Νίκας κατά Τατούλη για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Τα σοβαρά ζητήματα του διαγωνισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη διαχείριση των σκουπιδιών επανέφερε ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΠΕΔ Παναγιώτης Νίκας στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επέρριψε ευθύνες στο υπουργείο Ανάπτυξης και στην Περιφέρεια, με αιχμές κατά του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, υπενθυμίζοντας ότι οι δήμαρχοι δε ρωτήθηκαν, ενώ επεσήμανε πως ο συγκεκριμένος διαγωνισμός κινδυνεύει για αντικειμενικούς και όχι αντιπολιτευτικούς λόγους.

Τη στάση και τις ευθύνες του δημάρχου επέκριναν από την πλευρά τους οι επικεφαλής των μειοψηφιών Νίκος Διασάκος και Σταμάτης Μπεχράκης.

Ειδικότερα, όλα αυτά διαδραματίστηκαν με αφορμή τη συζήτηση για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης Δήμου και ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου για τη λειτουργία κινητής μονάδας επεξεργασίας ΑΣΑ, με στόχο την ανάκτηση – αξιοποίηση όλων των παραγόμενων προϊόντων (κομπόστ, ανακυκλώσιμα κ.λπ.).

«Δυστυχώς οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου δεν έχουν ερωτηθεί. Δεν υπάρχει κανένα Δημοτικό Συμβούλιο να έχει πάρει απόφαση διότι δεν έχουμε ενημέρωση. Η ενημέρωση είναι ελλιπέστατη», είπε ο κ. Νίκας. Υπενθύμισε πως «κάναμε μια προσπάθεια μήπως ενημερωθούμε από την εταιρεία με μια σύσκεψη που έγινε εδώ στην Καλαμάτα» και ενημέρωσε: «Υπάρχουν ζητήματα σοβαρότατα για μας τους δημάρχους. Εγώ με θάρρος τα έθεσα σε κάθε ευκαιρία και με κάθε ευκαιρία, όπως είναι το τιμολόγιο, τι πληρώνουμε για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Προφανώς καταλαβαίνετε άλλα πληρώνει η Καλαμάτα, άλλα θα πληρώνει η Οιχαλία, άλλα θα πληρώνει το Κρανίδι. Διότι είναι πρώτον το κόστος στην πόρτα, ας πούμε 65 ευρώ τον τόνο, συν 23% ΦΠΑ, αλλά διαφοροποιείται το κόστος μεταφοράς. Και είναι πολύ σοβαρό θέμα η ποιότητα των σκουπιδιών που πας, όπου πρέπει να έχει τόσο γυαλί, τόσο χαρτί, τόσο πλαστικό. Για μας που έχουμε προχωρήσει τις διαδικασίες της ανακύκλωσης, είναι ένα πρόβλημα. Και το μεγάλο πρόβλημα είναι η εγγυημένη ποσότητα όπου πρέπει να πάμε ένα συγκεκριμένο αριθμό τόνων, διότι απ’ αυτό εξαρτάται η βιωσιμότητα της μονάδος. Δεν είναι βέβαιο ότι τα χάνουμε τα 70 εκ. του ΕΣΠΑ. Κατά την άποψή μου προτάσσονται ως έργο στο επόμενο ΕΣΠΑ».

Ο δήμαρχος σημείωσε πως «πρέπει να γίνει μια συζήτηση επιτέλους. Και θεωρώ καθοριστικές ευθύνες, όχι μόνο της Περιφέρειας, αλλά κυρίως του υπουργείου Ανάπτυξης σε όλη αυτήν την ιστορία. Διότι πράγματι κινδυνεύει για αντικειμενικούς λόγους, όχι από αντιπολιτευτικούς λόγους ο συγκεκριμένος διαγωνισμός. Οπότε, καταλαβαίνετε σε τι αδιέξοδο, μπορεί να οδηγηθεί μια ολόκληρη Περιφέρεια».

Οσον αφορά τα πρόστιμα που επέβαλε ο κ. Τατούλης, παρατήρησε: «Αμέσως μετά τις εκλογές ήρθαν πρόστιμα στους δήμους της τάξεως των 900.000 ευρώ. Δυστυχώς όχι σε δήμους οι οποίοι δημιουργούν και μείζονα προβλήματα. Είναι ένα θέμα όπου προσπαθούμε συλλογικά οι δήμαρχοι να το αντιμετωπίσουμε, με πρώτο και βασικό αίτημα ότι δεν μπορεί αδελφός αυτοδιοικητικός θεσμός να υποβάλει πρόστιμα, να συμπεριφέρεται δηλαδή ως κράτος. Οτιδήποτε συνδέεται με την κρατική εξουσία, πρέπει να πάει στο κράτος».

