Πάσχα στην Πελοπόννησο! Πόσο θα σας κοστίσει;

Αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης τουριστικών καταλυμάτων καταγράφεται στις ελληνικές πόλεις για τις οποίες παρουσιάζεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την περίοδο του Πάσχα, σύμφωνα τουλάχιστον με τα τελευταία στοιχεία της trivago,

τα οποία αφορούν αναζητήσεις που έγιναν μεταξύ 1 Ιανουαρίου και 10 Φεβρουαρίου 2015 για ταξίδια στο διάστημα 9-12 Απριλίου 2015.

Πιο συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη αύξηση (22%) στα ξενοδοχεία παρατηρείται στην Κέρκυρα, στον κατεξοχήν πασχαλινό προορισμό της Ελλάδας, ενώ ακολουθεί η Αθήνα με +12%. Μικρότερες μεταβολές, αλλά επίσης προς τα πάνω, είχαν τόσο η Θεσσαλονίκη (+5%) όσο και το Ναύπλιο (+3%).

Πάντως, τα στοιχεία της trivago δείχνουν ενισχυμένο ενδιαφέρον των ξένων τουριστών για πασχαλινές διακοπές στην Ελλάδα. Τη μεγαλύτερη αύξηση στην επιθυμία για ταξίδι στην Ελλάδα έχουν οι Ιταλοί και ακολουθούν οι Πολωνοί, με τους τελευταίους να κατατάσσουν την Ελλάδα μέσα στους 15 κορυφαίους προορισμούς που επιλέγουν για το Πάσχα. Αυξημένη φαίνεται να είναι και η προτίμηση που προέρχεται από τους Άγγλους, τους Ισπανούς και τους Αυστριακούς.

Το φετινό Πάσχα φαίνεται να μην έχει και τόσο εθνικό χαρακτήρα για τους Έλληνες, αφού στους 15 κορυφαίους προορισμούς για τους οποίους έδειξαν ενδιαφέρον, μόνο ένας είναι ελληνικός. Η Ρώμη βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης και ακολουθεί το Λονδίνο.

Τρίτη στην κατάταξη είναι η γοητευτική Κωνσταντινούπολη, που ακολουθείται από το Παρίσι. Έβδομη στις γενικότερες προτιμήσεις εμφανίζεται η Κέρκυρα, που είναι ο πρώτος και μοναδικός ελληνικός προορισμός που υπάρχει στις 15 κορυφαίες επιλογές των Ελλήνων.

Η Νέα Υόρκη (12η), δείχνει να είναι η νέα είσοδος στους κορυφαίους προορισμούς που επιλέγουν οι Έλληνες, αφού τα τελευταία χρόνια δεν ήταν καν μέσα σε αυτούς.

Σύμφωνα με την trivago, οι Έλληνες φαίνεται να κάνουν στροφή κάθε χρόνο και περισσότερο προς τους προορισμούς του εξωτερικού για τις πασχαλινές τους διακοπές.

Κάθε χρόνο παρατηρείται ότι μειώνεται όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον τους για τις ελληνικές πόλεις, ενώ αυξάνεται για όλο και πιο μακρινούς προορισμούς του εξωτερικού.

Στην Πελοπόννησο μεγάλες αυξήσεις σημειώνονται στο Ναύπλιο με 28% (μηνιαία) και 15% (ετήσια). Μειώσεις τιμών κατά 2% παρατηρούνται στην Πάτρα, ενώ αυξήσεις σημειώνονται στην Καλαμάτα (23%) και την Ολυμπία (29%). Κατά 18% υψηλότερες και οι ξενοδοχειακές τιμές στη Σπάρτη. Τέλος, μεγάλη μείωση συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα πραγματοποιήθηκε στις τιμές των ξενοδοχείων της Βυτίνας, οι οποίες ελαττώθηκαν κατά 39%.

Δημήτρης Μαλλάς