Ολυμπία | Σήμερα η Τελετή Αφής των 23ων Χειμερινών Αγώνων

Του Γιάννη Σπυρούνη

Τα δάκρυα συγκίνησης που κύλησαν από τα μάτια της Χορογράφου Άρτεμις Ιγνατίου, στην επίσημη γενική πρόβα της Τελετής Αφής για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της PyeongChang 2018, ήταν το γεγονός που χαρακτήρισε την διαδικασία. Η Τελετή Αφής καιρού επιτρέποντος ή μη, θα πραγματοποιηθεί στο αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης. Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη χθες το απόγευμα και απορρίφθηκε βάσει της ιστορικότητας του θεσμού να γίνει τελετή στις εγκαταστάσεις της ΔΟΑ και στο συνεδριακό κέντρο «Δημήτριος Βικέλας». Στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, υπάρχει σχεδιασμός για κάθε περίπτωση, αν και όλοι εύχονται να υπάρξει υποχώρηση της κακοκαιρίας και έστω και με συννεφιά πραγματοποιηθεί η τελετή κανονικά.

Δάκρυα χαράς για το «θαύμα»

Ήταν λίγες στιγμές αφότου η Πρωθιέρεια Κατερίνα Λέχου, είχε καταφέρει μετά από επανειλημμένες προσπάθειες να ανάψει την δάδα από το κάτοπτρο με τις αχτίδες του ήλιου. Τα σύννεφα της επερχόμενης κακοκαιρίας δεν επέτρεπαν για αρκετά λεπτά οι αχτίδες να φτάσουν δυνατές στο κάτοπτρο. Υπό τις οδηγίες της χορογράφου Άρτεμις Ιγνατίου, διακριτικά και ενώ το κοινό παρακολουθούσε, οι φωτογράφοι και τα συνεργεία της ΕΡΤ κατέγραφαν τις στιγμές, η Πρωθιέρεια επέμεινε και κατάφερε να «πάρει» το φως στα χέρια της για να συνεχιστεί η τελετή. Ήταν εκείνη η στιγμή που η Χορογράφος Άρτεμις Ιγνατίου δάκρυσε, εμφανώς συγκινημένη για την επιτυχή έκβαση, αλλά και για το μικρό «θαύμα» του Απόλλωνα την κατάλληλη στιγμή.
Η χορογραφία που ακολούθησε στο πρανές του αρχαίου σταδίου, υπό τις μελωδίες του συνθέτη Γιάννη Ψειμάδα ήταν εξαιρετική με τις Ιέρειες και τους Κούρους να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Άρτεμις Ιγνατίου. Ένα νέο στοιχείο που θα προστεθεί στην τελετή είναι την ώρα της παράδοσης θα σηκωθούν από τις θέσεις τους, ο πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Μπάχ, ο πρόεδρος της ΕΟΕ κ. Καπράλος και ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Χειμερινών Αγώνων κ. Κιμ, για να παραδώσουν από κοινού με την Πρωθιέρεια την ολυμπιακή φλόγα στον πρώτο Λαμπαδηδρόμο. Ένας νεωτερισμός που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως.
Λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της πρόβας σε δηλώσεις του ο πρώτος Λαμπαδηδρόμος Απόστολος Αγγέλης τόνισε πως «… είναι η πρώτη φορά και πρώτη εμπειρία, είναι πολύ έντονο το συναίσθημα και είναι μοναδική στιγμή. Είναι μεγάλο το βάρος και είμαι ευχαριστημένος και ενθουσιασμένος που είμαι εδώ. Η φλόγα να ξεκινήσει εδώ και να μεταφερθεί σε όλο τον κόσμο και να ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Αγωνιστικά, είμαι έτοιμος, είμαι έτοιμος να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό» επισήμανε ο 24χρονος αθλητής του δρόμου αντοχής και του δίαθλου.

