Ομιλία του Θανάση Πετράκου Βουλευτή Μεσσηνίας στην Ημερίδα του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών

petrakos3Θέμα: Ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός στην Ελλάδα & Η πράσινη ανάπτυξη, τα ορυκτά καύσιμα και άλλες τεχνολογίες.
Η Ενεργειακή πολιτική στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, ιδιαίτερα τα τελευταία 13 χρόνια σημαδεύτηκε από την προώθηση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου ανάπτυξης.

Στον ηλεκτρενεργειακό τομέα οι μεγαλύτερες αλλαγές έγιναν, με το ν. 2773/1999, που αφορούσε την «απελευθέρωση» της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τη μετοχοποίηση της ΔΕΗ.
Απέναντι σε αυτή την νεοφιλελεύθερη πολιτική αποδιάρθρωσης και ιδιωτικοποιήσεων σύμφωνα με τα συμφέροντα των πολυεθνικών και του χρηματιστηριακού κεφαλαίου εμείς προτείνουμε ένα εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας και της ανάπτυξης του τόπου.
Ο Μακροχρόνιος Ενεργειακός Σχεδιασμός είναι βασικό εργαλείο στη χάραξη της Ενεργειακής πολιτικής, μιας της ενεργειακής πολιτικής προσηλωμένης στην προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής  με κεντρικό ρόλο σε αυτούς της Δημόσιας Επιχείρησης Ενέργειας.
Στρατηγικός μας στόχος, είναι η σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα (γαιάνθρακες, πετρέλαιο, φυσικό αέριο) και ο προσανατολισμός σε μια οικονομία «ελάχιστων εκπομπών άνθρακα». Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η εξοικονόμηση και η ορθολογική χρήση και ενέργειας και η ανάπτυξη των ΑΠΕ για αποκεντρωμένη παραγωγή, αποτελούν στοιχεία του οράματός της για μία διαφορετικού τύπου ανάπτυξη που θα έχει στον πυρήνα της τον κοινωνικό και οικολογικό μετασχηματισμό της παραγωγικής διαδικασίας.
Σημαντικό ρόλο στον ενεργειακό τομέα παίζουν οι επενδύσεις και η εφαρμογή νέων τεχνολογιών. Το στοπ στις επενδύσεις που ίσχυσε για τη ΔΕΗ, σε συνδυασμό με την ταχεία προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων σε ΦΑ και ΑΠΕ, δημιούργησαν μια νέα κατάσταση. Για τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει όχι μόνο να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, αλλά να ενισχυθεί η ανάπτυξη της με τις αναγκαίες επενδύσεις. Είναι απαράδεκτο η ΔΕΗ να έχει σήμερα μόλις το 1% της παραγωγής από ΑΠΕ ενώ ήταν η πρώτη που ξεκίνησε.  Το όποιο πρόγραμμα επενδύσεων οφείλει να υπακούει στο εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό. Στα πλαίσια αυτά μπορούν ν’ αξιοποιηθούν πχ. τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ΕΑΒ κ.ά., που έχουν σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης εφαρμοσμένης τεχνολογίας.
Οι ΑΠΕ δεν μπορούν στα πλαίσια ενός ριζοσπαστικού σχεδίου να αντιμετωπίζονται μόνο ως απλή τεχνολογική μετάβαση σε πιο καθαρές λύσεις. Οι ΑΠΕ για την τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν σημαντικό μέσο αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου με όρους δημοκρατίας, κοινωνικής συμμετοχής, διάχυσης οικονομικού, κοινωνικού και περιβαλλοντικού οφέλους. Σε αυτή τη λογική, οι ΑΠΕ αποτελούν προνομιακό πεδίο για τη σύνδεση της αναπτυξιακής προοπτικής με την οικονομία των αναγκών και την ανάπτυξη της Δημόσιας και Κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Η προώθηση και ενίσχυση της ΔΕΗ, των συνεργατικών και συνεταιριστικών σχημάτων, μικρών μονάδων ιδιωτών και οικιακών Φ/Β για την υλοποίηση και την εκμετάλλευση μονάδων ΑΠΕ, αλλά και η μέγιστη δυνατή συμμετοχή των πολιτών στην επιλογή των έργων αποτελούν βασικούς στόχους του εγχειρήματος.
