθούν υπ’ όψη όλες οι παράμετροι και εναλλακτικές λύσεις.
ii.Αν το ζώο κριθεί ότι είναι υγιές, μπορεί να θεραπευτεί με την κατάλληλη θεραπεία, ικανό να επιζήσει μόνο του, να υιοθετηθεί και δεν υπάρχει κίνδυνος για τον πολίτη ή άλλα ζώα κατά την εκτίμηση των δεδομένων τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, γίνεται έσω – έξω αποπαρασίτωση, πλήρεις εμβολιασμοί, τοποθέτηση chip, στείρωση, η ενδεδειγμένη θεραπεία ανάρρωσης και επιστρέφει για νοσηλεία στο καταφύγιο για χρονικό διάστημα που υποδεικνύει ο θεράπων κτηνίατρος.
iii.Πρώτη ενέργεια πολύ σημαντική και κατά τη γνώμη μου ο κύριος στόχος μετά την αποθεραπεία πρέπει να είναι η προσπάθεια υιοθεσίας με τη βοήθεια ατόμων με φιλοζωικά αισθήματα, ενημέρωση, ύπαρξη στο Δήμο σημείου επικοινωνίας του ενδιαφερομένου πολίτη, επιχείρησης, κτηνοτρόφου κλπ. Αξιοσημείωτος είναι και ο ρόλος του σκύλου θεραπευτικής επαφής για κοινωνικά ευπαθείς ομάδες όπως : άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένοι, ψυχασθενείς, ασθενείς με χρόνια ή ανίατα νοσήματα κλπ και ιδιαίτερα σε όσους διαβιούν σε ιδρύματα, ξενώνες κλπ.
iv.Σε αντίθετη περίπτωση, μετά από εύλογο διάστημα παραμονής στο καταφύγιο και ανάλογα με τις ανάγκες σε πληρότητα, αφού κριθεί ότι είναι ικανό να επιβιώσει στο φυσικό του περιβάλλον, επιστρέφει σε αυτό, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις εξαιρέσεις του ν.4039/12, την ισορροπία – σύνθεση του πληθυσμού, τη δυνατότητα επιβίωσης (τροφή – νερό) κλπ.
3.Ενέργειες του Δήμου για επιδότηση από το ΥπΑΑΤ, σύμφωνα με την ΚΥΑ 1711/150664/28.11.2014 για το καταφύγιο και τη λειτουργία αυτού. Θεωρείται ότι θα βοηθήσει αρκετά στα λειτουργικά έξοδα του υπάρχοντος χώρου φιλοξενίας.
4.Όσον αφορά την ενημέρωση μέσω της ΔΕΥΑΤ, το κείμενο μπορεί να συνταχθεί και εγκριθεί από την επιτροπή, παράλληλα να αναζητηθεί χορηγός από τους επαγγελματίες, τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, το επιμελητήριο κλπ, του τύπου «ενημέρωση για τα ζώα συντροφιάς – διαφήμιση του χορηγού», με σκοπό να μηδενιστεί το κόστος για το Δήμο.
5. Προτάσεις για τη διαχείριση και τη μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων:
i.Προώθηση των προγραμμάτων στείρωσης και υιοθεσίας.
ii.Μη ύπαρξη τροφής – νερού οπουδήποτε ανεξέλεγκτα (εστιατόρια κλπ, σφαγεία, εθελοντική τροφοδοσία, πτώματα ζώων), παρά μόνο παράθεσή τους σε συγκεκριμένα σημεία.
iii.Κατά το δυνατόν μη ύπαρξη σκουπιδιών εκτός κάδων.
iv.Τοποθέτηση chip σε όλα τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς, κυνηγετικούς σκύλους, σκύλους φύλακες.
v.Ενημέρωση των μελών του κυνηγετικού συλλόγου όσον αφορά την καταγραφή των σκύλων καθώς και το ρόλο της θηροφυλακής σύμφωνα με το ν.4039, από τον ίδιο το σύλλογο.
vi.Προμήθεια scanner για τον έλεγχο των ζώων, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης των ιδιοκτητών των και ενημέρωσης για τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την κατοχή ζώου συντροφιάς, χωρίς ο έλεγχος να έχει εισπρακτικά κίνητρα.
vii.Επαφή του Δήμου με super markets κλπ της περιοχής για χορηγίες σε ζωοτροφές κλπ, σύμφωνα με το πνεύμα και τη διαδικασία της κείμενης νομοθεσίας.
viii.Προσπάθεια επαφής με όμορους Δήμους για καλύτερο συντονισμό και δράση από κοινού (ίδρυση νέου σύγχρονου καταφυγίου, μείωση λειτουργικών εξόδων κλπ.).
ix.Ενημέρωση των πολιτών αν δεν επιθυμούν να διατηρήσουν πλέον ένα ζώο στην κατοχή τους ή δεν μπορούν να το συντηρήσουν για διαφόρους λόγους, να επικοινωνούν με το Δήμο για την ένταξη του ζώου στο στόλο των αδέσποτων.
6.Θα πρέπει να επισημανθεί ιδιαίτερα η επανεμφάνιση της λύσσας στη Βόρεια Ελλάδα. Όλα τα ζώα συντροφιάς, φύλακες, κυνηγετικά, αδέσποτα κλπ. Θα πρέπει ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ να εμβολιάζονται με το εμβόλιο κατά της λύσσας. Για το θέμα αυτό θα υπάρξει ενημέρωση πολύ σύντομα από τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο και τα κατά τόπους Παραρτήματά του.
7.Οι παραπάνω προτάσεις έχουν ως στόχο την μακροπρόθεσμη μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων, βασιζόμενοι στα φιλοζωικά αισθήματα των δημοτών, την ενημέρωση της γενιάς του 21ου αιώνα που συμμετέχει άθελά της στο πρόβλημα, τη σωστή διαχείριση του ζώου από τον ιδιοκτήτη του σε ολόκληρο το φάσμα της ζωής του, τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει ο κάτοχος ζώου με την απόκτησή του, τη σωστή συμπεριφορά των πολιτών απέναντι στα αδέσποτα και την αντίδραση σε έκτακτες καταστάσεις, την εκμηδένιση επίθεσης αδέσποτων στα κοπάδια των κτηνοτρόφων ή στους σκύλου των κυνηγών κλπ.
Τέλος, η προσπάθεια πρέπει να γίνει από όλους τους φορείς και τους δημότες, ο καθένας σε οτιδήποτε τον αφορά, οργανωμένα και υπεύθυνα, διαφορετικά θα καταλήξει σε αποτυχία αφενός, αφετέρου πιθανόν το πρόβλημα να οξυνθεί πιο πολύ με ενδεχόμενο απρόβλεπτες και ίσως οδυνηρές καταστάσεις.
Ευχαριστώ
Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