Διαστάσεις λαμβάνει η κατάσχεση Ι.Χ ενός ΑμεΑ

amea1Στον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, έφθασε το θέμα της κατάσχεσης του Ι.Χ αυτοκινήτου του ανάπηρου –κώφωση- πατέρα τρίτεκνης οικογένειας από την Πάτρα, από χρηματοδοτική εταιρεία για 2.000 ευρώ! 

Σήμερα ο Πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Γιάννης Βαρδακαστάνης, απέστειλε επιστολή στον κ. Στουρνάρα, με την οποία ζητά να παρέμβει προσωπικά για να επιστραφεί το αυτοκίνητο και να δοθεί η δυνατότητα ιδιαίτερα ευνοϊκών όρων εξόφλησης, του ποσού που οφείλεται.

Αναλυτικά η επιστολή:

Κύριε Υπουργέ,

Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) μας ενημέρωσε για την κατάσχεση αυτοκίνητο του Α.Ρ  του Κων/νου, που είναι άτομο με αναπηρία(κώφωση) και έγγαμος με τρία τέκνα που έχουν την ίδια πάθηση όπως και η σύζυγος του.

Στις 25 Απριλίου 2013 κατασχέθηκε ύστερα από εντολή της SFS HELLAS FINANCE (Ανώνυμη εταιρεία Μισθώσεων & Εμπορίας Αυτοκινήτων). Τη δεδομένη στιγμή έχει καταφέρει να συγκεντρώσει το ποσό των 2000€.

Η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Δυτικής Ελλάδας έχει ζητήσει από την εταιρεία να δείξει την απαιτούμενη ευαισθησία και να επιστραφεί το όχημα στον κάτοχο του, καθώς χρησιμοποιείται για να καλύψει τις ανάγκες μιας οικογένειας που όλα τα μέλη της έχουν αναπηρία.

Η οικονομική κρίση αφήνει βίαια τα σημάδια της χτυπώντας με ιδιαίτερη σφοδρότητα τα μέλη της ευπαθούς ομάδας των ατόμων με αναπηρία. Δεν είναι η πρώτη κατάσχεση αυτοκινήτων. Δεν είναι η πρώτη φορά.

Ζητούμε για αυτή την υπόθεση να παρέμβετε προσωπικά για να επιστραφεί το αυτοκίνητο και να δοθεί η δυνατότητα ιδιαίτερα ευνοϊκών όρων εξόφλησης στην οικογένεια.

Όμως η παρέμβαση αρμοδίων σε ατομικές υποθέσεις από μόνη της δεν θα σταματήσει τη χιονοστιβάδα πείνας και φτώχειας, που ήδη έχει έρθει για τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους. Απαιτείται συνολικό σχέδιο προστασίας τους οικονομικής και κοινωνικής και την ευθύνη την έχει αποκλειστικά η Κυβέρνηση και εσείς ως Υπουργός Οικονομικών αυτής“.

Όπως πρώτο αποκάλυψε το skaipatras.gr, η Ανώνυμη εταιρεία Μισθώσεων & Εμπορίας Αυτοκινήτων στις 23 Απριλίου, προχώρησε στην κατάσχεση του οχήματος της οικογένειας, εξαιτίας καθυστέρησης εξόφλησης του ποσού των 2.200 ευρώ –υπόλοιπο δόσεων- από τις 40.000 ευρώ συνολική αξία του οχήματος.

Σε επικοινωνία που είχε μέλος της οικογένειας με τους υπεύθυνους της Εταιρείας, ζητώντας αρχικά διακανονισμό για την σταδιακή πληρωμή του ποσού η απάντηση ήταν αρνητική. Η οικογένεια μη έχοντας άλλη λύση σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του skaipatras.gr, πήρε την απόφαση να πουλήσει προσωπικά αντικείμενα προκειμένου να συγκεντρώσει το ποσό των 2.000 ευρώ, όπως και έγινε.

Σε νεότερη επικοινωνία με την εταιρεία, εισέπραξε για δεύτερη φορά αρνητική απάντηση, ως προς την αποπληρωμή του χρέους και την επιστροφή του οχήματος.  Μάλιστα οι υπεύθυνοι ενημέρωσαν την οικογένεια πως το ποσό που της οφείλει δεν είναι πλέον τα 2.000 ευρώ, αλλά ξεπερνά τα 3.500 ευρώ καθώς μετά την κατάσχεση, έχουν επιβαρυνθεί με δικαστικά έξοδα που ανέρχονται στα 1.300 ευρώ…!

Τόσο η οικογένεια του ατόμου με αναπηρία, όσο και ο ίδιος αδυνατεί να εξασφαλίσει το επιπλέον ποσό, που θέτει πλέον η χρηματοδοτική εταιρεία ως βασική προϋπόθεση για την επιστροφή του αυτοκινήτου!

Για το θέμα έχει ενημερωθεί και η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, η οποία και παρενέβη αποστέλλοντας επιστολή προς την εταιρεία, ζητώντας να επιδείξει κοινωνική ευαισθησία επιστρέφοντας το αυτοκίνητο στον κάτοχο του και προχωρώντας σε διακανονισμό για την αποπληρωμή του ποσού που της οφείλεται.

Χθες ωστόσο σε επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Αντώνης Χαροκόπος με τους υπεύθυνους της εταιρείας, ενημερώθηκε πως πλέον δεν τίθεται θέμα εξόφλησης του ποσού, με σκοπό την επιστροφή του οχήματος στην οικογένεια…καθώς αυτό έχει ήδη πωληθεί!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