ΑΝ.Α.Σ.Α.: ¨Τα … γαμοσταυρίδια είχαν την τιμητική τους”

Στο πρόσφατο Δ.Σ της ΚΕΔΕ έπεσε το κλάμα της Αρκούδας! Διανύουμε  και τις μέρες του ξυπνήματος της βέβαια! Από την κ. Παντελάκη (ΚΚΕ) έως τις δυνάμεις του πάλαι ποτέ κραταιού δικομματισμού, όλοι ζητούσαν τα λεφτά τους, τα ασημικά τους, τούς κόπους μιας ζωής.

Κλαίγανε την μαύρη μοίρα τους, που μέσα σ ένα βράδυ τους κατάντησε φτωχούς! Δεν είχανε να πούνε ούτε μια λέξη για τους πιστωτές, τους εταίρους, ούτε μια λέξη για την σκληρή υφεσιακή πολιτική ΝΔ –ΠΑΣΟΚ, ξέχασαν τα «χειροφιλήματα» στον κ. Φούχτελ! Στα μαγνητόφωνα καταγράφονταν μαργαριταρένιες εκφράσεις. Πιο πίσω, τα γαμοσταυρίδια είχαν την τιμητική τους. Η εκτόνωση φυσιολογική! Το όνειρο της απαλλαγής από τον εφιάλτη του ΣΥΡΙΖΑ, ξυπνάει τα νεκρά η ανενεργά κύτταρα βίαια.
Έξω από εκεί όμως, η πραγματικότητα! Η χώρα διέρχεται εξαιρετικά δύσκολες ώρες. Συνθήκες πρωτόγνωρου οικονομικού αποκλεισμού, πρωτοφανών εκβιαστικών διλλημάτων και μεθοδευμένης πιστωτικής ασφυξίας. Παρ όλα αυτά, ως αιρετοί των Ριζοσπαστικών Αυτοδιοικητικών κινήσεων, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Η κρισιμότητα των έκτακτων καταστάσεων μπορεί να εξηγεί την μεθόδευση της ΠΝΠ για την μεταφορά των διαθεσίμων, δεν μπορεί όμως σε καμιά περίπτωση να την δικαιολογήσει. Δεν μπορεί με αυτό τον τρόπο, να παρακάμψει τον αναγκαίο διάλογο, που δυστυχώς δεν προηγήθηκε με τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού.
Ένας τέτοιος διάλογος, θα έθετε επί τον τύπο των ήλων, την ουσία της νομοθετικής πρωτοβουλίας, τα συνολικά προβλήματα της χώρας και τις ευθύνες όλων των εμπλεκομένων. Δεν θα μπορούσε κανείς τότε, να αφαιρέσει από το πεδίο αυτής της συζήτησης, ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, η χώρα χόρευε στο ρυθμό της εξυπηρέτησης του εξωτερικού δημόσιου χρέους. Της προστασίας με κάθε μέσο των συμφερόντων των λεγόμενων δανειστών.
Δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει κανείς, πως εξ αιτίας αυτών των βασικών επιλογών πετσοκόπηκε το 50% των μισθών και συντάξεων; Δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει κανείς, πως το 60% των πόρων των ΟΤΑ έχουν χαθεί; Πως ξεπουλήθηκαν φιλέτα της δημόσιας περιουσίας; Πως απολύθηκαν δημοτικοί υπάλληλοι και σχολικοί φύλακες; Πως με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου θεσμοθετήθηκε το μνημονιακό Παρατηρητήριο των ΟΤΑ; Ποια ήταν άραγε τότε η επείγουσα κα απρόβλεπτη ανάγκη;
Ο αναγκαίος διάλογος βέβαια, βάζει επιτακτικά την ανάγκη μιας συνολικής επανεξέτασης της θεσμικής λειτουργίας της Τ.Α. Τον νέο Καλλικράτη. Της διαχείρισης των πόρων της Τ.Α. Να δούμε επί παραδείγματι πως συμβαίνει, δημοτικός αστέρας να φωνασκεί συνεχώς στα τηλεοπτικά παράθυρα, πως από τη μια αδυνατεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του και τα προγράμματα που κινδυνεύουν και από την άλλη να μπλοκάρει σήμερα τα 160 εκατομμύρια διαθέσιμα του!
