Αυξήθηκαν οι επισκέπτες και δίψασε η Δυτική Μάνη

Ο χειρότερος Αύγουστος είναι ο φετινός στο Δήμο Δυτικής Μάνης, όσον αφορά τα προβλήματα και τη γενικότερη εικόνα της υδροδότησης, τόνισε στην «Ε» ο δήμαρχος Γιάννης Μαραμπέας.

Επεσήμανε ότι η κατάσταση αυτή σχετίζεται με την αυξημένη ζήτηση και τις μεγάλες ανάγκες για νερό, αλλά και τις ζημιές που προκλήθηκαν, σε συνδυασμό με το γεγονός πως στέρεψαν ή αδυνάτισαν πηγές.

«Πέρα από τις ζημιές που μέχρι κάποιο σημείο είναι λογικές, η Μάνη έχει πάρα πολύ κόσμο φέτος, ήταν πρωτόγνωρος ο κόσμος που επισκέπτεται το δήμο μας», σημείωσε ο κ. Μαραμπέας. Παρατήρησε πως «έχουν πέσει οι πηγές, ούτε το 2008 δεν ήταν έτσι» και αναφερόμενος στα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, μας ενημέρωσε: «Αναγκαστήκαμε να κουβαλήσουμε νερό στη Μηλέα, που όλες τις άλλες χρονιές είχε υπερεπάρκεια κι έδινε και σε άλλα χωριά. Στον Πύργο κάναμε αντλιοστάσιο μέσα σε 2 ημέρες και δώσαμε νερό από γεώτρηση, ενώ κουβαλήσαμε και με βυτίο 80 κυβικά. Ο Πύργος, το Ελαιοχώρι και η Δρυόπη έπαιρναν νερό από πηγή που στέρεψε, ενώ τα ενίσχυε και η Μηλέα. Στην Καρδαμύλη που υδρεύεται από την κάτω πηγή του Βυρού και την ενισχύουμε και από την πάνω πηγή, αναγκαστήκαμε και κουβαλήσαμε και με βυτία. Εχουμε μείωση ή εξάντληση των νερών σε γεωτρήσεις, όπως στον Αγιο Δημήτριο και τα Ρίγκλια».

Για τη διακοπή και την έλλειψη νερού στα Τσέρια, από όπου δεχθήκαμε έντονες διαμαρτυρίες, ο δήμαρχος μας πληροφόρησε ότι «στα δύο αντλιοστάσια του χωριού υπέστησαν βλάβες και αντικαταστάθηκαν οι κινητήρες και μία αντλία».

ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΙΣ ΠΙΣΙΝΕΣ

Ο κ. Μαραμπέας στάθηκε στο σοβαρό ζήτημα που υπάρχει στην περιοχή με τις πισίνες. «Οι πισίνες στο δήμο μας μπορεί να ξεπερνούν τις 500», μας είπε κι επεσήμανε: «Ξεκινήσαμε ελέγχους, υπάρχουν και πισίνες που δεν έχουν άδεια, είναι παράνομες, οι οποίες κι επιδεινώνουν την κατάσταση. Θα πάρουμε μέτρα. Μέχρι και στο Προσήλιο που έχει πρόβλημα υδροδότησης, υπάρχει πισίνα».

Για την ανάγκη να γίνουν έργα και να δοθεί λύση, ο δήμαρχος αρκέστηκε να δηλώσει πως «θα κάνουμε διορθωτικές κινήσεις» και αναφερόμενος στις δυσκολίες επίλυσης, υποστήριξε ότι «το να βρεις νερό στη Μάνη δεν είναι εύκολο. Μόνο με γεωτρήσεις και αυτές δεν είναι για μια ζωή».

Γιάννης Σινάπης