Αβάντα για το χειµώνα οι τιµές ελαιολάδου στο κλείσιµο

Κατεβαίνει ο πήχης των προβλέψεων για τον όγκο παραγωγής στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο φετινής εσοδείας, όσο προχωρά η συγκοµιδή της λαδολιάς. Ταυτόχρονα, οι καλές κατά γενική οµολογία τιµές παραγωγού στο κλείσιµο της χρονιάς, για το περσινό ελαιόλαδο, εξασφαλίζουν την πολυπόθητη έως ένα βαθµό ρευστότητα, σ’ ένα µεγάλο κοµµάτι της παραγωγικής «µηχανής», δίνοντας τη δυνατότητα να διαπραγµατευτεί µε καλύτερους όρους την τιµή, µετέπειτα.

∆ιαµορφώνεται, έτσι θα µπορούσε να πει κανείς, ένα ευνοϊκό χρηµατο-οικονοµικό –για τα δεδοµένα της εποχής – περιβάλλον για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής που ασχολούνται µε την ελαιοκαλλιέργεια. Το γεγονός αυτό είναι πολύ πιθανό να δράσει αντίρροπα φέτος και, γιατί όχι, να ελαχιστοποιήσει τυχόν πιέσεις που ενδεχοµένως ασκήσει το εγχώριο εµπόριο στην τιµή του παραγωγού εντός των χειµωνιάτικων µηνών, οπότε η ρευστότητα των αγροτών, είναι λογικό να πέφτει, λόγω των αναγκών, που δηµιουργούνται σε επίπεδο καλλιεργητικό και όχι µόνον.

Αξιοσηµείωτες, την ίδια ώρα, είναι οι αναφορές σε σχέση µε το ύψος της αναµενόµενης παραγωγής. Τα στοιχεία καταδεικνύουν, αυτό που επανειληµµένως έχει γράψει η Agrenda. Ότι δηλαδή, η εικόνα των λιοστασιών στην ανθοφορία, δεν θα έχει καµιά σχέση µε τον τελικό όγκο παραγωγής. Κάπως έτσι είναι η κατάσταση στην Ηλεία, όπου όπως ανέφερε στην Agrenda ο ελαιοτριβέας-τυποποιητής Χρήστος Τάγαρης, στα νότια και τα βόρεια τµήµατα «αναµένεται σηµαντική µείωση, λόγω ξηρασίας και χαλαζιού», ενώ οι τιµές κυµαίνονται στα 3,60 ευρώ το κιλό.

Παρόµοιο είναι το παράδειγµα και της κατεξοχήν ελαιοπαραγωγικής Κρήτης, όπου η ανθοφορία, µετά και το χιόνι που έπεσε πέρυσι, σε ορισµένες περιπτώσεις, «πρόδιδε» καρποχρονιά. Ωστόσο, όσο προχωρά το µάζεµα και τα λιοτρίβια ανοίγουν τις πύλες τους, τόσο φαίνονται οι ζηµιές που προκάλεσαν η επίµονη ξηρασία των προηγούµενων µηνών, συνάµα µε τις ασθένειες και τους εχθρούς της ελιάς, όπως ο δάκος, η ξερόβουλα και φυσικά ο ρυγχίτης, γεγονός που φέρνει ήδη τις τιµές στα 3,85 ευρώ το κιλό.

Όλα αυτά τα δεδοµένα κάνουν τους κρητικούς παραγωγούς, να περιµένουν, σαφώς µειωµένη την παραγωγή, που κατά κάποιες προβλέψεις δεν αναµένεται να ξεπεράσει τους 50.0000 – 60.000 τόνους, όταν το νησί δύναται να δώσει στην καλή χρονιά έως και και 120.000 τόνους ελαιόλαδο. Μέσα στην εβδοµάδα µάλιστα, λόγω των ανέµων που επικράτησαν, έγιναν περισσότερο εµφανή τα προβλήµατα, αφού ο καρπός σε µεγάλες εκτάσεις έπεσε πριν τη συγκοµιδή, όπως σηµειώνουν οι αγρότες.

Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, «ο ρυγχίτης τσιµπάει την ελιά στο δέσιµο και δηµιουργεί µία τρύπα. Ευδοκιµεί στους ελαιώνες όπου δεν υπάρχει αντιµετώπιση ζιζανίων ή όταν ένα λιόφυτο δεν είναι σκαµµένο», για να συµπληρώσει ότι «φέτος, το έντοµο αυτό µας προκάλεσε µία µεγάλη καταστροφή. Η µέση παραγωγή θα έφτανε τους 100.000 τόνους αλλά τώρα θα φτάσει µε τη βία τους 50.000».

Την ίδια ώρα, ακόµα µια µεγάλη πράξη πώλησης αγουρέλαιου Αθηνοελιάς ολοκληρώθηκε στη Λακωνία. Η τιµή «έκλεισε» στα 4,27 ευρώ, αφορούσε δε προϊόν εσοδείας 2017-2018, ποσότητας 90 τόνων, που αγόρασε η «Χελιώτης ΑΕ» από τον τοπικό συνεταιρισµό Αγίου ∆ηµητρίου Μονεµβάσιας. Λίγες ηµέρες νωρίτερα η ίδια εταιρεία αγόρασε σε δηµοπρασία 110 τόνους αγουρέλαιο από τον ΑΣ Αγίων Αποστόλων προς 4,20 ευρώ το κιλό.

Μπίκας Αλέξανδρος