Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τις σχολές της Σπάρτης;

Τρεις προτάσεις για τη διοικητική και οικονομική… διάσωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν πέσει στο τραπέζι του διαλόγου στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της ανώτατης παιδείας στη χώρα (πρόγραμμα “Αθηνά”).

Καθεμία από αυτές εμπεριέχει διαφορετική …διαδρομή με στόχο την εξυγίανση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που με τις παρούσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, αν δεν αλλάξει κάτι, οδεύουν στο άγνωστο. Στις δύο από τις τρεις προτάσεις προβλέπεται συγχώνευση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του ΤΕΙ Καλαμάτας, ενώ μόνο μία προβλέπει διατήρηση της αυτονομίας των δύο ιδρυμάτων. Ολες οι  προτάσεις προβλέπουν κατάργηση ή συγχώνευση τμημάτων και σχολών. Οσον αφορά τη χωροταξική αναδιάρθρωση, προβλέπονται μεγάλες αλλαγές καθώς δύσκολα θα συνεχίσει η λειτουργία σχολών ή τμημάτων σε Σπάρτη, Ναύπλιο και Κόρινθο. Ουσιαστικά κοινός παρονομαστής των τριών προτάσεων είναι η συγκέντρωση όλων των λειτουργιών του νέου ακαδημαϊκού ιδρύματος πανεπιστημιακού τύπου σε Καλαμάτα και Τρίπολη, με το σκεπτικό ότι σε αυτές τις πόλεις υπάρχουν συνδυαστικά επαρκείς κτηριακές υποδομές, αλλά και το απαραίτητο διδακτικό και διοικητικό προσωπικό.

Ο περιορισμός της γεωγραφικής διασποράς των τμημάτων των δύο ιδρυμάτων και η πλήρης αναδιάρθρωση των σχολών, των τμημάτων και των προγραμμάτων σπουδών, φαίνεται ότι πλέον φαντάζουν κάτι παραπάνω από επιβεβλημένα, με δεδομένο και το… νέο χάρτη που διαμορφώνεται στην Πελοπόννησο λόγω της ολοκλήρωσης του αυτοκινητόδρομου, μειώνοντας αισθητά τις αποστάσεις. Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η… επιστροφή του Τμήματος Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών από τη Σπάρτη στην Καλαμάτα, καθώς εκ του αποτελέσματος έχει αποδειχθεί ότι τα λειτουργικά έξοδα είναι πλέον δυσβάστακτα για το ΤΕΙ της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Από εκεί και πέρα οι τρεις προτάσεις έχουν κοινό στόχο, αλλά ακολουθούν διαφορετική συλλογιστική.

Η ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Η πρώτη πρόταση αναφέρεται στην ανάγκη αναδιάρθρωσης των σχολών και των τμημάτων του ΤΕΙ Καλαμάτας, χωρίς να γίνεται λόγος για συγχώνευση με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα αυτή η πρόταση προβλέπει την ακόλουθη δομή στο ΤΕΙ Καλαμάτας:

Σχολή Γεωπονίας

– Τμήμα Γεωπονικής Τεχνολογίας

– Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων

Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας

– Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης

– Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής

– Τμήμα Διοίκησης Μονάδων Υπηρεσιών Υγείας

– Τμήμα Πληροφορικής

Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας

– Τμήμα Λογοθεραπείας

– Τμήμα Ακτινολογίας-Ραδιολογίας

Προτείνει μάλιστα την… επιστροφή  του Τμήματος Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών από τη Σπάρτη στην Καλαμάτα, καθώς εκ του αποτελέσματος έχει αποδειχθεί ότι τα λειτουργικά έξοδα είναι πλέον δυσβάστακτα για το ΤΕΙ της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Επίσης προτείνεται ένταξη του Ινστιτούτου Ελαίας και Ελαιοκαλλιέργειας του ΕΘΙΑΓΕ στη λειτουργία του ΤΕΙ Καλαμάτας, με σκοπό όχι μόνο τη βιωσιμότητα, αλλά και τη διεύρυνση της επιστημονικής δραστηριότητας των σχετικών τμημάτων του ιδρύματος.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Η δεύτερη πρόταση προχωράει παραπέρα και προβλέπει ουσιαστικά “απορρόφηση” του ΤΕΙ Καλαμάτας από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και συγκέντρωση όλων των σχολών και των τμημάτων που θα προκύψουν σε Καλαμάτα και Τρίπολη. Ειδικότερα με βάση τη συγκεκριμένη πρόταση προκύπτει η ακόλουθη δομή:

Σχολή Γεωπονίας

– Τμήμα Παραγωγής και Περιβάλλοντος Φυτών

– Τμήμα Τεχνολογικής Διαχείρισης Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων

Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας

– Τμήμα Διοίκησης (Επιχειρήσεων, Μονάδων Υγείας και Αυτοδιοίκησης)

– Τμήμα Οικονομικών Επιστημών – Χρηματοοικονομικής

Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών

– Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών

– Τμήμα Φιλολογίας

– Τμήμα Θεατρικών Σπουδών

Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας

– Τμήμα Νοσηλευτικής

– Τμήμα Ακτινοδιαγνωστικής και θεραπείας

– Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων

Σχολή Επιστήμης και Τεχνολογίας Πληροφορικής

– Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών

– Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών

Σχολή Κοινωνικών Επιστημών

– Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής

– Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων

Η ΤΡΙΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Στο ίδιο μήκος κύματος με τη δεύτερη πρόταση κινείται και η τρίτη η οποία προβλέπει μεταξύ άλλων:

– Σχολή Γεωπονίας μέσω της συγχώνευσης των Τμημάτων Φυτικής Παραγωγής και Βιολογικών Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και της δημιουργίας Τμήματος Φυτικής Παραγωγής.

– Σχολή Διοίκησης Οικονομίας μέσω της συγχώνευσης των Τμημάτων Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας σε ένα Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών, το οποίo μαζί με το Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής, που θα προέλθει από μετονομασία του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής, θα αποτελέσουν τη σχολή.

eleftheria

Να σημειωθεί ότι τραγικές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό σημειώνονται στα περισσότερα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, μιας και λίγες μέρες πριν την επίσημη έναρξη του χειμερινού εξαμήνου, το υπουργείο δεν έχει εγκρίνει τις πιστώσεις για την πρόσληψη συμβασιούχων καθηγητών.

Από την κατάσταση αυτή δεν έχει μείνει ανεπηρέαστο το Τμήμα Νοσηλευτικής της Σπάρτης, το οποίο προς το παρόν στελεχώνεται από 7 μόνιμα μέλη ΔΕΠ, εκ των οποίων ο ένας βρίσκεται σε πενταετή εκπαιδευτική άδεια. Να σημειωθεί ότι το εκπαιδευτικό προσωπικό της Νοσηλευτικής αποτελούσαν πέρυσι κυρίως συμβασιούχοι καθηγητές (25 συμβασιούχοι καθηγητές και 6 μόνιμα μέλη ΔΕΠ).

Πάντως, οι αρμόδιοι του Τμήματος εμφανίζονται καθησυχαστικοί ως προς την κάλυψη της σχολής με εκπαιδευτικό προσωπικό, υποστηρίζοντας πως η καθυστέρηση στις προσλήψεις των συμβασιούχων καθηγητών δεν αναμένεται να επηρεάσει την έναρξη των μαθημάτων.