Μετά την Τρίπολη, σε αδιέξοδο και ο Πύργος με τα απορρίμματα

Για το φλέγον θέμα των σκουπιδιών που μάλιστα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του τελευταίου διημέρου έχουν αρχίσει να μυρίζουν αφόρητα, συνεδρίασε με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος το δημοτικό συμβούλιο Πύργου,

προκειμένου να ενημερώσει ο δήμαρχος συμβούλους και φορείς για τα τεκταινόμενα στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκο Βούτση. Ωστόσο για άλλη μια φορά, παρά το κατεπείγον του προβλήματος, το δημοτικό συμβούλιο αναλώθηκε σε κόντρες, αφορισμούς και μικροπολιτικές και έχασε την ουσία, αφού επί μακρώ κυριάρχησαν οι προσωπικές αντιπαραθέσεις που δημιούργησαν μάλιστα εντάσεις, κυρίως μεταξύ του δημάρχου και του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Τ. Αντωνακόπουλου, χωρίς να ληφθεί καμία συγκεκριμένη απόφαση ή πρόταση προς την κατεύθυνση της άμεσης αποκομιδής των σκουπιδιών.  Το γεγονός των ατέρμονων συζητήσεων και εντάσεων, προκάλεσε την μήνη των φορέων και της Επιτροπής Αγώνα που ζήτησε το λόγο να μιλήσει χωρίς ωστόσο να τους δοθεί βήμα, προκειμένου να ενημερώσουν ότι προχωράνε σε δυναμικές κινητοποιήσεις, αφού  όπως είπαν, την λύση που περίμεναν δεν την άκουσαν.

Όπωε γράφει η εφημερίδα Πρωινή, ο δήμαρχος κ. Γ. Λιατσής αφού παρέθεσε τα γεγονότα στην Αθήνα, κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους αλλά και τους φορείς που ήταν εκεί, να παραστούν όλοι στην συνεδρίαση της ΠΕΔ το Σάββατο στο δημαρχείο του Πύργου, με στόχο να πείσουν κάποιους εκ των δημάρχων που έχουν ΧΥΤΑ στους δήμους τους, να γίνει μεταφορά των σκουπιδιών του Πύργου και εκεί εναπόθεσή τους και όχι μόνο των ποσοτήτων που βρίσκονται στους δρόμους, αλλά όσο χρειαστεί μέχρι να λήξει το θέμα της δεματοποίησης των απορριμμάτων του δήμου Πύργου από τον δεματοποιητή των Κονιδείκων. Με λίγα λόγια, εναποθέτουμε τις τελευταίες μας ελπίδες στην ανταπόκριση των δημάρχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και αν αυτό δεν γίνει… έπεται όπως φαίνεται το χάος!  

Βεβαίως όλοι οι επικεφαλής συνηγόρησαν στο ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να φύγουν άμεσα τα σκουπίδια σε πρώτη φάση τα σκουπίδια και επίσης άμεσα να λήξει το θέμα με τον δεματοποιητή στα Κονιδέικα. Μάλιστα ο δήμαρχος ανέφερε τονίζοντας ότι δεν είναι κάτι ανακοινώσιμο, ότι ένας… φορέας ( προφανώς ο ΦΟΔΣΑ) έδωσε λύση στο θέμα του σταθμού μεταφόρτωσης, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις επί του παρόντος.  Να σημειώσουμε ακόμα ότι συλλήβδην οι επικεφαλής των παρατάξεων κατήγγειλαν τον δήμαρχο για την επιλεκτική και αντιδημοκρατική όπως είπαν  πρόσκληση ενός μόνο επικεφαλής του Δ.Σ Πύργου στη σύσκεψη της Αθήνας, (υπονοώντας τον κ. Γ. Αργυρόπουλο).

Ιδιαίτερα επικριτικός και καταγγελτικός ήταν ο κ. Αντωνακόπουλος που τόνισε ότι ο δήμαρχος παραδέχθηκε επί της ουσίας ότι 4,5 μήνες είχε ακολουθήσει λάθος τακτική και επισήμανε ότι αφού δεν μπορεί γιατί δεν θέλει να λύσει το θέμα των σκουπιδιών να συγκροτηθεί Επιτροπή κοινωνικής σωτηρίας από φορείς της πόλης για να μαζευτούν τώρα τα απορρίμματα γιατί η κατάσταση έχει πλέον ξεφύγει, προκαλώντας την οργή του κ. Λιατσή που του ανταπάντησε ότι είτε το θέλει είτε όχι, η πόλη έχει δήμαρχο.    

Ο κ. Καράμπελας κατήγγειλε το δήμαρχο για «Βεζύρικη» συμπεριφορά και πρωτόγνωρο ερασιτεχνισμό που οδηγεί το δήμο σε αδιέξοδο και παρέθεσε πλήρη πρόταση για την άμεση λύση με την μεταφορά των σκουπιδιών σε αδειοδοτημένους ΧΥΤΑ και την προώθηση της δεματοποίησης από τον δήμο Ήλιδας, όπως πρόταση για την ενδιάμεση και μακροπρόθεσμη λύση. Από την πλευρά του ο κ. Αργυρόπουλος απάντησε με έντονο λόγο για την παρουσία του στην Αθήνα για την οποία κατηγορήθηκε λέγοντας ότι προσκλήθηκε από τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ ως Πυργιώτης αντιπρόεδρος του Φορέα και αναφέρθηκε στην σύσκεψη με τον υπουργό Εσωτερικών αναφέροντας ότι δεν είναι βέβαια ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα ίσως γιατί ο δήμαρχος δεν μπόρεσε να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση.  

Η κ. Δώρα Καλάκου τοποθετήθηκε επί της ουσίας, επισημαίνοντας ότι ο κ. Βούτσης έχει όλη τη διάθεση να βοηθήσει, γι αυτό το λόγο θα πρέπει να σχεδιαστεί μια εμπεριστατωμένη πρόταση για να διαπιστώσει ότι υπάρχει ένας σχεδιασμός και τόνισε ακόμα ότι πρέπει να γίνει άμεσα μεταφορά των σκουδιών και να προχωρήσει η δεματοποίηση, γιατί ακόμα κι αν διαφωνεί με την μέθοδο, αυτή την ώρα δεν υπάρχει εναλλακτική. Ο κ. Χρήστος Γιάνναρος τόνισε ότι η Πολιτεία και η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της χωρίς υπεκφυγές, να φύγουν τα σκουπίδια με κρατικά κονδύλια και εν συνεχεία να προωθηθούν άλλες λύσεις. Η συνεδρίαση συνεχίστηκε ως αργά.