Ζημιές στο λιμάνι του Παλαιοκάστρου

Ανακοίνωση του Σωματείου Ψαράδων Νεάπολης

Με ανακοίνωση του, το Σωματείο ΨΑΡΑΔΩΝ Νεάπολης, παίρνει θέση για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις εργασίες εκβάθυνσης στο Αλιευτικό Καταφύγιο Παλαιοκάστρου.

Συγκεκριμένα, έπειτα από εργασίες εκβάθυνσης του πυθμένα, που  πραγματοποιήθηκαν πριν λίγες ημέρες, κατέπεσε ο βραχίονας πρόσδεσης μαζί με τμήμα του δρόμου, χωρίς ευτυχώς να προκύψουν βλάβες τόσο για σκάφη όσο και για διερχόμενους πολίτες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου, την οποία υπογράφουν ο Πρόεδρος Γιώργος Λιβανός και ο Γραμματέας Βασίλης Βατίστας, παρ’ ότι προείχε η τοπική εκβάθυνση στο λιμένα Αυλόσπηλου, η Δημοτική Αρχή προτίμησε να ξεκινήσει από το Παλαιόκαστρο.

Στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνεται το γεγονός πως ενώ οι ψαράδες είχαν ενημερώσει την ανάγκη επέμβασης στο κέντρο του Αλιευτικού Καταφυγίου Παλαιοκάστρου και όχι στην άκρη, οι εργασίες που εκτελούσε το Λιμενικό Ταμείο του Δήμου Μονεμβασίας, οδήγησαν σε εκσκαφές βαθύτερα από τη στάθμη θεμελίωσης, με αποτέλεσμα διερχόμενο βαρύ όχημα να προβεί σε ισχυρές πιέσεις και υποχώρηση του εδάφους.

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ανακοίνωση:

Κάθε χρόνο ζητάμε από την Δημοτική Αρχή να γίνει εκβάθυνση στα αλιευτικά καταφύγια   στο λιμανάκι του Αυλόσπηλου στην Νεάπολη, στο λιμάνι του Παλαιοκάστρου στο Λάχι και στο λιμάνι του Προφήτη Ηλία στον Άγιο Νικόλαο.

Ζητήσαμε οι εργασίες να ξεκινήσουν από το λιμανάκι του Αυλόσπηλου γιατί στο σημείο εισόδου – εξόδου του λιμανιού η στάθμη της θάλασσας έχει χαμηλώσει με αποτέλεσμα τα καΐκια να μην μπορούν να βγουν από το λιμάνι χάνοντας έτσι οι ψαράδες το μεροκάματο τους. Πράγμα που δεν έγινε και πριν λίγες μέρες έγινε εκβάθυνση στο λιμάνι του Παλαιοκάστρου.

Οι ψαράδες που ελλιμενίζονται εκεί  με την πείρα που έχουν  ενημέρωσαν την Δημοτική Αρχή για το πώς πρέπει να γίνουν οι συγκεκριμένες εργασίες και τόνισαν πως το πρόβλημα βρίσκεται στο κέντρο του λιμανιού και όχι στην άκρη στην γωνία του που τελικά έγινε η βαθύτερη εκβάθυνση και ενώ τα θεμέλια του παλιού λιμανιού ήταν από τον πυθμένα ένα  μέτρο βάθος σκάφτηκαν δύο μέτρα με αποτέλεσμα το θεμέλιο πρόσδεσης των σκαφών να μείνει στον αέρα και με το πρώτο βαρύ όχημα που πέρασε να πέσει όπως και ένα τμήμα του δρόμου που οδηγεί στην προβλήτα του λιμανιού που γίνεται φορτοεκφόρτωση στις λάντζες για τον ανεφοδιασμό πλοίων.

Το ευτύχημα ήταν που δεν είχαμε κάποιο ατύχημα.

Ζητάμε την άμεση αποκατάσταση του λιμανιού, επίσης ζητάμε από το Λιμενικό Ταμείο την απαλλαγή από τα λιμενικά τέλη των σκαφών που ελλιμενίζονται στο λιμάνι του Παλαιοκάστρου.