“Αύξηση επιχορήγησης για τα κουνούπια στην … αμαρτωλή Πελοπόννησο ΑΕ”

Πολλά περίεργα γίνονται με τα κουνούπια και γενικά με τα έντομα. Σε μια περίοδο που τα πάντα περικόπτονται, εσείς αυξάνετε την επιχορήγηση στην αμαρτωλή Πελοπόννησο ΑΕ, μόνο για αυτό το ζήτημα, κατά 300%. Της δίνετε 1.580.000 ευρώ αέρα για ευαισθητοποίηση, διερεύνηση και δημιουργία.

Το 2013 για την καταπολέμηση των κουνουπιών και της ελονοσίας διαθέσατε 610.000 ευρώ συνολικά η Περιφέρεια και για τις 5 ΠΕ, στην Πελοπόννησο ΑΕ, χώρια τι έδωσαν οι Δήμοι.

Τώρα για το 2016 δίνετε 2.580.000 ευρώ στην Πελοπόννησο ΑΕ, χώρια τι θα δώσουν οι Δήμοι. Έγινε και στους δήμους τόση μεγάλη αύξηση;

Δεν δίνετε στοιχεία για το ποσό που πληρώνουν οι δήμοι όπως δεν δίνετε στοιχεία και για την έκταση των επιφανειών που γίνονται ψεκασμοί.

Που να τολμήσουν οι Δήμοι να μην δεχτούν το νέο χαράτσι. Θα τους φάει το κουνούπι. Κάπως όπως το πάτε με τα σκουπίδια. Όποιος Δήμος δεν μπει στη στρούγκα της ΤΕΡΝΑ, να δούμε που θα πάει το υπόλειμμα, αφού δεν θα υπάρχει άλλος αδειοδοτημένος ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ στη Πελοπόννησο.

Παρά την έγκαιρη εισήγηση των υπηρεσιών, μας ενημερώνετε ότι η καταπολέμηση των κουνουπιών άρχισε στις 5-4-2016 ενώ στο ίδιο έγγραφο φαίνεται ότι η διακήρυξη του διαγωνισμού για το Πρόγραμμα Καταπολέμισης Κουνουπιών με πεδίο εφαρμογής επιλεγμένες περιοχές του φυσικού, περιαστικού, αγροτικού και αστικού συστήματος Δήμων και Περιφερειακών Ενοτήτων Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας για τη διετία 2016-2017 πραγματοποιήθηκε στις 15-4-2016.

Ενώ για το πρόγραμμα Διερεύνησης Διάγνωσης και Αντιμετώπισης της Ελονοσίας με πεδίο εφαρμογής την περιοχή του Δήμου Ευρώτα, δράσεις που θα μπορούσαν να γίνουν από τις υγειονομικές υπηρεσίες, για τη διετία 2016-2017 δίνετε στην Πελοπόννησο ΑΕ 205.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Η φανερή αμοιβή της Πελοπόννησος ΑΕ για παροχή υπηρεσιών για το 2013 από την Περιφέρεια ήταν 91.000 ευρώ (το 15% της εισφοράς της Περιφέρειας). Τώρα εκτινάσσεται στα 324.000 ευρώ για το 2016 και άλλα τόσα για το 2017. Μόνο από την Περιφέρεια τη 2ετία 648.000 ευρώ. Χώρια από τους Δήμους που δεν ξέρουμε πόσα είναι. Είναι οι μισθοί 30 υπαλλήλων τα 648.000 ευρώ. Έχει τόσους υπαλλήλους η Πελοπόννησος ΑΕ που ασχολούνται σε αυτό τον τομέα; Μήπως πληρώνονται άλλοι;

Η Πελοπόννησος ΑΕ και οι εξωτερικοί συνεργάτες της εταιρίες, νοιάζονται για την μεγιστοποίηση του κέρδους που θα αποκομίσουν από το πρόγραμμα και όχι για την υγεία των κατοίκων. Γίνεται κάτι ανάλογο με τους εργολάβους, μικρούς και μεγαλύτερους, που αναλαμβάνουν την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς, με τα γνωστά προβλήματα. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με την υγεία του λαού, που κανείς δεν μπορεί να παίζει και να την αφήνει στη διάθεση του κάθε ιδιώτη.

Αφού υλοποιείτε και στηρίζετε την αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και των συγκυβερνήσεών τους παλαιότερα, των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σήμερα, που έχει αποψιλώσει τις υπηρεσίες και της Περιφέρειας και των Δήμων, που θα μπορούσαν να υλοποιήσουν τέτοια έργα, έρχεστε και τα παραδίδετε στους ιδιώτες, που εκτός από το χαράτσωμα, εγκυμονούνται προβλήματα για την υγεία του λαού.

Είναι τέτοια η αποψίλωση των υπηρεσιών που ούτε τον έλεγχο δεν μπορούν να κάνουν ώστε να γίνονται έγκαιρα και σωστά οι ψεκασμοί και οι υπόλοιπες δράσεις καταπολέμησης των κουνουπιών.

Γιατί πχ αν οι ψεκασμοί γίνουν το Μάη ή και αργότερα και όχι το Μάρτη και νωρίτερα ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες για να καταπολεμηθούν οι προνύμφες εν τη γενέσει τους, μετά το κουνούπι πέταξε φτερό κι η καταπολέμησή του γίνετε δυσκολότερη.

Γι’ αυτό καταψηφίζουμε τις Προγραμματικές Συμβάσεις με την Πελοπόννησο ΑΕ.

Νίκος Γόντικας