Ζήτησε την παραίτηση της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ ο Αυγενάκης

Αδικαιολόγητα χαρακτήρισε τα λάθη που καταγράφηκαν στις πληρωμές

Δεδομένων των λαθών τα οποία έγιναν, που είναι αδικαιολόγητα, ζήτησα την παραίτηση της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, σήμερα το μεσημέρι», ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπείαο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» ήταν τα σοβαρά προβλήματα που παρατηρήθηκαν στις τελευταίες πληρωμές. Σύμφωνα δε, με τις ίδιες πηγές η απόφαση αυτή έχει σχέση εκτός από τις δυσλειτουργίες στην τελευταία πληρωμή και με έγγραφα διοικητικών αρχών που έχουν εντοπίσει σοβαρά προβλήματα τα οποία εκθέτουν τον Οργανισμό –και κατ’ επέκταση τη χώρα– εντός κι εκτός συνόρων.

Ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε στα μέτρα για τη στήριξη των αγροτών και των κτηνοτρόφων στη Θεσσαλία, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του αναφέρθηκε και στην απόφασή του να ζητήσει την παραίτηση του Δ.Σ. του ΟΠΕΚΕΠΕ.

O βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης είχε προηγουμένως ζητήσει από την κυβέρνηση να δώσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα των αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας. Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο βουλευτής κάλεσε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δηλώσει εάν έχουν βάση τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ζήτησε την παραίτηση της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά την ανακοίνωση από τον οργανισμό ότι καταβλήθηκε η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης στο 70% και ότι η πληρωμή έγινε με το gov.gr, κατόπιν των διασταυρωτικών ελέγχων.

Σε σχέση με τις αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους στη Θεσσαλία, ο κ. Κόκκαλης κάλεσε τον Λευτέρη Αυγενάκη να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία αν θα αποζημιωθεί η απώλεια της παραγωγής και αν θα αποζημιωθούν οι απολεσθείσες ζωοτροφές. Ο βουλευτής αναφέρθηκε στην αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου, σημειώνοντας ότι η τιμή των 85 ευρώ απέχει πολύ από την πραγματική τιμή στην αγορά, όπως δηλαδή αυτή έχει καθοριστεί τον Μάιο του 2023 με υπουργική απόφαση ότι το ζωικό κεφάλαιο θα αποζημιώνεται με τις τιμές του 2010.

Καθημερινή & με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