Το Διαύγεια ΙΙ ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

mitsotakis_kΜε το «Διαύγεια ΙΙ» κάνουμε ένα καθοριστικό βήμα για διαφάνεια παντού. Για διαφάνεια στην πράξη. Απλά και εύκολα, σύγχρονα και οργανωμένα. Το «Διαύγεια» προσφέρει σε πολίτες, υπηρεσίες και επιχειρήσεις, την απαραίτητη πληροφορία, με πλήρη διαφάνεια, αποδεικνύοντας στην πράξη την απόφασή μας για χρηστή και ποιοτική διοίκηση.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας εποχής στην οποία εισήλθε το πρόγραμμα, είναι τα ακόλουθα:

1) Θεσμική κατοχύρωση (ήδη από τον Οκτώβριο του 2013): Κάθε πολίτης μπορεί να επικαλείται τα αναρτημένα έγγραφα στις συναλλαγές του με τις δημόσιες υπηρεσίες, κάνοντας χρήση του μοναδικού Αριθμού Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ) των εγγράφων, χωρίς να απαιτείται η επικύρωσή τους.

2) Πρακτική αναβάθμιση: Καλύτερη οργάνωση της πληροφορίας που παρουσιάζεται στη «Διαύγεια». Περισσότερα και βελτιωμένα κριτήρια αναζήτησης. Δυνατότητα εξειδίκευσης αποτελεσμάτων με εφαρμογή επιπλέον κριτηρίων.

3) Πρόσβαση σε ΑμΕΑ: Δυνατότητα χρήσης της εφαρμογής από άτομα με αναπηρία, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

4) Προσωποποιημένες υπηρεσίες: Εξατομικευμένες αναζητήσεις. Δυνατότητα προσωπικού σελιδοδείκτη σε αναρτήσεις που ενδιαφέρουν.

5) Τεχνολογική αναβάθμιση: Ψηφιακή υπογραφή των εγγράφων του «Διαύγεια» για εξασφάλιση της εγκυρότητάς τους. Επεξεργάσιμη μορφή δεδομένων για επαναχρησιμοποίηση από άλλα συστήματα.

6) Μηχανισμός ελέγχου για τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης: Πραγματοποίηση ελέγχων από το ΣΕΕΔΔ με βάση καταγγελίες που υποβάλλουν πολίτες και δημόσιοι υπάλληλοι για εξασφάλιση πλήρους και σωστής εφαρμογής του «Διαύγεια» από τους φορείς της δημόσιας διοίκησης.

Πιστεύω ότι το νέο αναβαθμισμένο πρόγραμμα «Διαύγεια» θα αγκαλιαστεί από όλους και θα ενισχύσει ένα κεντρικό θεσμό διαφάνειας και λογοδοσίας που τόσο χρειάζεται η χώρα μας, σε εποχές μάλιστα που η άσκηση της πολιτικής εξουσίας αμφισβητείται – και όχι άδικα – από τους πολίτες.
   
Με εκτίμηση,
Κυριάκος Μητσοτάκης