Ζημιές στα οπωροκηπευτικά Δήμου Μεσσήνης

Στη Βουλή το θέμα που αφορά τους παραγωγούς της περιοχής

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με ενημέρωση από αγρότες της Μεσσηνίας και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπική ιστοσελίδα του Διαδικτύου, καταστροφές σε οπωροκηπευτικά παρατηρήθηκαν στη Μεσσηνία, λόγω του καύσωνα των αρχών Αυγούστου, του τρέχοντος έτους. Ο εν λόγω παρατεταμένος καύσωνας, ο οποίος είχε κορυφωθεί στις 5 Αυγούστου, έπληξε αγροτικές παραγωγές όλων των τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Μεσσήνης και συγκεκριμένα, τα αμπέλια, τις σταφίδες, τα σύκα και τα κηπευτικά.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προβήκατε στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να εκτιμηθούν και να αποτιμηθούν οι ζημιές που προκάλεσε ο ως άνω καύσωνας στις παραγωγές των αγροτών του Δήμου Μεσσήνης, ώστε να αποζημιωθούν άμεσα οι τελευταίοι για την καταστροφή της σοδειάς τους;

Ο ερωτών Βουλευτής ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

«Ζημιές σε καλλιέργειες οπωροκηπευτικών του Δήμου Μεσσήνης λόγω καύσωνα»

ΣΧΕΤ: Η Ερώτηση 30/4-10-2021

Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Α. Μυλωνάκης, σας ενημερώνουμε τα εξής:

Για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τους καύσωνες που σημειώθηκαν τον Ιούλιο και Αύγουστο 2021 στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Μεσσηνίας σε αμπελοειδή (συμπεριλαμβανομένης της σταφίδας), οπωροκηπευτικά και σύκα, διενεργήθηκαν από τις υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. οι απαραίτητες επισημάνσεις, έγιναν 185 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 2.200 δηλώσεις.

Μετά την ολοκλήρωση, από τις γεωτεχνικές υπηρεσίες του ΕΛΓΑ, του έργου των εκτιμήσεων, το οποίο, σύμφωνα με τα κριτήρια της γεωπονικής επιστήμης, για ορισμένα προϊόντα απαιτεί και την εκτίμηση στο στάδιο της συγκομιδής, αναμένεται η κοινοποίηση των πορισμάτων και ακολούθως η καταβολή των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους δικαιούχους παραγωγούς, μετά τη διασταύρωση με τα στοιχεία του ΟΣΔΕ 2021.

Τονίζεται δε το γεγονός ότι πλέον η καταβολή των αποζημιώσεων ξεκινά την ίδια χρονιά που συμβαίνει το ζημιογόνο αίτιο και ολοκληρώνεται το αργότερο αρχές της επόμενης, σε αντίθεση με την πρακτική προηγούμενων ετών που η καταβολή ολοκληρωνόταν στο τέλος του επομένου έτους, δηλαδή ως και 17 μήνες αργότερα.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