«Βρέξει – χιονίσει» στο αρχαίο στάδιο

Βέβαια σε ένα θαύμα ελπίζουν και οι διοργανωτές της ΕΟΕ, ώστε σήμερα να κυλήσουν όλα ομαλά και να πραγματοποιηθεί η τελετή χωρίς προβλήματα. Βέβαια σε μια σύσκεψη της τελευταίας στιγμής αποφασίστηκε να μην χρησιμοποιηθεί εναλλακτικός χώρος για την τελετή αλλά να γίνει ακόμα και εν μέσω κακοκαιρίας στο αρχαίο Στάδιο. Μια απόφαση που ενέχει σημαντικούς κινδύνους, αλλά προφανώς έχουν γνώση οι φύλακες. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα στηθούν καρέκλες σε περίπτωση κακοκαιρίας, αλλά θα σταθούν όλοι οι επίσημοι όρθιοι για τη μία ώρα που διαρκεί η τελετή και πιθανότατα υπό βροχή, αν όχι εν μέσω καταιγίδας.
«Η επίσημη τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους ΧΧΙΙΙ χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες “PyeongChang 2018” θα πραγματοποιηθεί αύριο- σ.σ σήμερα- 24 Οκτωβρίου στις 12.00 κανονικά στο αρχαίο στάδιο της Ολυμπίας.
Σε σύσκεψη της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι αποφασίστηκε ομόφωνα να διεξαχθεί η τελετή όπως παραδοσιακά συμβαίνει στο αρχαίο στάδιο παρά τον κίνδυνο κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει, σύμφωνα με τα δελτία καιρού, αύριο την περιοχή. Φυσικά ενδέχεται να υπάρξουν μερικές μικροαλλαγές στο πρόγραμμα της εκδήλωσης», ανέφερε η ανακοίνωση της ΕΟΕ.
Παρόντες στην τελετή αναμένεται να είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρωθυπουργός της Νοτίου Κορέας Nak-Yon Lee, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής «PyeongChang 2018» και σύσσωμη τη νέα Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής με τον Πρόεδρό της Σπύρο Καπράλο.

Το πρόγραμμα
11:45 – Πέρας προσέλευσης επισήμων
12:00 – Έναρξη Τελετής
– Σχηματισμός Ολυμπιακών Kύκλων
– Ολυμπιακός Ύμνος – Έπαρση Ολυμπιακής Σημαίας
– Εθνικός Ύμνος της Δημοκρατίας της Κορέας – Έπαρση Σημαίας της Δημοκρατίας της Κορέας
– Εθνικός Ύμνος Ελλάδας – Έπαρση Ελληνικής Σημαίας
Οι ύμνοι απαγγέλλονται από τις Παιδικές Νεανικές Χορωδίες των Δήμων
Λαυρεωτικής και Μαρκοπούλου
– Απαγγελία αποσπάσματος του ποιήματος «ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ» του Τάκη Δόξα
από τον ηθοποιό κ. Γιάννη Στάνκογλου
– Χαιρετισμός Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Ευθύμιου Κοτζά
– Χαιρετισμός Προέδρου Οργανωτικής Επιτροπής «PyeongChang 2018», κ. Lee Hee-beom

– Χαιρετισμός Προέδρου Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Thomas Bach
– Χαιρετισμός Προέδρου Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Σπύρου Ι. Καπράλου
12.25 – Είσοδος επισήμων στο Ναό της Ήρας
– Τελετουργικό Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στο Ναό της Ήρας
– Είσοδος Πρωθιέρειας και Ιερειών με την Ολυμπιακή Φλόγα στο Αρχαίο Στάδιο
– Χορογραφία Ιερειών
12.50 – Παράδοση της Ολυμπιακής Φλόγας από την Πρωθιέρεια στον πρώτο Λαμπαδηδρόμο
– Αναχώρηση πρώτου Λαμπαδηδρόμου για το Μνημείο Πιερ ντε Κουμπερτέν
– Έναρξη Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας