Μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις! Τι έγινε στην Πελ/νησο;

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. χαιρετίζει τις εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών, που συμμετείχαν μαζικά και δυναμικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις, που πραγματοποιήθηκαν, χθες, Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012,

σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας, στο πλαίσιο της Γενικής Απεργίας Α.Δ.Ε.Δ.Υ. – Γ.Σ.Ε.Ε.

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, άνεργοι, συνταξιούχοι, απασχολούμενοι σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες, νέοι και νέες έδωσαν το παρόν στις Απεργιακές Συγκεντρώσεις, για να διαμαρτυρηθούν για τις καταστροφικές πολιτικές που υπαγορεύονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εφαρμόζονται, σε βάρος της κοινωνίας, από την ελληνική Κυβέρνηση, κατ’ εντολή της Τρόικα.
Η μαζική συμμετοχή στις Απεργιακές Συγκεντρώσεις καταδεικνύει για ακόμα μία φορά την αντίδραση, αλλά και αντίσταση, της ελληνικής Κοινωνίας μπροστά στην αναλγησία όλων εκείνων που εμμένουν στην ίδια σκληρή, αντιλαϊκή, αντεργατική και ταυτόχρονα αναποτελεσματική και αδιέξοδη πολιτική. Έχει μάλιστα ιδιαίτερο νόημα δεδομένου ότι η σημερινή Γενική Απεργία συμπίπτει με την πραγματοποίηση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, όπου οι ευρωπαϊκές ελίτ επιδιώκουν την επικύρωση των μέτρων καταστροφής της ελληνικής Οικονομίας και Κοινωνίας αλλά και ουσιαστική κατάργηση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων όλων των λαών της Ευρώπης.
Δυστυχώς τα μέτρα καταστολής που χρησιμοποιεί κάθε φορά η Κυβέρνηση για να διαλύσει τις ειρηνικές διαμαρτυρίες των πολιτικών λειτούργησαν και σήμερα. Καταγγέλλουμε αυτές τις πρακτικές και δηλώνουμε ότι ο αυταρχισμός και οι αντιδημοκρατικές συμπεριφορές δεν θα κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων.
Η ενότητα όλων των διαδηλωτών στο σύνθημα «Ήρθε η ώρα της Ανατροπής» αποτελεί το μήνυμα, το οποίο η ελληνική Κυβέρνηση και τα Κόμματα που τη στηρίζουν, δεν θα πρέπει αυτή τη φορά να υποτιμήσουν. Σε διαφορετική περίπτωση -και με δεδομένο ότι έχουν ήδη καταστρατηγήσει τη μετεκλογική τους προγραμματική συμφωνία- αναλαμβάνουν σοβαρή και ιστορική ευθύνη για τις εξελίξεις που θα επακολουθήσουν, όταν ο κοινωνικός ιστός θα έχει πια διαλυθεί.

Άκρως επιτυχημένες ήταν οι συγκεντρώσεις και οι απεργιακές κινητοποιήσεις στην Πελοπόννησο. Διαβάστε παρακάτω τι έγινε στους νομούς της Περιφέρειας!

Λακωνία
Στους δρόμους της Σπάρτης κατέβηκαν χθες το Εργατικό Κέντρο Λακωνίας, το Νομαρχιακό τμήμα ΑΔΕΔΥ του νομού, ο Εμπορικός Σύλλογος Σπάρτης, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών κι Εμπορικών Συλλόγων Λακωνίας και το ΠΑΜΕ!  

Μεσσηνία
Μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας πραγματοποίηθηκε η συγκέντρωση των εργαζομένων της Μεσσηνίας, οι οποίοι κατέστησαν σαφή την αντίθεσή τους στα νέα σκληρά της κυβέρνηση και της τρόικας. Το σύνθημα της πορείας ήταν «αν δεν τους σταματήσουμε, δε θα σταματήσουν» Στη συνέχεια, πραγματοποίηθηκε πορεία στην οδό Βασιλέως Γεωργίου και τη Φαρών στο μνημείο των πεσόντων λιμενεργατών στο λιμάνι της Καλαμάτας. Στις απεργιακές εκδηλώσεις συμμετείχαν κι επαγγελματίες, συνταξιούχοι, μισθωτοι, έμποροι και νέοι! Κλειστά παρέμειναν τα καταστήματα της Καλαμάτας, ενώ οι μηχανικοί απέκλεισαν αποκλείσει το κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος στην οδό Αριστομένους.

Αχαϊα
Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν οι πορείες στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας. Μεγάλη η προσέλευση του κόσμου και στις πλατείες Γεωργίου και Εθνικής Αντίστασης. Το ΠΑΜΕ έδωσε “ραντεβού” στην πλατεία Γεωργίου. Η Πάτρα θα κινηθεί xωρίς ταξί για 24 ώρες, ενώ κλειστά θα παραμείνουν και τα εμπορικά καταστήματα με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας. Λουκέτο βάζουν και τα περίπτερα, ενώ σήμερα απέχουν και οι μηχανικοί, Τριήμερη αποχή θα πραγματοποιηθεί και από τους δικηγόρους. Να σημειωθεί ότι φραστική επίθεση δέχτηκε ο δήμαρχος ΠΑτρέων, Γιάννης Δημαράς, ενώ μερίδα συγκεντρωμένων εργαζομένων του Δήμου Πατρέων, αποδοκίμασε τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Γιάννη Σουβαλιώτη

Αργολίδα
Μεγάλη η συμμετοχή των πολιτών στη χθεσινή απεργία στην Αργολίδα. Όλα τα καταστήματα ήταν κλειστά εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, με αποτέλεσμα η κίνηση ιδιαίτερα στο Ναύπλιο να είναι μηδενική. Πραγματοποιήθηκαν και οι πορείες που εξήγγειλαν συνδικάτα και φορείς. Να σημειωθεί ότι μέλη του ΠΑΜΕ έκαναν κατάληψη στα γραφεία του Ο.Α.Ε.Δ και την σχολή ΚΕΤΕΚ Ναυπλίου στη Τίρυνθα.

