Στις 14 Ιανουαρίου η συνάντηση Γρηγοράκου – Φώφης!

Έτοιμος να ανταποκριθεί στην πρόσκληση της Φώφης Γεννηματά για διάλογο με θέμα την ανασύσταση του κεντροαριστερού χώρου, αλλά και την ενδεχόμενη επιστροφή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε, στην πρωινή ζώνη του FLY, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος αποκάλυψε ότι η επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ του απέστειλε σχετική πρόσκληση για συνάντηση στις 14 Ιανουαρίου. Μάλιστα, ο λάκωνας βουλευτής ξεκαθάρισε ότι ο κόσμος κουράστηκε από τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ και απαιτείται μία συνολική προσπάθεια για έξοδο της χώρας από την κρίση. από ανθρώπους που έχουν εμπειρία. “Κανείς δεν περισσεύει, όλοι χωρούν σε αυτήν την προσπάθεια” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δημοσιογράφος: Καλημέρα και καλή χρονιά κύριε Γρηγοράκο. Παλιότερα είχατε πει, ότι αν κάνει κάποια συνάντηση η κυρία Γεννηματά με τα παλιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, θα πάτε. Θα ήθελα, να μου σχολιάσετε, με τα σημερινά δεδομένα, το τι θα κάνετε. Είστε έτοιμος να κάνετε μια κουβέντα με την Φώφη Γεννηματά, αν το επιδιώξει και η ίδια;

Λ. Γρηγοράκος: Καλημέρα σε όλους και καλή χρονιά. Μακάρι ο καινούριος χρόνος να είναι διαφορετικός από το 2016, γιατί το 2016 ήταν ένας πολύ κακός χρόνος για την Ελλάδα. Ας ελπίσουμε, ότι το 2017 θα είναι καλύτερο για όλο τον κόσμο. Από καρδιάς εύχομαι το 2017, να είναι ένας ευτυχισμένος χρόνος για όλους τους Λάκωνες και όλους τους ανθρώπους, που μας ακούνε. Σχετικά με αυτό που με ρωτήσατε για την κυρία Γεννηματά, ήδη έλαβα χθες την σχετική πρόσκληση, σε προσωπικό επίπεδο και θα ανταποκριθώ. Στις 14 του μήνα θα είμαι παρών. Θα ήθελα να σχολιάσω δύο πράγματα σχετικά με όσα συζητάμε εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα. Από το ξεκίνημα της πολιτικής μου σταδιοδρομίας, ήθελα να υπηρετώ μια πολιτική με αρχές και αξίες. Γιατί ξέρετε ότι η πολιτική, όταν έχει αρχές και αξίες, είναι μια μεγάλη περιπέτεια. Οι πολιτικοί, τα κόμματα, οι βουλευτές, όλοι υπόκεινται σε μια αέναη προσπάθεια να βρίσκονται σε αρμόνια με τις ανάγκες της χώρας και της κοινωνίας. Μετά από τόσα χρόνια προσωπικής εμπειρίας στην πολιτική και έχοντας βιωματική σχέση με το χώρο της προοδευτικής παράταξης, πιστεύω ότι μπορώ να υπηρετήσω μια καινούρια αρχή σε αυτό το χώρο. Και αυτή η καινούρια αρχή πρέπει να γίνει. Για να επανέλθω τώρα σε αυτό που με ρωτήσατε, η επανάκαμψή μου στο ΠΑΣΟΚ, σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι υπήρξε ποτέ διάρρηξη των σχέσεών μου με τις αρχές του ΠΑΣΟΚ.

Δημοσιογράφος: Μα, δεν φύγατε ποτέ από το ΠΑΣΟΚ, ουσιαστικά.

