Καργάκος και Κουφός καθήλωσαν το κοινό στη Βαμβακού!

Συγκινητική ήταν η προσέλευση του κόσμου στην κεντρική εκδήλωση για τον εορτασμό της συμπληρώσεως 200 ετών από την έναρξη λειτουργίας του Ελληνικού Σχολείου της Βαμβακούς.Ο συγγραφέας – ιστορικός, Σαράντος Καργάκος, και ο συγγραφέας,

τέως σχολικός σύμβουλος και διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Λακωνίας, Νίκος Κουφός, λάμπρυναν με την παρουσία τους την επετειακή εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέα Ζωή, ο Σύνδεσμος των Απανταχού Βαμβακιτών, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και το Τοπικό Συμβούλιο Βαμβακούς.

Στο επίκεντρο της βραδιάς βρέθηκε το βιβλίο του κυρίου Κουφού – Παλαιά σχολεία του Οινούντα – το οποίο, μάλιστα, το Δεκέμβριο του 2012, έτυχε της μεγαλύτερης διακρίσεως, καθώς απέσπασε έπαινο από την Ακαδημία Αθηνών. Η ιστορία του Ελληνικού Σχολείου Βαμβακούς περιγράφεται με εξαιρετικό και εμπεριστατωμένο τρόπο στο εν λόγω βιβλίο, την παρουσίαση του οποίου είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν όσοι βρέθηκαν στην Κεντρική Πλατεία του χωριού.

Από τη μεριά του, ο κύριος Σαράντος Καργάκος επιβεβαίωσε με την ομιλία του τη φήμη που τον χαρακτηρίζει ως μία εκ των κορυφαίων πνευματικών προσωπικοτήτων της χώρας. Ο γνωστός συγγραφέας – ιστορικός παρέθεσε τεκμηριωμένα στοιχεία για τη λειτουργία του Ελληνικού Σχολείου, δεν παρέλειψε να καταπιαστεί με τον παραδειγματικό τρόπο κατασκευής της τρισυπόστατης Εκκλησίας της Βαμβακούς και φυσικά προέβη στις απαιτούμενες συγκρίσεις με τη σύγχρονη εποχή.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε, λαμβάνοντας χαρακτήρα συνέντευξης, καθώς η εκπαιδευτικός, Μάτα Γαλάτα και ο φιλόλογος, Χάρης Βασιλάκος -οι οποίοι επιμελήθηκαν της παρουσίασης της εκδήλωσης- απηύθυναν ερωτήσεις προς τους δύο ομιλητές, οι οποίοι από την πλευρά τους συνδύασαν ρητορική δεινότητα και εύστοχα νοήματα, αφήνοντας τις καλύτερες των εντυπώσεων στους παρευρισκομένους, ανάμεσα στους οποίους βρέθηκαν ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Μπλάθρας, ο πρόεδρος των Απανταχού Βαμβακιτών, κύριος Δημήτρης Βελδέκης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου, κύριος Νίκος Πουλοκέφαλος, και ο πρόεδρος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Λακωνίας, κύριος Βασίλης Βλαχάκος.

Οι επετειακές εκδηλώσεις στη Βαμβακού συνεχίζονται το Σάββατο 10 Αυγούστου, με μία μοναδική μουσική βραδιά, με φόντο το φωτισμένο ρολόι του χωριού. Τζίνα Βαλδέκη, Τάσος Σκιαδάς, Αγγελική Σπηλιάκου, Χάρης Βασιλάκος, Θανάσης Παπαζαφειρόπουλος, Γιάννης Τσαρκαλής και Αλέξανδρος Γεωργουλόπουλος ανεβαίνουν στη σκηνή και φέρνουν το χθες στο σήμερα με ήχους έντεχνους και λαϊκούς. Ώρα έναρξης: 10.00 μ.μ.

Την Κυριακή 11 Αυγούστου, σειρά έχει η … συγκίνηση σε μία εκδήλωση που θα λάβει χώρα στη βόρεια έξοδο του χωριού, στον ξακουστό Σταθμό Συγκινήσεως. Η Βαμβακού ανοίγει το κεφάλαιο “Μετανάστευση” και παντρεύει το μίνι υπαίθριο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ, με προσωπικές μαρτυρίες και ήχους που επικεντρώνουν στην ξενιτιά. Ώρα έναρξης 09.00 μ.μ.

ΦΥΣΗκά Βαμβακού!