Υγειονομική «βόμβα» στη Θεσσαλία

Συνολικά 46 κρούσματα γαστρεντερίτιδας

Σχεδόν μία εβδομάδα μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, ολόκληρα χωριά παραμένουν βυθισμένα κάτω από το νερό στην Θεσσαλία με την πρόσβαση να παραμένει σε ορισμένες περιπτώσεις από τα σωστικά συνεργεία ακόμη αδύνατη, δρόμοι να έχουν εξαφανιστεί κάτω από τόνους λάσπης και νερών ενώ τα νεκρά ζώα που παραμένουν στις πλημμυρισμένες περιοχές να αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών.

Η στάθμη του Πηνειού συνεχίζει να πέφτει αλλά με χαμηλούς ρυθμούς και πλέον έχει φτάσει τα 6 μέτρα και τα 60 εκατοστά που είναι και το όριο επιφυλακής. Πέρα όμως από τις τεράστιες καταστροφές σε καλλιέργειες, επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές μονάδες, η κακοκαιρία άφησε πίσω τους 15 νεκρούς ενώ ένα ζευγάρι Αυστριακό συνεχίζει να αγνοείται στο Πήλιο. Συνολικά, τους 2235 έφτασαν οι πολίτες που απεγκλωβίστηκαν με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στη Θεσσαλία.

Μάχη να απομακρυνθούν οι λάσπες και τα νερά

Τα σωστικά συνεργεία, οι Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και ο Στρατός συνεχίζουν να δίνουν μάχη προκειμένου να αδειάσουν τα νερά από τα πλημμυρισμένα χωριά προκειμένου να γίνουν και πάλι προσβάσιμα.

Ο Άγιος Θωμάς στη Λάρισα έχει αδειάσει ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες άντλησης των υδάτων στην Γιάννουλη και την Νέα Σμύρνη.
Σοβαρά όμως παραμένουν τα προβλήματα έξω από τη Λάρισα, στην επαρχία της Αγιάς λόγω της έλλειψης φαρμάκων αλλά και των δυσκολιών να μεταφερθούν ευπαθείς ομάδες.

Στο Κεραμίδι Τρικάλων η πρόσβαση σωστικών συνεργείων εξακολουθεί να είναι ανέφικτη με τους περίπου 30 κατοίκους να συνεχίζουν να είναι εγκλωβισμένοι.
Θαμμένες κάτω από το νερό συνεχίζουν να είναι και χωριά στο Πήλιο, όπως η Μήλινα, το Λεφόκαστρο, ο Πλατανιάς και ο Κατηγιώργης.

Σοβαρά είναι όμως για ένα ακόμα 24ωρο τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση. Στην Πηνειάδα δεν έχει επανέλθει το ρεύμα, ενώ στο Βόλο οι κάτοικοι σχηματίζουν καθημερινά ουρές για να λάβουν μπουκάλια με πόσιμο νερό.

Τα νερά του Πηνειού «πνίγουν» τα Τέμπη

Την ίδια ώρα, η Κοιλάδα των Τεμπών έχει μετατραπεί σε λιμνοθάλασσα αφού τα νερά που ρέουν από την Καρδίτσα, τη Λάρισα και τα Τρίκαλα ρέουν μόλις 10 χλμ από την Κοιλάδα. Ο φόβος για νέες πλημμύρες είναι υπαρκτός καθώς τα νερά κατευθύνονται προς την Αγία Παρασκευή χωρίς, να μειώνεται η έντασή τους. Οι κάτοικοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λένε πως μπορεί να υπάρχει φράγμα στην περιοχή, αλλά η ορμή των νερών είναι ανεξέλεγκτη.

Προσπάθειες να ανοίξει η Εθνικής Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης

Μηχανήματα των ενόπλων δυνάμεων και του στρατού καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να δοθεί ξανά στην κυκλοφορία η Αθηνών – Θεσσαλονίκης που παραμένει κλειστή κόβοντας τη χώρα στα δύο. Ωστόσο, παραμένει ακόμη πολλή λάσπη και νερό κάνοντας αδύνατη την κυκλοφορία των οχημάτων για μία ακόμη μέρα.

Σε απόγνωση αγρότες και κτηνοτρόφοι

Η πρωτοφανείς καταστροφή στο θεσσαλικό κάμπο έχει φέρει σε απόγνωση αγρότες και κτηνοτρόφους που βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να έχουν «βουλιάξει» στα λασπόνερα.

Στην Πηνειάδα λόγω της υπερχείλισης 5.000 στρέμματα με βαμβάκι και καλαμπόκι έχουν καταστραφεί.