Σ αυτή τη συζήτηση που επείγει, οι διαπιστώσεις για τα του οίκου της Αυτοδιοίκησης, θα είναι αμείλικτες! Ο πιο διεφθαρμένος και αδιαφανής θεσμός! Ο κατ εξοχήν χώρος των πελατειακών εξυπηρετήσεων. Των εξαρτήσεων. Των δίμηνων και των τρίμηνων δουλοπάροικων. Ο κανόνας βέβαια. Γιατί υπήρχαν και υπάρχουν και οι εξαιρέσεις του χώρου. Πέραν όμως όλων αυτών, στο κορυφαίο διακύβευμα το μνημόνιο, η συντριπτική πλειοψηφία των αιρετών, το αποδέχθηκε ως ένα φυσικό φαινόμενο! Πολλοί από αυτούς τους αιρετούς, ξημεροβραδιάζονταν παρέα με τον κ. Φούχτελ.
Εν τούτοις σήμερα, έστω και αργά, με αφορμή την ΠΝΠ, οφείλουμε να καλωσορίσουμε στο Αγωνιστικό Μέτωπο δράσης όλο αυτό το δυναμικό της Αυτοδιοίκησης, που από τον Απρίλιο του 2010, είχε περιπέσει σε χειμερία νάρκη! που βάλανε πλάτη για να περάσουν ανώδυνα οι βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές. Που εξαφανίσθηκαν προθερμαίνοντας τις μηχανές τους για το αύριο. Το αύριο, που ζούμε σήμερα.
Καλωσορίζουμε και όλους αυτούς , που χλευάζανε τα κινήματα αντίστασης. Ανεξάρτητα αν στο μυαλό κάποιων όψιμων «επαναστατών», κυριαρχούν τα όνειρα επαναφοράς του πάλαι ποτέ ένδοξου διεφθαρμένου δικομματικού καθεστώτος, το «καλωσόρισμα» αυτό από τη μεριά των Ριζοσπαστικών Αυτοδιοικητικών δυνάμεων, παρά το πνεύμα κριτικής που περιέχει, είναι ειλικρινές και ουσιαστικό. Γιατί είναι αλήθεια, πως τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει στη χώρα και την Αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα σε προοδευτικούς δρόμους, αν δεν υπάρχει αφύπνιση, ενεργή συμμετοχή και δράση της κοινωνίας, των αιρετών της εκπροσώπων, των εργαζομένων. Αυτή η ενεργή παρέμβαση, μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει, ως θρυαλλίδα θετικών εξελίξεων. Στήριξης από τη μια της κυβέρνησης στις δίκαιες διεκδικήσεις της, αλλά και διόρθωσης της πορείας της, από τυχόν ανεπάρκειες και λαθεμένες επιλογές της.
Προφανώς και στις 25/1 έγινε μια μεγάλη πολιτική μεταβολή. Αυτή δεν έλυσε αυτόματα τα συσσωρευμένα προβλήματα, ούτε άλλαξε το πεδίο αναπαραγωγής τους. Όσοι επιθυμούν να παρακολουθούν αυτή την προσπάθεια, χωρίς να χρησιμοποιηθούν όλες οι δυνατότητες που διαθέτει η χώρα, να το πουν ξεκάθαρα και να αναλάβουν τις ευθύνες του. Μετά να μην κλαψουρίζουν στα φιλόξενα τους ΜΜΕ, ότι δεν έχουν διαθέσιμα για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Δεν θα τους πιστεύει πια κανένας. Το ξύπνημα της Άνοιξης θα το θυμούνται ως ανέκδοτο!  

