Μπλόκο στο έργο Πατρών – Πύργου;

Με 30 περίπου εκατομμύρια ευρώ παραπάνω επιτυγχάνεται η Νότια χάραξη για την Πατρών Πύργου. Αυτό εκτός των άλλων ζήτησαν να γίνει εκπρόσωποι αρχών και φορέων της Πάτρας και της Δυτικής Αχαΐας που την Τρίτη το βράδυ συγκεντρώθηκαν στο Σταυροπούλειο για να θέσουν το θέμα σε δημόσια διαβούλευση.

Κοινή σύσκεψη των Δημοτικών συμβουλίων του Δήμου Πατρέων και της Δυτικής Αχαΐας με βασικό θέμα αυτό της Νότιας Χάραξης της εθνικής οδού Πατρών – Πύργου, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Σταυροπούλειου Πνευματικού Κέντρου Δ.Ε. Βραχναιΐκων (Π.Ε.Ο. Πατρών – Πύργου και Ι. & Σ. Σταυροπούλου), μετά από αιτήματα φορέων και κατοίκων της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση κατατέθηκαν προτάσεις για δυναμικές κινητοποιήσεις ακόμα και για προσφυγή στη δικαιοσύνη, πρωτοβουλία που θα μπορούσε να μπλοκάρει συνολικά τις εργασίες στην Πατρών-Πύργου.

Και όλα αυτά ενώ από τις 12 Οκτωβρίου η Πατρών Πύργου έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020, ολοκληρώνοντας την διαδικασία που είχε ξεκινήσει εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Η απόφαση ένταξης, από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση του μεγάλου έργου που ως γνωστόν έχει σπάσει σε 8 επιμέρους εργολαβίες.

Ο Αυτοκινητόδρομος μήκους 74,8χλμ αποτελεί τη φυσική συνέχεια της Ολυμπίας Οδού, που σήμερα τερματίζει στο δυτικό άκρο της Περιμετρικής Πάτρας. Ενδιαφέρον στοιχείο για την χρονική προθεσμία του έργου έχει η ημερομηνία λήξης της πράξης (ένταξης) που είναι η 31η Δεκεμβρίου 2023. Το ποσό με το οποίο εντάχθηκε το Πάτρα-Πύργος είναι 355.689.156,35 ευρώ. Από αυτό το ποσό τα 261.691.982,54 ευρώ είναι το καθαρό ποσό, 62.611.675,81 ευρώ το ΦΠΑ και 31.385.498 το ποσό των απαλλοτριώσεων

Γιάννης Πομώνης