Ανακοίνωση Συλλόγου Εργαζομένων ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

Εκφράζουμε την απόλυτη ικανοποίηση μας για το γεγονός ότι ο Σύλλογος κατάφερε μια πρώτη νίκη με την προσωρινή διαταγή  που μπλοκάρει την αξιολόγηση – παρωδία του προσωπικού, των δομών και του έργου του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Η θετική αυτή εξέλιξη επιτεύχθηκε μετά την ακαριαία αντίδραση του Συλλόγου μας προσφεύγοντας σε ένδικα μέσα, προκειμένου να αντιμετωπίσει για ακόμα μία φορά την κακοδιαχείριση θεμάτων μείζονος σημασίας για τον οργανισμό από τη Διοίκηση και ειδικότερα από τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα σύμβουλο.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η συνεχής κινητοποίηση του συλλόγου που ανάγκασε τη διοίκηση να παραδεχθεί ενώπιον του δικαστηρίου ότι ούτε αυτή συμφωνεί με τον τρόπο αξιολόγησης. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί,  ότι όπως αποκαλύπτεται τώρα, η διοίκηση του Οργανισμού είχε συμφωνήσει στην διαδικασία της αξιολόγησης με αυτό τον απαράδεκτο τρόπο και μάλιστα εγγράφως αλλά στα κρυφά, χωρίς την έγκριση των μελών του ΔΣ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ όπως τα ίδια παραδέχθηκαν κατά την έκτακτη συνεδρίαση της 10-3-2014.

Πιο συγκεκριμένα η δικαστική προσωρινή διαταγή σημαίνει ότι:  

1) Η διοίκηση του Οργανισμού δεν μπορεί να δώσει κανένα στοιχείο για να προχωρήσει η αξιολόγηση – παρωδία.

2) Η διαδικασία που επέλεξε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ για την αξιολόγηση των εποπτευόμενων από αυτό Οργανισμών, δεν είναι νομικά κατοχυρωμένη, αφού …. «δεν δύναται ο ελέγχων να είναι και ελεγχόμενος».

3)  Όποιος συνάδελφος μας απολυθεί  από τις διαδικασίες της συγκεκριμένης αξιολόγησης (στην περίπτωση που με κάποιο τρόπο η διοίκηση δε συμμορφωθεί στην απόφαση του δικαστηρίου), αν προσφύγει  έχει σοβαρές πιθανότητες να ανατρέψει την απόφαση απόλυσης του.

Η προσωρινή διαταγή είναι πολύ σημαντική, αλλά όχι πανάκεια. Οι εργαζόμενοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι και σε συνεχή εγρήγορση για τις δύσκολες στιγμές που έρχονται. Κάνουν λάθος:

·όσοι έχουν χάσει παντελώς την αισιοδοξία τους θεωρώντας μάταιη οποιαδήποτε ενέργεια

·όσοι  νομίζουν ότι θα βγουν αλώβητοι από αυτή τη λαίλαπα και γι’ αυτό κάθονται αμέτοχοι, απαθείς και σιωπηλοί όπως επίσης και  

·όσοι παραμένουν υποτίθεται ουδέτεροι και προσπαθούν να είναι αρεστοί σε διοίκηση, προϊσταμένους ή Υπουργούς με την απατηλή προσδοκία προσωπικού οφέλους.  

Για μια ακόμη φορά αποδείχτηκε ότι ο αγώνας που όλοι δώσαμε ενωμένοι, έφερε αποτελέσματα και καταφέραμε να σταματήσουμε τα σχέδια για απολύσεις συναδέλφων και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του Οργανισμού σε ιδιώτες.  Δηλώνουμε επίσης ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε όλοι για έναν και ένας για όλους, προκειμένου να υπερασπιστούμε τις θέσεις εργασίας και την επιβίωση του Οργανισμού.

Με την απαράδεκτη και ανεύθυνη στάση τους, ο Πρόεδρος και ο Δ/νων Σύμβουλος έδειξαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, ότι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, ότι είναι ανίκανοι να διασφαλίσουν την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του Οργανισμού, τις αρμοδιότητες του και τις θέσεις εργασίας μας. Έκρυψαν για μήνες ένα τόσο σοβαρό θέμα από τα μέλη του ΔΣ και τους εργαζόμενους, με κίνδυνο να απολυθούν συνάδελφοι και να χαθούν αρμοδιότητες του Οργανισμού.     

Για το λόγο αυτό ζητάμε την παραίτησή τους, και καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, να πάρει ξεκάθαρη θέση για το μέλλον του Οργανισμού και να ξεκινήσει διαδικασία για την τοποθέτηση μόνιμης διοίκησης.

To Δ.Σ.