Λ. Γρηγοράκος: Ακριβώς. Δεν έφυγα ποτέ. Το θυμόσαστε που το συζητούσαμε. Θα πρέπει να πω, βέβαια, ότι η πολιτική είναι μια εθελοντική πράξη. Κανένας δεν εξαναγκάζει κάποιον να «μπει» στην πολιτική. Από την στιγμή, λοιπόν, που «μπαίνει» κάποιος στην πολιτική, δε θα πρέπει να «κρύβει» πίσω του καιροσκοπικές επιδιώξεις. Επειδή με την πορεία μου στο χώρο νομίζω πως έχω αποδείξει ότι δεν είχα ποτέ καιροσκοπικές επιδιώξεις, θέλω αυτή την φορά, περισσότερο από ποτέ, να μπορέσω να δώσω μια ώθηση στο νέο εγχείρημα που προσπαθεί να διαμορφωθεί στο χώρο της κεντροαριστεράς. Πιστεύω, ότι με αυτή την πρόσκληση της κυρίας Γεννηματά, με την οποία θα έχω και μια ιδιαίτερη συζήτηση, όπως έχουμε συνεννοηθεί, πέραν της πρόσκλησης «κλείνει» μια εκκρεμότητά μου με την Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε ξανά μαζί, γιατί ο χρόνος είναι πανδαμάτωρ και λειαίνει τις αντιθέσεις, κατευνάζει τις αντιδράσεις και πολλές φορές συμβάλλει στην αποκατάσταση ορισμένων διαταραγμένων σχέσεων, ώστε να γίνουν καλύτερες από πριν. Πιστεύω, λοιπόν, ότι όλα θα πάνε καλά με την επανένταξή μου στο ΠΑΣΟΚ. Δε διακατέχομαι ούτε από προσωπικές φιλοδοξίες ούτε από ματαιοδοξίες. Θέλω μόνο να συνεχίσω να υπηρετώ το χώρο που υπηρετώ τόσα χρόνια, μιας και είμαι ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ από το 1974.

Δημοσιογράφος: Οι σχέσεις με την κυρία Γεννηματά ήταν τεταμένες, σε προσωπικό επίπεδο. Πιστεύετε ότι θα «κολλήσει το γυαλί»;

Λ. Γρηγοράκος: Ήταν τεταμένες αλλά οι διαφορές μας δεν ήταν μεγάλες. Αυτό που γίνεται τώρα έπρεπε να έχει γίνει από την στιγμή που ανέλαβε την Προεδρεία του κόμματος η κυρία Γεννηματά. Δηλαδή, οι κινήσεις που γίνονται τώρα για επανασύνδεση όλων των τάσεων, όλων αυτών των μικροομάδων και μικροκομμάτων, που έχουν αναπτυχθεί γύρω από το ΠΑΣΟΚ. Πρέπει, λοιπόν, να πάμε σε ένα «ανοιχτό» συνέδριο, που θα δημιουργήσει όλες τις προοπτικές για την ανασύνθεση της προοδευτικής παράταξης. Θα πρέπει, όλοι μας, να αφήσουμε στην άκρη, και κυρίως οι αρχηγοί που βρίσκονται στο χώρο αυτό, τις προσωπικές αυταρέσκειες, ώστε να κάνουμε κάτι νέο και διαφορετικό.

Δημοσιογράφος: Γίνεται μια προσπάθεια νέου φορέα από παλιούς σας συναδέλφους, 17-18 αν θυμάμαι καλά. Θα είναι στην δική σας πλευρά ή θα συνεχίσουν το δικό τους δρόμο;

Λ. Γρηγοράκος: Κοιτάξτε. Εγώ με αυτούς τους συναδέλφους έχω πολύ καλές σχέσεις και θεωρώ ότι είναι πολύ καλοί πολιτικοί. Η προσπάθειά τους για έναν νέο φορέα είναι αναμφίβολα θετική αλλά, αυτή η θετική εξέλιξη θα έχει επιτυχή κατάληξη μόνο αν συμμετέχει στην προσπάθεια που κάνει το ΠΑΣΟΚ. Γιατί πρέπει να παραδεχτούμε ότι ΠΑΣΟΚ είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη του χώρου του κέντρου, στο σημερινό πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Δημοσιογράφος: Προφανώς έχετε όραμα για υψηλά ποσοστά και από εκεί και πέρα στόχος είναι η συνεργασία;

