Η Καλαμάτα γιορτάζει την 196η επέτειο από την απελευθέρωσή της

Παρουσία του Μεσσήνιου Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, η Καλαμάτα γιορτάζει σήμερα την απελευθέρωσή της, στις 23 Μαρτίου 1821.

Θα παραστεί ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Μεσσηνίας Αντώνης Σαμαράς, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ίδιου κόμματος Αντώνιος Γρέγος.

Όπως γράφει η Ελευθερία, οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της έναρξης της Επανάστασης από την Καλαμάτα θα ξεκινήσουν στις 3.20 το μεσημέρι, με τον τερματισμό του Δρόμου Θυσίας, ενώ 5 λεπτά μετά αναμένεται η άφιξη του σκυταλοδρόμου που θα μεταφέρει τη φλόγα από τη Μονή Βελανιδιάς. Αργότερα θα γίνει η άφιξη της σημαίας της Επανάστασης στην πλατεία 23ης Μαρτίου, η αφή του βωμού και η έπαρση της σημαίας.

Στις 3.40 μ.μ. αναμένεται να αφιχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και 5 λεπτά μετά θα ξεκινήσει η δοξολογία στον ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου. Στις 4 μ.μ. θα τελεστεί τρισάγιο στη μνήμη των ηρώων του ’21 και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο καθηγητής Γεώργιος Ανδρειωμένος αναπληρωτής πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Μετά το προσκλητήριο οπλαρχηγών και την κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις 4.20 θα αρχίσει η αναπαράσταση της κατάληψης της Καλαμάτας. Στις 5 θα ξεκινήσει η παρέλαση μαθητών σχολείων, οπλαρχηγών και μπουλουκιών.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα τελέσει τα αποκαλυπτήρια του συμπλέγματος αγαλμάτων για την εθνεγερσία, δωρεά της Ιολάνδης Παπαδοπούλου – Rolshausen. Η τελετή θα γίνει στις 5.25 στη συμβολή των οδών Νέδοντος και 23ης Μαρτίου. Η σύνθεση αναπαριστά την Ελλάδα να στεφανώνει τον Ελληνα αγωνιστή του 1821.

Λίγο αργότερα, μετά τις 5.30 μ.μ. στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας θα γίνει η υποδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας, του εκπροσώπου της κυβέρνησης και των Αρχών και θα ακολουθήσει η απονομή των τιμητικών διακρίσεων στους πρωτεύσαντες αθλητές στο Δρόμο Θυσίας.