Αναβλήθηκε ο πρώτος διαγωνισμός για τον αυτοκινητόδρομο της Πατρών – Πύργου

Με την… όρεξη έμειναν χθες οι πολίτες της Ηλείας και της Δυτικής Ελλάδας που περίμεναν τη δημοπράτηση του πρώτου τμήματος του αυτοκινητόδρομου «Πάτρα-Πύργος», καθώς ο προγραμματισμένος διαγωνισμός αναβλήθηκε εξαιτίας της αποχής που κήρυξαν προχθές οι εργοληπτικές οργανώσεις και οι Σύλλογοι των μηχανικών και λοιπών εργαζομένων στις δημοπρασίες δημοσίων έργων, ως αντίδραση για το προωθούμενο σχέδιο νόμου για το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς», ο διαγωνισμός μετατέθηκε για τις 22 Μαρτίου, ωστόσο στελέχη του υπουργείου Υποδομών εξέφρασαν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο παρατεταμένης αποχής των εργοληπτικών οργανώσεων αν δεν ικανοποιηθούν τουλάχιστον μερικά από τα αιτήματά τους επί του ασφαλιστικού σχεδίου νόμου, τονίζοντας ότι η αποχή από διαγωνισμούς δεν ωφελεί κανέναν αλλά συμβάλλει στην κατασκευαστική «ξηρασία», ιδιαίτερα μάλιστα σε μια εποχή έντονης κρίσης και υποαπασχόλησης στον κλάδο.

Στα γραφεία της Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών, όπου θα γινόταν ο διαγωνισμός, επικράτησε προσωρινά ένταση, καθώς εμφανίστηκε εκπρόσωπος ιταλικής εταιρείας για να καταθέσει προσφορά, με συνέπεια να υπάρξουν αντεγκλήσεις και να αποτραπεί μικροεπεισόδιο χάρη στην παρέμβαση των ψυχραιμότερων. Η προσφορά από τον εκπρόσωπο κατατέθηκε τελικά, (με τη γραπτή υποσημείωση ότι «παρεμποδίστηκε»!) αλλά τελικά δεν παραλήφθηκε ένεκα της αναβολής του διαγωνισμού.

Στελέχη της υπουργείου επισήμαναν στην εφ. «Πατρίς» ότι δεν θα μπορούσε να κατακυρωθεί διαγωνισμός με μία μόνο προσφορά, καθώς θα απορριπτόταν από το Ελεγκτικό Συνέδριο και προέκυπτε χρονοτριβή τουλάχιστον 6 μηνών.

Επίσης τόνισαν στην εφ. «Πατρίς» ότι δεν συντρέχει σοβαρός λόγος ανησυχίας από τη δεκαπενθήμερη αναβολή, αφού ούτως ή άλλως δεν έχει ξεκινήσει επίσημα η χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ. «Η αναβολή δεν είναι μεγάλο πρόβλημα. Πιο σημαντικό είναι η εξέλιξη των έργων και πότε θα ανοίξει η κάνουλα της χρηματοδότησης», τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Έντονη αντίδραση Καστρινού

Την έντονη αντίδρασή του στην αναβολή εξέφρασε ο δήμαρχος Πηνειού, Αλέξης Καστρινός, ο οποίος είναι τακτικό μέλος στην Επιτροπή Διαγωνισμού του Έργου ως εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ (αναπληρωματικός ο Λυμπέρης), δηλώνοντας ότι διαφωνεί πλήρως με την αναβολή του διαγωνισμού και κατήγγειλε τις τακτικές παρεμπόδισης της διενέργειας του διαγωνισμού.

Μάλιστα, όπως πληροφορείται η εφ. «Πατρίς», ο κ. Καστρινός ήταν ιδιαίτερα οργισμένος, λέγοντας ότι «εγώ ανάβω κάθε μέρα καντηλάκια στον δρόμο», και στηλίτευσε για μία ακόμα φορά τη «σαλαμοποίηση» της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου «Πάτρα-Πύργος».

Όσον αφορά τη δεύτερη εργολαβία, δεν επηρεάζεται από την αναβολή και θα πραγματοποιηθεί –εκτός απροόπτου- στις 19 Απριλίου.