Λ. Γρηγοράκος: Αυτά θα πρέπει να συζητηθούν σε ένα ιδρυτικό συνέδριο, το οποίο θα δώσει την ώθηση και σε νέους ανθρώπους, να συμπαραταχθούν με αυτές τις ιδέες. Σε αυτό το εγχείρημα, το οποίο θέλει δουλειά για να συντελεστεί, θέλω να είμαι παρών. Η προοδευτική παράταξη πρέπει να μπει στο δρόμο της ανασύνθεσης. Πρέπει όλοι να έχουμε καλές προθέσεις για να πολλαπλασιάσουμε το αποτέλεσμα των πράξεών μας. Εγώ πιστεύω, πως όλοι μας, όλες οι δυνάμεις του κέντρου, και το Ποτάμι και η ΔΗΜΑΡ και το νέο κόμμα που φτιάχνουν η κυρία Διαμαντοπούλου με τον κύριο Φλωρίδη, θα κριθούμε από τις πράξεις μας. Θέλουμε να είμαστε πολλαπλασιαστικοί σε αυτό που θα κάνουμε και όχι να διαιρέσουμε το χώρο εκ νέου, να τον κατακερματίσουμε και να μην μπορέσουμε, να κάνουμε τίποτα. Το λέω εδώ και πολύ καιρό. Η Ελλάδα έχει ανάγκη, αυτή την στιγμή, από ένα μεγάλο κόμμα στο χώρο του κέντρου. Η ύπαρξη ενός τέτοιου κόμματος στο χώρο του κέντρου, είναι ιστορικά αποδεδειγμένο, ότι εξισορροπεί το πολιτικό σκηνικό του τόπου και μπορεί και κρατά τις αποστάσεις από τα άκρα. Η χώρα αυτή την στιγμή το έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ, γιατί οι πολιτικές εξελίξεις θα έρθουν πολύ γρήγορα. Εγώ είμαι αυτής της άποψης. Ακόμη και αν κλείσει η διαπραγμάτευση και γίνει η αξιολόγηση, που πιστεύω ότι όντως θα ολοκληρωθούν, το πολιτικό κλίμα θα είναι πολύ βαρύ. Ο κύριος Τσίπρας δε θα μπορέσει, να κρατήσει την ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ με 153 βουλευτές. Πιστεύω, πως θα πάμε σίγουρα σε εκλογές και μάλιστα σύντομα. Θα ήθελα να πω και κάτι άλλο, σχετικά με την Λακωνία. Χθες κατέθεσα μια ερώτηση στην Βουλή για την αποζημίωση που πρέπει, να καταβληθεί στους Λάκωνες ελαιοπαραγωγούς, εξαιτίας της ζημιάς που υπέστησαν από το δάκο. Το πλήγμα είναι μεγάλο και πρέπει η πολιτεία να ενδιαφερθεί άμεσα.

Δημοσιογράφος: Θέλω να κάνω μια τελευταία, διευκρινιστική ερώτηση σε ό, τι έχει να κάνει με την «αναγέννηση», την ανασύσταση της κεντροαριστεράς. Θέλω να μου πείτε ποια θέση κρατάει σχετικά με αυτό ο Ευάγγελος Βενιζέλος και αν έχει χώρο ο Γιώργος Παπανδρέου σε όλο αυτό.

Λ. Γρηγοράκος: Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως είδατε, δεν έκανε τίποτα άλλο από το να «πληρώσει» το τίμημα της συγκυβέρνησης με την ΝΔ και την μείωση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ. Ήταν όμως δύσκολες οι εποχές και το ΠΑΣΟΚ έπρεπε να «βάλει πλάτη», για να σταθεί η χώρα «όρθια». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έλεγε πάντα, ότι: «όταν η Ελλάδα αρχίσει να ανεβαίνει, τότε θα ανέβουν και τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ». Όπως είδατε, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μπορεί να είχε μια διαφορετική αντίληψη για τα πράγματα, αλλά, όπως φάνηκε ύστερα από την επιστολή «υποτέλειας» Τσακαλώτου προς τους εταίρους, δικαιώθηκε. Ήρθε όμως στην Βουλή και ψήφισε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Ο Βενιζέλος δεν πρόκειται να φύγει από το ΠΑΣΟΚ. Ο Βενιζέλος είναι ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και έχει ιστορικές ευθύνες. Άλλοι έφυγαν. Εγώ τοποθετούμαι σαφώς. Δεν έχουμε πια περιθώρια, να πούμε σε κάποιον να μην έρθει. Εγώ πιστεύω, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, εφόσον πειστεί με όσα θέλουμε εμείς να κάνουμε, έχει χώρο μέσα σε αυτή την κεντροαριστερά. Περιμένουμε όλες αυτές τις δυνάμεις, όλους τους φίλους με τους οποίους συμπαραταχθήκαμε παλιά. Πιστεύω πως μας ενώνουν πολύ περισσότερα από όσα μας χωρίζουν. Πρέπει λοιπόν να γίνει μια τέτοια κίνηση, που θα μας περιλαμβάνει όλους, ώστε να αρχίσει η κοινωνία να μας «ακούει» και να προσβλέπει σε εμάς. Πιστεύω πως έχουμε «πληρώσει» αρκετά και ήρθε η ώρα η κοινωνία να μας «ξανακούσει», όπως είπα, γιατί έχει απογοητευτεί από τα πάρα πολλά ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ.