Γρηγοράκος στον FLY για ΡΟΜΑ: “Να αναλάβει ο Δήμος Σπάρτης τις ευθύνες του”

Να αναλάβει τις ευθύνες του στο θέμα της παραβατικότητας των ΡΟΜΑ κάλεσε το Δήμο Σπάρτης, μέσα από την πρωινή ζώνη του FLY, ο βουλευτής Λακωνίας, κύριος Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος αναγνώρισε το πρόβλημα της έλλειψης αστυνομικού προσωπικού, τονίζοντας όμως μεταξύ άλλων ότι είναι μία από τις συνέπειες του μνημονίου και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι η λύση στο πρόβλημα της παραβατικότητας των ΡΟΜΑ θα δοθεί μόνο με ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία. Τέλος, δεν παρέλειψε να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις με τον Τούρκο αξιωματικό, το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, αλλά και τους πλειστηριασμούς.

Για την έξαρση της παραβατικότητας των Ρομά στον νομό Λακωνίας

Πριν δυο μήνες έκανα παρέμβαση στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, στέλνοντας ως αναφορά προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη μια επιστολή-διαμαρτυρία των κατοίκων της Παλαιοπαναγιάς για την έξαρση της παραβατικότητας των Ρομά της περιοχής, τα τελευταία χρόνια. Οι πολίτες νοιώθουν παραμελημένοι και ζητούν άμεση λύση, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. Δυστυχώς, η απάντηση του κυρίου Τόσκα ακολουθεί την συνήθη τακτική της κυβέρνησης «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Άκουσα πριν λίγο τον κατά τ’ άλλα συμπαθή διοικητή Ασφαλείας της Λακωνίας, να συμβουλεύει τους πολίτες για το τι μέτρα πρέπει να λαμβάνουν στα σπίτια τους. Η αστυνομία πρέπει να προσφέρει το αγαθό της δημόσιας ασφάλειας, για να μην χρειαστεί να λάβουν μέτρα οι απλοί πολίτες. Είναι αναγκαίο ο πολίτης να αισθάνεται ασφαλής στο σπίτι του, στην περιοχή του, στο νομό του, στην Ελλάδα. Δεν αμφισβητώ αυτά που είπε ο κύριος Διοικητής της Ασφάλειας, ότι δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό. Αλλά θα σας ρωτήσω κάτι. Έχει επαρκές προσωπικό το ΕΣΥ; Αυτά φέρνουν τα μνημόνια. Αν πας σε ένα νοσοκομείο, ζητάνε προσωπικό. Αν πας στην Εφορία, ζητάνε προσωπικό. Αυτή είναι η αλήθεια. Η εφαρμογή του μνημονίου και η οικονομική κατάσταση της χώρας αυτές τις επιπτώσεις είχαν στην κοινωνία των πολιτών. Και επειδή ο κύριος Αγρανιώτης καταλαβαίνω ότι δεν έχει την ανάλογη δύναμη, αισθάνεται και αυτός την ανάγκη να κάνει αυτές τις παρεμβάσεις, προτρέποντας τους πολίτες να είναι πιο προσεκτικοί. Όμως, η Πολιτεία έχει τεράστιες ευθύνες. Ιδιαίτερα στη Λακωνία. Το θέμα της παραβατικότητας είναι γνωστό στην περιοχή μας εδώ και πολλά χρόνια. Ο Δήμος Σπάρτης και η Περιφέρεια οφείλουν να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία και την ασφαλή διαχείριση των κατοίκων της περιοχής. Έχουν τεράστιες ευθύνες.