Απαντώντας στην κριτική του Στ. Μπεχράκη, γιατί το θέμα του διαγωνισμού δε συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, είπε: «Δεν υπάρχει Δημοτικό Συμβούλιο να έχει εκφραστεί για το θέμα, γιατί δεν έχει ενημερωθεί. Δεν υπάρχει δήμαρχος ούτε ο πρόεδρός τους, δηλαδή εγώ, να σε ενημερώσω αξιόπιστα. Γιατί ούτε κλήθηκα ποτέ, ούτε ενημερώθηκα ποτέ για το μεγάλο ζήτημα το οποίο είναι η διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο».

ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΔΙΑΣΑΚΟΥ – ΜΠΕΧΡΑΚΗ

Επικρίνοντας το δήμαρχο, ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Νίκος Διασάκος, παρατήρησε: «Εδώ μας είπε ο κύριος δήμαρχος ότι δεν έχει ενημέρωση από το κράτος, από την Περιφέρεια. Δηλαδή από το κράτος του, την κυβέρνησή του που τη στηρίζει και τον στηρίζει και τον περιφερειάρχη του που αλληλοστηρίζονται. Μην τρελαθούμε τελείως. Ή ξέρει και δεν μας λέει ή μας λέει ψέματα». Υποστηρίζοντας τις θέσεις του, είπε: «Γι’ αυτό έχουμε δίκιο εμείς, τόσα χρόνια φωνάζουμε και λέμε, διαχείριση από δημόσιο φορέα με οποιαδήποτε μέθοδο επιστημονικά τεκμηριωμένη, που θα κάνει τη μικρότερη δυνατή ζημιά στους ανθρώπους και στο περιβάλλον. Ο δημόσιος φορέας θα δίνει έμφαση στην πρόληψη και στη διαλογή στην πηγή, χωρίς καμία εμπλοκή ιδιωτικού κεφαλαίου. Αυτά λέμε εμείς». Οσο «για το ποιος κάνει κουμάντο και στα σκουπίδια αλλά και σε άλλα θέματα», ο κ. Διασάκος ανέφερε: «Φάνηκε πολύ καλά στο “Rex” στη σύσκεψη που ανέφερε ο δήμαρχος. Εκεί όποιος ήταν, όποιος την παρακολούθησε, καταλάβαινε ποιος είναι το αφεντικό, ποιος κάνει κουμάντο. Ο μεγαλοεπιχειρηματίας, μέσω του υπαλλήλου του, ο οποίος υπάλληλός του κατά σύμπτωση ήταν και συνεργάτης, πρώην, του Τσοχατζόπουλου. Και ποιοι ήταν οι υπάλληλοι του επιχειρηματία; Οι δήμαρχοι. Φάνηκε πολύ καθαρά αυτό, τι ρόλο παίζει ο καθένας». Ο επικεφαλής του “Δικτύου Ενεργών Πολιτών” Σταμάτης Μπεχράκης παρατήρησε ότι «μέχρι σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει ασχοληθεί με το θέμα, με τη σύμβαση και το διεθνή διαγωνισμό και να εκδηλώσει την αντίθεσή του, με ευθύνες κυρίως της πλειοψηφίας. Δεν είναι δυνατόν, ο δήμαρχος να εξηγεί μια σειρά αναλυτικούς λόγους και το Δημοτικό Συμβούλιο να στερείται της δυνατότητας να εκφράσει πολιτική άποψη γι’ αυτό το μείζον θέμα. Για ένα θέμα το οποίο αφορά τους πολίτες, την τσέπη τους για τα επόμενα 28 χρόνια».

Ο κ. Μπεχράκης εκτίμησε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση του δημάρχου, «τα πάντα μετά το διεθνή διαγωνισμό, έτσι όπως έχει προχωρήσει, πρέπει να έχουν την έγκριση και τη σύμφωνη γνώμη της εταιρείας. Εάν δεν την έχουν, τότε μπορεί να επιβληθούν και πρόστιμα. Μπορεί, δηλαδή, να πέσουμε σε μια διαδικασία προστίμων. Θεωρώ λοιπόν ότι πρέπει να ενημερωθεί το Σώμα για τους κινδύνους που υπάρχουν».

Γιώργος Σινάπης