Επίσης, στην Αγιά Τριάδα Λάρισας 1.000 ζώα έχουν καταμετρηθεί ως νεκρά ενώ η περιοχή μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο. Οι κτηνοτρόφοι προειδοποιούν πως ακόμα κι αν μερικά από τα ζώα τους κατάφεραν να σωθούν από τις πλημμύρες, θα πεθάνουν τελικά από ασιτία.

Συνολικά 38.000 αιγοπρόβατα και 7.000 χοίροι έχουν μέχρι στιγμής στον ΕΛΓΑ.

Υγειονομική «βόμβα» τα νεκρά ζώα

Την ίδια ώρα, τα νεκρά ζώα που παραμένουν στις πληγείσες περιοχές αποτελούν υγειονομική βόμβα για την ανάπτυξη ασθενειών.
Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης επισήμανε ότι ο βασικός κίνδυνος σε πρώτη φάση είναι οι γαστρεντερίτιδες, λόγω της επαφής του νερού με μικρόβια από τις αποχετεύσεις. Από την πλευρά της, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη ανέφερε ότι υπάρχουν 46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας και 24 αναπνευστικού στις πληγείσες περιοχές. Μόνο έξι περιστατικά νοσηλεύονται, με γαστρεντερίτιδα.
Τα νεκρά ζώα που απομακρύνονται μεταφέρονται σε περιοχές της Ημαθίας και της Αρκαδίας όπου και θα αποτεφρωθούν σε ειδικούς κλιβάνους, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το υπουργείο Υγείας, έθεσε σε λειτουργία τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης για θέματα δημόσιας υγείας. Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 213 2161123 – 9 καθημερινά, από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ και να υποβάλλουν οποιοδήποτε ερώτημα σχετικά με θέματα δημόσιας Υγείας και Υγιεινής.

Άδειασε το Κουτσόχερο

Παράλληλα, με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται η διαδικασία εκκένωσης του Κουτσόχερου στη Λάρισα όπου αναμένεται να μεταφερθούν οι πλημμυροπαθείς. Επόμενο στάδιο είναι ο καθαρισμός και η απολύμανση των κοντέινερ. Την ίδια ώρα, περίπου 180 κάτοικοι της Λάρισας έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία.

Αγαπηδάκη στον ΣΚΑΪ: Συνολικά 46 κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Θεσσαλία

Σε τρεις άξονες κινείται η επιχείρηση για την προφύλαξη της δημόσιας υγείας στους πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία, όπως τόνισε στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα» η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Ο πρώτος άξονας, όπως είπε, είναι η επιδημιολογική επιτήρηση των λοιμωδών νοσημάτων σε όλη τη Θεσσαλία, η οποία βασίζεται στην καθημερινή ενημέρωση από τις 26 δομές υπηρεσιών υγείας που βρίσκονται στην περιοχή.

Σύμφωνα με την κ. Αγαπηδάκη, έχουν καταγραφεί 46 κρούσματα γαστρεντερίτιδας εκ των οποίων τα έξι χρειάστηκαν νοσηλεία και μόνο 3 σχετίζονται με παθογόνο νόσο που σχετίζονται με τις πλημμύρες.

Ο δεύτερος άξονας είναι η εντομολογική επιτήρηση, διευκρινίζοντας ότι τα προβλήματα με τα κουνούπια θα εμφανιστούν με την αποστράγγιση των υδάτων, περίπου σε 10 ημέρες. Για το λόγο αυτό τοποθετούνται ειδικές παγίδες ώστε να εντοπιστούν έγκαιρα.

Τρίτος άξονας είναι η καταλληλότητα του νερού και για το σκοπό αυτό γίνονται δειγματοληψίες από διάφορα σημεία της Θεσσαλίας, τρεις φορές την εβδομάδα.

Για τον κίνδυνο στη δημόσια υγεία από τη νεκρά ζώα η κ. Αγαπηδάκη υποστήριξε ότι υπάρχουν δυσκολίες στην απομάκρυνσή τους καθώς από τη μια αρκετές περιοχές είναι αποκλεισμένες και από την άλλη το αποτεφρωτήριο στην Λάρισα δεν είναι προσβάσιμο. Ωστόσο τα νεκρά ζώα μεταφέρονται στη Βέροια για καύση.

Αναφορικά με την βοήθεια στους κατοίκους, είπε ότι συγκεντρώνεται στο κτίριο της Περιφέρειας και αποστέλλεται στα χωριά ανάλογα με τις ανάγκες των κατοίκων.

Πηγή: skai.gr