Συνταγή για Χριστόψωμο από τη Μαίρη Παναγάκου

Συνταγή για Χριστόψωμο
Υλικά
1 κιλό αλεύρι σκληρό
60 γρ νωπή μαγιά ή 3 φακελλάκια ξηρή ή μία χουφτίτσα προζύμι
1 κ σ ζάχαρη
1/2 κ σ αλάτι
1 κ σ γλυκάνισο, 1 ξύλο κανέλας, 5-6 γαρυφαλάκια
1 κ γλ μαστίχα κοπανισμένη
4 κ σ μέλι
1/2 φλ τσ ελαιόλαδο
2 φλ τσ χλιαρό νερό
Για το στόλισμα
1/2 κιλό αλεύρι σκληρό
1/2 κ γλ αλάτι
2-3 κ σ ελαιόλαδο
1 φλ τσ χλιαρό νερό (περίπου)
Αμύγδαλα, καρύδια, σταφίδες, γαρυφαλλάκια, για την διακόσμηση

Πως φτιάχνεται
Ετοιμάζετε πρώτα τη ζύμη για τα “κεντήδια” Ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι και το λάδι, προσθέτοντας λίγο λίγο το νερό, μέχρι να γίνει η ζύμη εύπλαστη. Την πλάθετε σε μπάλα και την αφήνετε σκεπασμένη , στην άκρη.
Ετοιμάζετε το ψωμί. Βράζετε τον γλυκάνισο, με ένα ξυλαράκι κανέλας και μερικά γαρυφαλάκια, για 5′. Το σουρώνετε σε μπολ και όταν γίνει χλιαρό, διαλύετε μέσα τη μαγιά ή το προζύμι. Προσθέτετε τη ζάχαρη και 1 φλ τσ από το αλεύρι. Ανακατεύετε, το σκεπάζετε με πετσέτα και το αφήνετε 1/2 ώρα να φουσκώσει και να σχηματιστούν στην επιφάνεια φουσκαλίτσες.
Στο μπολ του μίξερ, ανακατεύετε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι και τη μαστίχα. Προσθέτετε το λάδι, το μέλι, το φουσκωμένο μείγμα της μαγιάς και χτυπάτε με τον γάντζο του ζυμώματος. Ρίχνετε σταδιακά το χλιαρό νερό και συνεχίζετε το ζύμωμα στο μίξερ επί 15′ ακόμα.
Λαδώνετε ένα στρογγυλό ταψάκι, διαμέτρου 28-30 εκ και στρώνετε μέσα τη ζύμη. Αμέσως μετά αρχίζετε το “κέντημα”. Πρώτα αλείφετε με νερό την επιφάνεια του ψωμιού, για να κολλήσουν τα κεντήδια. Πλάθετε κορδόνια με τη ζύμη για το στόλισμα και κάνετε πρώτα το σταυρό, “ξομπλιάζετε” με πηρούνι, για να φύγει το κακό μάτι, διακοσμείτε τα τελειώματα και το κέντρο του Σταυρού με καρύδια ολόκληρα, και ολοκληρώνετε αφήνοντας τη φαντασία σας ελεύθερη! Σταφυλάκια, πουλιά, κατσικάκια, καρδιές, όλα όσα έχουν κάποιο συμβολισμό για εσάς.
Ψήνετε σε προθερμασμένο αερόθερμο φούρνο στους 160ο ή 180ο με αντιστάσεις. Τοποθετείστε στο κάτω μέρος του φούρνου ένα μεταλλικό μπολ με νερό, ώστε οι υδρατμοί που θα σχηματιστούν, να αφρατέψουν το Χριστόψωμο. Ψήνετε για 1 ώρα και 10′. Για να διαπιστώσετε ότι είναι έτοιμο, γυρίστε το ανάποδα και χτυπήστε το, μέχρι να ακούσετε ένα “κουφό” θόρυβο, που σημαίνει ότι είναι έτοιμο. Βγάλτε από το φούρνο. Καλή επιτυχία και Ευτυχισμένα Χριστούγεννα.