Για τη σημασία της πρόληψης στην αποτροπή των παραβατικών συμπεριφορών

Η πείνα κάνει τον άνθρωπο σαρκοφάγο ζώο. Τα παιδιά που επιτέθηκαν προχθές στην 82χρονη κυρία έκαναν μια καταδικαστέα πράξη. Και μετά τους συνέλαβαν. Δυστυχώς, όμως, το πρόβλημα δεν λύνεται με καταστολή αλλά με πρόληψη. Και πως το πετυχαίνουμε αυτό; Ο Δήμος και η Πολιτεία θα πρέπει να είναι υπεύθυνοι για τη μόρφωση, την υποστήριξη από κοινωνική λειτουργό και την εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών διαβίωσης των παιδιών αυτών, που είναι Έλληνες πολίτες. Από το 1980, όταν οι Ρομά απέκτησαν για πρώτη φορά ελληνική ταυτότητα, έχουν περάσει 38 χρόνια. Τι κάναμε εμείς από τότε; Πήγαμε σε αυτούς τους καταυλισμούς να κάνουμε οργανωμένες προσπάθειες από πλευράς Πολιτείας; Προσωπικά, θεωρώ ότι μέσα από την Παιδεία θα μπορέσουμε να καταφέρουμε το μεγάλο στοίχημα της ενσωμάτωσής τους. Αυτά έλεγα και χθες στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου, η οποία όμως δεν ήθελε να τα ακούσει. Σας φέρνω παράδειγμα την Αγία Βαρβάρα στην Αθήνα. Πώς ενσωματώθηκαν εκεί οι Ρομά; Έγιναν τεράστιες προσπάθειες για να πηγαίνουν σχολείο τα παιδιά. Ενώ η Λακωνία τι έκανε τα προηγούμενα χρόνια; Το θέμα των Ρομά της Λακωνίας είναι τοπικό και, ως εκ τούτου, πρέπει να το αντιμετωπίσουν ο Δήμος και η κοινωνία της Λακωνίας. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις ιδιαιτερότητες που έχει ο τόπος μας και να τις ενσωματώσουμε. Αν δεν καταφέρουμε να ενσωματώσουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα, τότε θα ζούμε καθημερινά σε μια κατάσταση έντασης. Δεν πρέπει κάθε φορά να πετάμε το θέμα κάτω από το χαλί, μέχρι την επόμενη φορά. Αν θέλει ο Δήμαρχος κύριος Βαλιώτης, μπορούμε να καθίσουμε και να συζητήσουμε με τον Δήμο Σπάρτης και με την Περιφέρεια και να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες και τις ανάλογες υποδομές, ούτως ώστε τα παιδιά αυτά να μην είναι έρμαια κανενός, να μην τα στέλνουν οι γονείς τους στην επαιτεία, να μην φτάνουν σε ακραίες συμπεριφορές, όπως έγινε προχθές. Γιατί τα παιδιά αυτά προχτές έκαναν ένα μεγάλο παράπτωμα και εκφράζω την λύπη μου για την κυρία που της επιτέθηκαν, τους συγγενείς και τους κατοίκους της περιοχής. Όμως, με το να λέμε «αχ τι πάθαμε», δεν λύνουμε το πρόβλημα. Θεωρώ ότι είναι λάθος να κάνουμε κατασταλτικές πράξεις στην περιοχή των Αμυκλών, των Ανωγείων, της Παλαιοπαναγιάς, της Τραπεζοντής, της Σκάλας ή όπου υπάρχουν καταυλισμοί. Είναι λογικό ο πολίτης να έχει μέσα του θυμό, όταν δεν αισθάνεται ασφαλής στο σπίτι του. Γι’ αυτό, πρέπει να υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο αποτροπής τέτοιων περιστατικών. Ένα σχέδιο πρόληψης, που πρέπει να ξεκινάει από την Πολιτεία, τον Δήμο και την Περιφέρεια. Το θέμα το είχα συζητήσει στο παρελθόν με το Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, είχαμε ασχοληθεί και είχαμε φτάσει σε ένα καλό σημείο. Ας κάνουμε τώρα μια καινούργια αρχή, να δούμε τι θα κάνουμε με αυτό το μείζον πρόβλημα, που βιώνουν οι κάτοικοι της περιοχής.

Για την αναστολή χορήγησης ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό

