Ζητούµενο η καλή ροή για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Μια καλή εµπορική ροή παρουσιάζεται τις τελευταίες ηµέρες στην αγορά του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, µε τις υψηλότερες τιµές από 3,25 έως και 3,35 ευρώ το κιλό να εντοπίζονται στη νότια Λακωνία, αλλά για περιορισµένες ποσότητες. Ακολουθούν η υπόλοιπη Λακωνία µε την εµπορική δραστηριότητα να σηµειώνεται στα 3,13 έως 3,20 ευρώ το κιλό και την Κρήτη στα 3,15 ευρώ.

Το ζήτηµα που εντοπίζεται αυτό το διάστηµα είναι ότι το ελαιόλαδο που είναι αποθηκευµένο είναι αρκετό για την εποχή, γεγονός που «φοβίζει» τόσο τους παραγωγούς όσο και τους εµπόρους, αφού οι ποσότητες αυτές πρέπει να φύγουν στο εξωτερικό, καθώς η εσωτερική αγορά δεν µπορεί να τα απορροφήσει. Αυτό φαίνεται να το γνωρίζουν και οι Ιταλοί έµποροι, που δείχνουν να «κρατούν πίσω» το ενδιαφέρον τους. Ενδεικτικό είναι ότι πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο η τιµή του έξτρα παρθένου έφτανε τα 4,20 ευρώ.

Τις επόµενες ηµέρες αναµένεται να «δείξει» πως θα κινηθεί η αγορά, µε τους καλά γνωρίζοντες να λένε ότι πρέπει να συνεχιστεί η εµπορική δραστηριότητα που ξεκίνησε ούτως ώστε το πρώτο δεκαπενθήµερο του Μαΐου να «φανεί» η ανάκαµψη στην αγορά του προϊόντος, η οποία τοποθετείται στα 10-15 λεπτά. Υπάρχουν, βέβαια, και κάποιοι που φοβούνται για τη συνέχεια, καθώς οι Ιταλοί τυποποιητές εµφανίζονται διστακτικοί , δεδοµένου ότι έχουν να βγάλουν και την περσινή «ζηµιά» από τις υψηλές τιµές του ελαιολάδου.

Στην εσωτερική αγορά, οι τελευταίες πράξεις που σηµειώθηκαν αφορούν δηµοπρασία 30 τόνων από το συνεταιρισµό Ζάκρου για το έξτρα παρθένο ΠΟΠ ελαιόλαδο Σητείας µε τιµή στα 3,40 ευρώ και αγορές από τον Κωνσταντόπουλο ΑΕ στη Μεσσηνία προς 3,10 ευρώ.

Να σηµειωθεί ότι τον Μάρτιο οι διεθνείς τιµές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου της περιόδου 2017-2018 κινήθηκαν σε πτωτική τροχιά για τις βασικές ελαιοπαραγωγές χώρες της ΕΕ, σύµφωνα µε το µηνιαίο δελτίο του ∆ιεθνούς Συµβουλίου Ελαιολάδου. Συγκεκριµένα τα στοιχεία του ΙΟC δείχνουν:

Ελλάδα: Οι τιµές µειώθηκαν τις τελευταίες εβδοµάδες του Μαρτίου, φθάνοντας στα 3,08 ευρώ, χαµηλότερο 13% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ισπανία: Οι τιµές παραγωγού στην Ισπανία µειώθηκαν κατά 19% από το προηγούµενο έτος τις τελευταίες εβδοµάδες του Μαρτίου, στα 3,13 ευρώ.

Ιταλία: Μετά από µια απότοµη πτώση κάτω από τα 4 ευρώ στα µέσα ∆εκεµβρίου 2017, οι τιµές στην Ιταλία ήταν σταθερές τις τελευταίες εβδοµάδες, στα 4,06 ευρώ στα τέλη Μαρτίου 2018, µειωµένες κατά 34% σε ετήσια βάση.

Δούσκα Ελένη