Το δικό μας μοντέλο ανάπτυξης των ΑΠΕ βρίσκεται σε πλήρη αντιπαράθεση με το μεγαλοϊδεατικό σχέδιο «πράσινης ανάπτυξης» που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια και οδήγησε τον κλάδο σε πρωτοφανές αδιέξοδο. Για παράδειγμα, τα αγροτικά φωτοβολταϊκά είναι η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση «φούσκας» που επιβεβαιώνει τον ανορθολογισμό με τον οποίο στήθηκε η ιστορία της «πράσινης ανάπτυξης» τα τελευταία χρόνια. Για το δικό μας σχέδιο ανάπτυξης των ΑΠΕ, κοινωνικά στρώματα όπως οι αγρότες αποτελούν προνομιακούς συνομιλητές. Η ένταξή τους όμως στις ΑΠΕ δεν μπορεί να γίνει με όρους αντιπαράθεσης με τις κύριες δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα. Φαινόμενα όπως η εγκατάσταση ΑΠΕ σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας πρέπει να εκλείψουν. Πέρα όμως από αυτό, είναι σημαντικό οι ΑΠΕ να συνδεθούν με την καθαυτή αγροτική δραστηριότητα. Για παράδειγμα, επειδή άλλωστε ΑΠΕ δεν είναι μόνο αιολικά και φωτοβολταϊκά, θα μπορούσαν οι αγρότες (μέσα από συνεταιριστικά σχήματα) να δραστηριοποιηθούν σε εφαρμογές ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα που βασίζεται για πρώτη ύλη σε υπολείμματα αγροτικής παραγωγής. Η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από αυτή τη διαδικασία θα χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία των ίδιων των αγροτικών δραστηριοτήτων.
Σοβαρή πτυχή αυτής της θέσης μας για ΑΠΕ έχουν φυσικά και τα φωτοβολταϊκά. Παρακολουθούμε με μεγάλη προσοχή όλα τα τεκταινόμενα στο χώρο σας.
Διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ ,ΝΔ αντιμετώπισαν τα φωτοβολταϊκά με εγκληματική ανευθυνότητα, αδιαφορία και μάλιστα διαρκώς προσπαθούσαν το κάθε λάθος τους να το διορθώσουν με ένα νέο λάθος μεγαλύτερο του προηγούμενου.
Έφτιαξαν το νόμο 3468/2006 για τις ΑΠΕ όπου είχε τεράστιες ελλείψεις. Βασική έλλειψη είναι ότι δεν έκαναν το στοιχειώδη σχεδιασμό από πού θα βρεθούν οι πόροι για τις υποσχόμενες ταρίφες. Μπορεί να σχεδίασαν ότι ο λογαριασμός ΑΠΕ θα είχε εισροές από την Οριακή Τιμή Συστήματος, το ΕΤΜΕΑΡ, τα τέλη ρύπων μέρος του τέλους ΕΡΤ( που παρεμπιπτόντως καταργήθηκε) κτλ, ομως δεν εξέτασαν τι θα συμβεί αν κάποιοι ή και όλοι οι προσθετέοι απογειωθούν.
O νόμος δεν προέβλεψε κάποια απλά πράγματα, όπως πως θα τοποθετηθούν τα πανελς στο και η αντίστοιχη ΚΥΑ που έλυνε το θέμα αυτό και κάποια άλλα όπως ξέρετε βγήκε σχεδόν 30 μήνες μετά. Και το λέω αυτό γιατί καταστρέφονταν άνθρωποι πληρώνοντας τόκους και χρεολύσια γιατί στο μεσοδιάστημα είχαν προχωρήσει στην κατασκευή των πάρκων.
