Στη Γερμανία ο βουλευτής Λακωνίας, Σταύρος Αραχωβίτης!

Ημερίδα με θέμα «Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος-χριστιανική άποψη: 70 χρόνια αργότερα» διοργανώθηκε την Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου, στο Ντύσσελντορφ της Γερμανίας από την Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας, μέλος της οποίας είναι ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ

Σταύρος Αραχωβίτης, ο οποίος και παρουσίασε την εισήγησή του με τίτλο: «Οι Έλληνες κληρικοί την περίοδο του πολέμου».

Όλα τα πρακτικά των εισηγήσεων που έριξαν φως σε πολλές πλευρές της Ναζιστικής Θηριωδίας αλλά και της Αντίστασης θα εκδοθούν σε έντυπη μορφή μέχρι το τέλος του έτους.

Την επόμενη ημέρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του βουλευτή με πενταμελή αντιπροσωπεία του Υπουργείου Οικονομικών του κρατιδίου της Β.Ρηνανίας-Βεστφαλίας με επίκεντρο το γερμανικό μοντέλο φορολόγησης των αγροτών.

Από την γόνιμη αυτή συνάντηση, αντλήθηκαν πολύ χρήσιμες πληροφορίες, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για να ισχυροποιήσουν τις θέσεις της κυβέρνησης στο θέμα της φορολόγησης των Ελλήνων αγροτών.

Το εκεί ελληνικό Προξενείο και ο Γενικός Πρόξενος κ.Δελαβέκουρας συνέβαλαν αποφασιστικά στην επιτυχία της συνάντησης.

Οι Γερμανοί αγρότες απολαμβάνουν προνομίων και φορολογικού καθεστώτος, που οι Έλληνες συνάδελφοί τους δεν έχουν ούτε καν ονειρευτεί!

Αυτό προέκυψε, επί γερμανικού εδάφους σημειωτέον, από τη συνάντηση που είχε ο βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης με υπηρεσιακούς παράγοντες του τοπικού Υπουργείου Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας –Βεστφαλίας.

Αναλυτικά:
Οι Γερμανοί αγρότες έχουν γενικό (από εισόδημα και επιδοτήσεις) αφορολόγητο 8.000 ευρώ, όταν στη χώρα μας, μέχρι τώρα, το αγροτικό εισόδημα φορολογείτο από το πρώτο ευρώ! Σημειωτέον ότι οι επιδοτήσεις, εδώ, είναι αφορολόγητες ως τα 12.000 ευρώ, μετά από σχετική τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο του 2015.
Στη Γερμανία, οι συντελεστές φορολόγησης ξεκινούν από το 14% και φθάνουν ως το 45%, είναι δηλαδή κλιμακωτό το σύστημα. Στην Ελλάδα, η φορολόγηση είναι ενιαία, πράγμα που αδικεί τους μικρο-καλλιεργητές, με συντελεστή που σήμερα είναι στο 13%, θα γίνει 20% για τα εισοδήματα του 2016 και 26% για αυτά του 2017.
Οι μικροί αγρότες στη Γερμανία (ως 200 στρέμματα, σε μια χώρα πολύ μεγαλύτερη από τη δική μας) μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο φορολόγησής τους είτε μέσω συστήματος εσόδων –εξόδων, είτε μέσω συστήματος τεκμαρτού υπολογισμού του εισοδήματος.
Αλλά και στο ασφαλιστικό, οι Γερμανοί είναι πολύ πιο ευνοημένοι από τους Έλληνες αγρότες. Στη Γερμανία, ο κάθε ασφαλισμένος πληρώνει για τον κλάδο συνταξιοδότησης, διαφορετικά στην τέως Δυτική Γερμανία και διαφορετικά στην τέως Ανατολική Γερμανία, ενώ για τον κλάδο υγείας πληρώνει ανάλογα με το μεγέθος της αγροτικής εκμετάλλευσης.

Τούτων δοθέντων και με βάση τη φορολόγηση των Γερμανών αγροτών, δεν θα ήταν καθόλου παράλογο να διεκδικήσουμε:

-Αφορολόγητο στο εισόδημα.
-Προοδευτική φορολογική κλίμακα (για παράδειγμα, εισοδήματα ως 15.000 ευρώ θα μπορούσαν να είναι στη χαμηλότερη κλίμακα (13% ως 14%).
-Θα μπορούσαν και οι δικοί μας μικροί αγρότες να φορολογηθούν με τεκμαρτό, γιατί κάτι τέτοιο, αφενός, θα απλοποιούσε τη φορολογική διοίκηση, αφετέρου, θα απάλλασσε τους ίδιους από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων –εξόδων, λογιστικών εξόδων κλπ.
-Στο ασφαλιστικό, είναι εξαιρετική ιδέα να συνδεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές με το εισόδημα και τον τόπο της αγροτικής δραστηριότητας (ορεινές μειονεκτικές περιοχές, μικρά νησιά).

Συμπέρασμα: Οι Γερμανοί έχουν ένα σπουδαίο φορολογικό σύστημα, με μέριμνες για τους μικρούς αγρότες. Αντί να πιέζουν την κυβέρνησή μας στην κατεύθυνση λήψης σκληρών μέτρων, θα ήταν προτιμότερο να εφαρμοσθεί, με παραλλαγές, το δικό τους σύστημα!