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Στην παρούσα περίοδο η κυβέρνηση βρίσκεται στη μέση μιας δύσκολης διαπραγμάτευσης. Δίνει τη μάχη ώστε να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια,  χωρίς να πάρει υφεσιακά μέτρα, χωρίς να προχωρήσει σε μειώσεις μισθών  και συντάξεων και νέες απολύσεις.
Επί πέντε χρόνια, οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκοβαν συνεχώς χρηματοδότηση και προσωπικό από την Αυτοδιοίκηση, υπονόμευαν την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ και με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου εισήγαγαν  θεσμούς όπως το μνημονιακό Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας ΟΤΑ.
Όλοι αυτοί που οδήγησαν τον θεσμό στην εντατική χύνουν σήμερα κροκοδείλια δάκρυα υπερασπιζόμενοι δήθεν την Αυτοδιοίκηση.
H απόφαση της κυβέρνησης για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσιμων στην Τράπεζα της Ελλάδος σκοπεύει με ένα προσωρινό χειρισμό, να διευκολύνει την βραχυπρόθεσμη ταμειακή ρευστότητα ώστε να ξεφύγει η χώρα από το ασφυκτικό πλαίσιο που έχουν δημιουργήσει σκόπιμα οι δανειστές μας. Κατά τρόπο μάλιστα που συμφέρει και οικονομικά τους ΟΤΑ (με μεγαλύτερο επιτόκιο) και είναι και ασφαλέστερος (τοποθέτηση στην Τράπεζα της Ελλάδος).
Η συγκεκριμένη επιλογή δεν σημαίνει, ούτε μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο για αμφισβήτηση της αυτοτέλειας των ΟΤΑ και της ανάγκης για διαρκή δημοκρατική διαβούλευση της κυβέρνησης με τους αιρετούς των Δήμων και των Περιφερειών και τα συλλογικά τους όργανα.

1.Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση δεν έπρεπε να αντιμετωπίσει το τόσο σοβαρό αυτό πρόβλημα με ΠΝΠ αλλά με διάλογο – ενημέρωση και νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.

2. Γνωρίζουμε τον πόλεμο που ασκείται από ΕΕ – ΔΝΤ και το εγχώριο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο στην Ελληνική Κυβέρνηση με σκοπό να υποταχθεί και να συνεχίσει την βαθύτατα αντιλαϊκή πολιτική λιτότητας και ύφεσης που εφαρμόζονταν τα τελευταία πέντε χρόνια.
Όσοι επιθυμούν να γίνεται διαπραγμάτευση χωρίς να χρησιμοποιηθεί κάθε δυνατότητα να το πουν ξεκάθαρα, και να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην ελληνική κοινωνία που αισθάνεται για πρώτη φορά μετά από χρόνια λιτότητας και μνημονίου να δίνεται από ελληνική κυβέρνηση μία ειλικρινής μάχη αξιοπρέπειας του λαού μας.

3. Θεωρούμε υποκριτικές τις διαμαρτυρίες δυνάμεων της κεντρικής πολιτικής και της αυτοδιοίκησης, που ενώ μέχρι πρότινος στήριζαν είτε ανέχονταν στην πράξη τις πολιτικές που στραγγάλιζαν κυριολεκτικά τους δήμους, τώρα εμφανίζονται ως δήθεν υπερασπιστές του αυτοδιοίκητου και της οικονομικής τους αυτοτέλειας. Όλοι αυτοί δεν μπορούν να υπερασπιστούν πράγματα που δεν πιστεύουν.

Αυτό καλούνται και πρέπει να το κάνουν το λαϊκό κίνημα και οι συνεπείς αγωνιστικές δυνάμεις στο χώρο της αυτοδιοίκησης.

ΑΝ.Α.Σ.Α