Ηλεία
Πρωτοφανής για τα δεδομένα της Ηλείας! Ο λαός έστειλε δυναμικό μήνυμα, καθώς στην απεργία βρέθηκαν πολυάριθμοι επαγγελματίες, μισθωτοί, συνταξιούχοι και οικογένειες. Η συγκέντρωση έλαβε χώρα στον Πύργο, στην Κεντρική Πλατεία της πόλης.
Συμμετοχή στην απεργία και στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στον Πύργο έχουν δηλώσει, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ηλείας, οι εμπορικοί σύλλογοι, Πύργου, Αμαλιάδας, Κατακόλου, Αρχαίας Ολυμπίας, Ζαχάρως, Κρεστένων, Βάρδας, Λεχαινών, Ανδραβίδας, Γαστούνης, Βαρθολομιού, Κυλλήνης, ο Σύλλογος ΕΒΕ Ηλείας, ο Σύλλογος Νέων Επιχειρηματιών, η Γυναικεία Επιχειρηματικότα, ο Σύνδεσμος Υδραυλικών Ηλείας, ο Σύνδεσμος Ηλεκτρολόγων Αμαλιάδας, ο Σύλλογος Κρεοπωλών Ηλείας, ο Σύνδεσμός Ταξί Πύργου, ο Σύνδεσμος Ταξί Αμαλιάδας, το Σωματείο Αρτοποιών Πύργου και Περιχώρων, ο Σύλλογος Ξυλουργών Πύργου, ο Σύλλογος Φωτογράφων Ηλείας, ο Σύλλογος Κομμωτών Ηλείας, ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης Πύργου, ο Σύλλογος Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, ο Σύλλογος Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Πύργου, ο Σύλλογος Πωλητών Βιομηχανικών Λαϊκών Αγορών, ο Σύνδεσμός Επισκευαστών Αυτοκινήτων Αμαλιάδας, ο Σωματείο Εκπαιδευτών Υποψηφίων Οδηγών Ηλείας, ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Πύργου και Περιχώρων, οι γιατροί στα νοσοκομεία και ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου – Ολυμπίας, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Πύργου και Αμαλιάδας, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ηλείας, η Ένωση Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Ηλείας, οι υπάλληλοι στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και στους δήμους του νομού, οι αγρότες, οι σπουδαστές του ΤΕΙ Πύργου, οι υπάλληλοι στις ΔΟΥ, οι καθηγητές, οι δάσκαλοι, τα εργατικά κέντρα Πύργου και Αμαλιάδας.

Αρκαδία
Αρκετά ήταν τα καταστήματα που δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εμπορικού Συλλόγου Τρίπολης και της ΟΕΒΑ, ωστόσο σε γενικές γραμμές η συμμετοχή στην απεργία θεωρείται ικανοποιητική. Μάλιστα, πολλά από τα καταστήματα τοποθέτησαν στην είσοδό τους αφίσες από την απεργία! Εξάλλου, είναι δεδομένο ότι οι έμποροι της Αρκαδίας έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση. Το ΠΑΜΕ Αρκαδίας πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πλατεία Πετρινού στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων του κινήματος. Κεντρικό σύνθημα “οργανωμένη αντίσταση για ανατροπή της σημερινής πολιτικής” και “στους δρόμους για να αντικρούσουμε την λαίλαπα των αντεργατικών μέτρων”. Μάλιστα, τα μέλη του ΠΑΜΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους και γενικά όλους τους πολίτες να οργανωθούν για να υπάρξει ανατροπή της πολιτικής της λιτότητας που ακολουθείται.

Κορινθία
Έντονη ήταν η συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση στην Κόρινθο! Τα μέλη του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου, εργάτες, εκπαιδευτικοί, άνεργοι, νοσοκομειακό προσωπικό κι  έμποροι βροντοφώναξαν συνθήματα ενάντια στα νέα μέτρα στέλνοντας ηχηρό μήνυμα και στους βουλευτές του νομού! Οι απεργοί θέλησαν να υπογραμμίσουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει οι βουλευτές τους να ψηφίσουν τα μέτρα. Στην πλειονότητά τους έκλεισαν και τα εμπορικά καταστήματα στην Κόρινθο, ενώ μερικά εξ αυτών άνοιξαν τις πόρτες τους στο καταναλωτικό κοινό. Το ΠΑΜΕ Κορινθίας πραγματοποίησε κινητοποίηση στην πλατεία Περιβολάκια! Στη συνέχεια ακολούθησε την πορεία στους δρόμους της πόλης.