Στον Άρειο Πάγο οι ποινικές διώξεις των οφειλετών του ΟΑΕΕ

Χιλιάδες οφειλέτες του ΟΑΕΕ διώκονται ποινικά για τις οφειλές τους στον ΟΑΕΕ χωρίς να υπάρχει σχετικός νόμος. Όσο και αν ακούγεται παράλογο είναι αληθινό. Οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ διώκονται ποινικά με βάση μια ανεπίτρεπτη αναλογική εφαρμογή

της διάταξης του άρθρου 1 § 1 του Α.Ν. 86/1967, η οποία δεν καταλαμβάνει την συγκεκριμένη πράξη (μη καταβολή εισφορών αυτού του είδους) αλλά αφορά αποκλειστικά και μόνο την μη καταβολή εργοδοτικών εισφορών, δηλαδή εισφορών για τους εργαζόμενους που οφείλει να καταβάλει ο εργοδότης.

Ήδη από τις 2/5/2014 η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Νέων Επιχειρηματιών (Ο.Ε.ΣΥ.Ν.Ε.) ζήτησε συνάντηση από την αξιότιμη κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με μοναδικό σκοπό να την ενημερώσει σχετικά για το απαράδεκτο της ποινικής δίωξης των οφειλετών του ΟΑΕΕ χωρίς να υπάρχει σχετικός ποινικός νόμος.

Όπως αναφέρει η ΟΕΣΥΝΕ στην επιστολή της: «Σκοπός της συνάντησης είναι η κατ΄αρχήν αξιολόγηση, από την πλευρά Σας, της εισήγησής μας υπέρ της αδυναμίας, κατ΄ορθή (κατά την άποψή μας) ερμηνεία του νόμου, ποινικής καταδίωξης των υπόχρεων που δεν καταβάλλουν ατομικές εισφορές στον Ο.Α.Ε.Ε. όταν αυτές αφορούν αποκλειστικά τους ίδιους τους υποχρέους. Είμαστε σίγουροι ότι έναρξη της διαβούλευσης διά της αιτούμενης συνάντησης μεταξύ Υμών και της Ομοσπονδίας μας, όχι μόνο θα συμβάλλει στην καλύτερη μελέτη και νομική αντιμετώπιση του φλέγοντος κοινωνικού, οικονομικού και νομικού ζητήματος της ποινικοποίησης της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών προς τον Ο.Α.Ε.Ε., αλλά ταυτόχρονα θα ωφελήσει σε βάθος χρόνου και στην ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων αυτών από τα Ελληνικά Δικαστήρια, και δη τα Ποινικά».

Είναι βέβαιο ότι η, γνωστή για την ευαισθησία της σε ζητήματα ορθής εφαρμογής του Δικαίου, αξιότιμη κ. Κοτζαμάνη, τώρα που ολοκληρώθηκε η διαδικασία των εκλογών, θα ακούσει τα επιχειρήματα της ΟΕΣΥΝΕ, επιχειρήματα που εκφράζουν την αγωνία και την αγανάκτηση ολόκληρου του επιχειρηματικού χώρου. Την αγανάκτηση για την ποινική δίωξη χιλιάδων ανθρώπων για την μη καταβολή των δικών τους εισφορών και μάλιστα χωρίς να υπάρχει σχετικός ποινικός νόμος.

Φλωράς Γιώργος