Λ.Γρηγοράκος: “Μνημείο κομματοκρατίας, ανεπάρκειας & ερασιτεχνισμού η κυβέρνηση”

Σημεία ομιλίας Λεωνίδα Γρηγοράκου στη βουλή κατά την διάρκεια συζήτησης του σ/ν του Υπουργείου Υγείας

Μιλάω μετά από πολλά χρόνια στην Βουλή ως ανεξάρτητος βουλευτής, αλλά ο λόγος μου όλα αυτά τα χρόνια ήταν ανεξάρτητος.

Η κυβέρνηση έχει θεσμικό ρόλο και πρέπει να αναλάβει τις πρωτοβουλίες για να λυθεί το αγροτικό. Οι αγρότες έχουν δίκαια αιτήματα και για αυτό το λόγο πρέπει η κυβέρνηση να βρει άμεσα λύση γιατί δικιά της είναι η ευθύνη.

Σχετικά με το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο που εισηγείται η κυβέρνηση και αφορά το Υπουργείο Υγείας έχει θετικά σημεία. Θετική είναι η πλήρη πρόσβαση των ανασφάλιστων στα νοσοκομεία, πρωτοβουλία που την είχαμε λάβει κι εμείς αφού οι ανασφάλιστοι πολίτες εξεταζόντουσαν από μια επιτροπή. Ελπίζω να διαφυλάξετε την πρόσβαση, διότι ο φόρτος εργασίας έχει αυξηθεί πολύ στον δημόσιο τομέα. Δυστυχώς όμως στο θέμα των Μ.Ε.Θ έπρεπε να είστε πιο προσεκτικοί. Ενώ η γρίπη θερίζει η κυβέρνηση θα προσλάβει επικουρικό προσωπικό τον Μάρτιο και Απρίλιο. Πάντα χρήσιμο είναι το προσωπικό αλλά νομίζω ότι αργήσατε.

Το θέμα των γιατρών του Ερρίκος Ντυνάν είναι εντελώς λάθος διότι δεν υπήρξε καμία αξιολόγηση, σε αντίθεση με το Ωνάσειο που υπήρξε τουλάχιστον μια επιτροπή αξιολόγησης. Η αξιολόγηση πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις υπηρεσίες και βαθμίδες της δημόσιας υγείας. Όλοι πρέπει να αξιολογούμαστε στην ζωή.

Αναφορικά με την κυβέρνηση

Η συγκυβέρνηση θα μείνει στην ιστορία ως μνημείο κομματοκρατίας, ανεπάρκειας και ερασιτεχνισμού. Βασικό χαρακτηριστικό της είναι η σχιζοειδής ακατάληπτη πολιτική που ακολουθεί. Παραθέτω τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα. Πρώτον, ενώ ο πρωθυπουργός συνομιλεί με τον Κινέζο ομόλογο του για την επένδυση στον Πειραιά και ο Υπουργός Ναυτιλίας αναίρει τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Δεύτερον, ενώ πωλήθηκαν τα περιφερειακά αεροδρόμια ο Υπουργός Υποδομών κάνει ότι μπορεί για να μην εφαρμοστεί η απόφαση. Τρίτον, ενώ ο πρωθυπουργός προωθεί την ανανέωση της σύμβασης στο «Ελ. Βενιζέλος» ο πρόεδρος που έχει τοποθετήσει η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δεν θα υλοποιήσει αυτή την απόφαση. Το περασμένο δωδεκάμηνο ήταν καταστροφικό. Βρεθήκαμε ενώπιον του Grexit, οι τράπεζες έκλεισαν, ενώ πλέον ο κίνδυνος να κλείσουν τα σύνορα είναι υπαρκτός. Οι πολίτες διαμαρτύρονται καθώς επίσης το «κίνημα της γραβάτας» συνεχώς αυξάνεται, διότι αν το ποτάμι πάρει μια ροή δεν γυρίζει πίσω. Η κυβέρνηση θέλει να βρίσκεται στην εξουσία, αλλά παράλληλα να συμπεριφέρεται σαν να ήταν στην αντιπολίτευση. Αδυνατεί να αφομοιώσει τον ρόλο της και αποποιείται τις ευθύνες της. πλέον αδυνατείτε να πάτε στην εκλογικές σας περιφέρειες, έτσι εξηγείται ότι γίνεται η συνεδρίαση Σαββατοκύριακο. Αυτή η κυβέρνηση βλάπτει σοβαρά την υγεία και την κοινωνία. Αν αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, υπάρχουν κοινοβουλευτικές διαδικασίες που προβλέπουν τα πάντα.

Για τις τηλεοπτικές άδειες και τον κ. Βερναρδάκη

Η πληροφόρηση θέλει μεγάλη προσοχή. Προσέξτε να μην κατηγορηθείτε ότι την χειραγωγείτε. Προσωπικά από τα μαθητικά μου χρόνια βρίσκομαι στον χώρο της αριστεράς. Πάντα προσπαθώ να εντοπίσω τους ιδεολογικούς καθοδηγητές που έχει κάθε περίοδο. Η αριστερά πάντα είχε πρόσωπα που ξεχώριζαν για το ήθος, τις ιδέες τους και την ενόραση τους. Οι πρόσφατες δηλώσεις πολλών στελεχών της κυβέρνησης, όχι μόνο του κ. Βερναδράκη, να παρουσιάζονται ως πολιτικοί και ιδεολογικοί ινστρούχτορες με κάνει να αναθεωρήσω. Η πρόσφατη δήλωση του ότι είναι παθογένεια η αυτονόμηση των Μ.Μ.Ε μου προκάλεσε σοκ. Μου προκάλεσε σοκ διότι είμαστε μια μικρή χώρα και όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Θυμάμαι την δεκαετία του 90΄ στον χώρο του ΠΑΣΟΚ ποιοι συνεργάζονταν με ποιους. Αν ο κύριος Βερναδράκης ανακάλυψε αργά την ηγεσία της Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα πρέπει να προσέχει, διότι θα πρέπει να θυμάται διότι ήταν ένας από τους μεγάλους υποστηρικτές του Άκη Τσοχατζόπουλου όταν εμείς δίναμε την μάχη για τον Σημίτη.