Ο λαός έδωσε την εντολή στον Τσίπρα να κυβερνήσει. Όχι να εξουσιάσει. Και δυστυχώς, εδώ ο κύριος Μουζάλας με τον κύριο Τσίπρα εφεσίβαλαν μια πλήρως τεκμηριωμένη απόφαση της Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου, να χορηγηθεί άσυλο σε αυτόν τον Τούρκο, που δεν είχε καμία σχέση με το πραξικόπημα. Επειδή είναι ριψάσπιδες, δε μπορούν να τα βάλουν με τον Ερντογάν και έχουν κάνει τεράστια λάθη στην εξωτερική πολιτική, συλλαμβάνουν αυτό τον άτυχο Τούρκο αξιωματικό, ο οποίος, αν εκδοθεί στην Τουρκία μαζί με τους υπολοίπους, το ξέρουμε όλα τα πολιτισμένα κράτη του κόσμου, δεν θα έχει μια δίκαιη δίκη. Θα φυλακιστούν όλοι και θα εκτελεστούν. Εμείς που είμαστε υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που είμαστε ευρωπαίοι πολίτες, σεβόμαστε τη δημοκρατία, σεβόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, πρέπει να ντρεπόμαστε γι’ αυτό που έγινε από τη μεριά του κυρίου Μουζάλα και του κυρίου Τσίπρα.

Για το θέμα των πλειστηριασμών

«Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη» δεν ήταν το σύνθημα της τωρινής κυβέρνησης; Τι έλεγε και τι έκανε; Τώρα, ο κύριος Τσίπρας τα βρίσκει μπροστά του από τους ίδιους τους συντρόφους του, τον κύριο Λαφαζάνη και την κυρία Κωνσταντοπούλου. Αυτοί θα του κάνουν τη μεγάλη ζημιά και θα του πάρουν ένα κομμάτι από τους ψηφοφόρους στις προσεχείς εκλογές. Το κόμμα του κυρίου Λαφαζάνη και της κυρίας Κωνσταντοπούλου μπορεί να μπει στη Βουλή λόγω πλειστηριασμών και λόγω κακών χειρισμών της κυβέρνησης Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του «τα έχουν δώσει όλα». Και ένα λευκό χαρτί να έχουν μπροστά τους, θα το υπογράψουν, χωρίς καμία διαπραγμάτευση.

Για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων

Το θέμα των Σκοπίων θα πρέπει το δούμε με καλή διάθεση και ειλικρίνεια και να μην το κρύβουμε κάτω από το χαλί. Οι άνθρωποι αυτοί αισθάνονται ανασφαλείς, γιατί από τη μια έχουν την Αλβανία, από την άλλη τη Βουλγαρία. Θέλουν να ενσωματωθούν. Ας τους ενσωματώσουμε εμείς, ας κάνουμε τα ανάλογα βήματα για να μπουν στο ΝΑΤΟ και να μη δώσουμε την ευκαιρία στη Ρωσία και στην Τουρκία να μπουν στα Βαλκάνια. Είμαι θετικός στο να δοθεί μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, μια σύνθετη λέξη κατά προτίμηση, η οποία θα ακολουθεί τις δεσμεύσεις του Καραμανλή στο Βουκουρέστι αλλά και στη Σύνοδο των Αρχηγών με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτό το θέμα πρέπει να λυθεί και θα λυθεί, γιατί είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών. Στην ονομασία θα πρέπει θα συμφωνήσουμε από κοινού με την πλευρά των Σκοπίων. Η Ελλάδα ωφελείται πολλαπλά με το να έχει έναν καλό σύμμαχο, μια μικρή χώρα που θα προστατεύει. Έχουμε οικονομικά συμφέροντα, που εξυπηρετούνται από τις καλές σχέσεις μας με τη χώρα αυτή. Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας. Μιλούσε ελληνικά και είχε δάσκαλο τον Αριστοτέλη. Δε μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς αυτό. Σαν γεωγραφική περιοχή, όμως, η Μακεδονία δεν είναι μόνο ελληνική. Υπάρχει ένα κομμάτι και στη Βουλγαρία και ένα άλλο κομμάτι είναι τα Σκόπια, η πρώην Γιουγκοσλαβία. Δε μπορούμε εμείς να επιβάλουμε πώς θα επιλέξει να ονομάζεται μία χώρα. Εμείς είμαστε περήφανοι που έχουμε τόσες πόλεις εκτός Ελλάδας που μας τιμούν, όπως η Σπάρτη και η Αθήνα στην Αμερική, οι Αλεξάνδρειες ανά την υφήλιο. Αυτό είναι διαφήμιση για τον τόπο μας. Θέλουμε, όμως, αυτήν την ιστορία να μην την καπηλευτεί κανείς και να μη δημιουργηθούν αλυτρωτικές διαθέσεις από κανέναν.