Στήριξη των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από την κάμπια

Μετά από σχετική εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Ηλία Στρατηγάκου, το Π.Σ.Πελοποννήσου αποφάσισε τη στήριξη των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από την καταστροφική δραστηριότητα της κάμπιας στους βοσκοτόπους τους, από την πολιτεία μέσω εξατομικευμένων ή άλλων αποφάσεων κριθούν απαραίτητες από τον ΕΛΓΑ ή τα ΠΣΕΑ
Τονίστηκε ότι μετά από επιτόπια επίσκεψη στη Βόρεια Λακωνία διαπιστώθηκε η προσβολή από είδος κάμπιας της θαμνώδους βλάστησης επιλέξιμων βοσκοτόπων (πουρνάρια, κουμαριές, κλπ), που αποτελούν την αποκλειστική σχεδόν ζωοτροφή της αιγοτροφίας της περιοχής, σε ποσοστό που φτάνει το 100% .
Το φαινόμενο της προσβολής από την κάμπια των βοσκότοπων έχει σημειωθεί και άλλες φορές και γνωρίζουμε ότι σε ότι αφορά το οικοσύστημα μετά από καιρό αυτό αποκαθίσταται, ενώ δεν είναι δυνατή και οικονομικά συμφέρουσα σήμερα η καταπολέμησή της.

Η άποψη αυτή είναι και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών , με το οποίο συνεργαζόμαστε και για το σκοπό αυτό υπήρξε δειγματοληψία του παθογόνου παράγοντα από τις πληγείσες περιοχές ,αλλά και σε άλλες κατά το παρελθόν.

Πληροφορίες που υπάρχουν λένε ότι έχουν προσβληθεί και άλλες περιοχές όπως η Κοζάνη, η Αιτωλοακαρνανία, η Δράμα όπου οι κάμπιες έχουν καταστρέψει τις περιοχές που χρησιμοποιούνται ως βοσκοτόπια. Οι κάμπιες είναι παντού ,στα χόρτα, στα φύλλα, ακόμη και στους κορμούς των δένδρων , με αποτέλεσμα τα ζώα να μη μπορούν να βοσκήσουν.

Κατά τον ερευνητή κ.Δημήτριο Αβτζή του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης, έξαρση παρουσιάζουν φέτος οι κάμπιες σε πολλές περιοχές της χώρας και είναι ένα φαινόμενο που δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά εμφανίζεται και σε όλη την Ευρώπη. Η έρευνά του είναι στη φάση της καταμέτρησης και παρατήρησης του φαινομένου , για να δουν την έκταση και τις αιτίες του. Φαίνεται πως σχετίζεται με τις υψηλές σχετικά θερμοκρασίες που επικράτησαν κατά διάρκεια του φετινού χειμώνα και οι οποίες βοήθησαν σε μεγάλο ποσοστό την εκκόλαψη των αυγών της κάμπιας.

Η κάμπια αποτελεί ένα στάδιο εξέλιξης του εντόμου, που από αυγό μετατρέπεται σε κάμπια(προνύμφη),μετά σε νύμφη και τελικά περί τον Ιούλιο-Αύγουστο σε πεταλούδα.

Τα αποτελέσματα της προσβολής για την κτηνοτροφία είναι η πλήρης καταστολή της γαλακτοπαραγωγής ,η διακοπή της περιόδου των οχειών και ο αποσυντονισμός του αναπαραγωγικού και παραγωγικού κύκλου με ανυπολόγιστες συνέπειες οι οποίες δεν θα αφορούν μόνο την τρέχουσα περίοδο ,αλλά και τη μελλοντική.

Επειδή οι κτηνοτρόφοι είναι αδύνατο να διαχειριστούν αυτό το φαινόμενο και οι επιβαρύνσεις από την αγορά ζωοτροφών είναι οικονομικά δυσβάσταχτες για την οικονομική τους βιωσιμότητα , αλλά και η επίδραση για την τοπική και περιφερειακή οικονομία γενικότερα θα είναι εμφανής, επιβάλλεται η στήριξή τους από την πολιτεία ,μέσω εξατομικευμένων ή άλλων αποφάσεων κριθούν απαραίτητες από τον ΕΛΓΑ ή τα ΠΣΕΑ.-

ΗΛΙΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΑΚΟΣ

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΤΟΜΕΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