 Τελικά λοιπόν μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις προέτρεψαν χιλιάδες μικροεπενδυτές να βάλουν τις οικονομίες τους στα φωτοβολταικα σαν να ήταν το νέο Ελντοράντο αφήνοντας να διογκωθεί το έλλειμμα του λογαριασμού και έρχονται τώρα και εφαρμόζουν την μέθοδο του οριζόντιου κουρέματος.
Τι αποτέλεσμα είχε αυτό; Να υπάρχουν άνθρωποι που μετά το κούρεμα να μπαίνουν μέσα γιατί πίστεψαν στις πράσινες μεγαλομανίες και στο δήθεν λαϊκό καπιταλισμό που του έταξαν.
Γνωρίζουμε πολύ καλά την υπάρχουσα κατάσταση. Πιστεύουμε ότι παρά τον κορεσμό των 2500mw που είναι ήδη συνδεδεμένα, μπορεί να βρεθεί λύση ώστε να μην παγώσει η αγορά κυρίως στην κατεύθυνση ανάπτυξης των οικιακών Φ/Β με παράλληλη προώθηση της αυτοκατανάλωσης.
Είμαστε αντίθετοι με τις fast trak επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά. θέλουμε αντί για τα τεράστια αυτά πάρκα να γίνουν οικιακά Φ/Β σε συνδυασμό με την προώθηση της αυτοκατανάλωσης καθώς και μικρά διασπαρμένα στη πάρκα. Με αυτό το τρόπο η χώρα θα κέρδιζε πολλαπλά. Τα fast trak τα φτιάχνουν μεγάλο επενδυτές συνήθως του εξωτερικού, ίσως με ξένους κατασκευαστές, χωρις μελλοντικές θέσεις εργασίας , την δε κερδοφορία την μεταφέρουν στην χώρα με την χαμηλότερη φορολογία. Αντίθετα τα οικιακά και μικρά πάρκα τα φτιάχνουν μικροεπενδυτές με Έλληνες κατασκευαστές ,το δε ΕΤΜΕΑΡ το οποίο πληρώνει ο Ελληνικός λαός τελικά μένει στη χώρα και βοηθάει στην ανάπτυξη της χώρας.
 Στο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ φιλοδοξούμε να είμαστε κόμμα που παίρνει σοβαρά υπόψη τους ενδιαφερόμενους φορείς στην διαμόρφωση του κυβερνητικού του προγράμματος.
 Θέλουμε να ακούσουμε τις προτάσεις σας ,τις οποίες και θα θέλαμε να προσαρμόσουμε στο διαρκώς επικαιροποιούμενο  πρόγραμμα μας αν και εφ όσον πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:
 1) να μην επιβαρύνουν τον καταναλωτή
 2) να μην πληρώνει ο δημόσιος κορβανάς.
 3) να είναι τεχνικά εφαρμόσιμο.
Πάνω από όλα θα θέλαμε να αποφασίσει επιτέλους η πολιτεία να κάτσει και να κάνει ένα σοβαρό ενεργειακό σχεδιασμό.
 Δεν μπορεί όλα αυτά να αντιμετωπίζονται στο πόδι. Οχι μόνο να ξέρουμε με σαφήνεια τι θέλουμε αλλά και πως αυτό υλοποιείται . θα πρέπει όλοι οι φορείς επαγγελματικοί και επιστημονικοί μετά από σοβαρή μελέτη όλων τεχνικών και οικονομικών παραμέτρων να συμβάλλουν στη κατάρτιση ενός στρατηγικού ενεργειακού σχεδίου με ορίζοντα 30’ετιας διαρκώς ανανεωμένου. Εκεί μέσα θα αντιμετωπισθούν και τα υπάρχοντα τρέχοντα θέματα αλλά ενταγμένα σε αυτό το σχεδιασμο, δηλαδή θα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του.