Ζημιές από τον παγετό στις καλλιέργειες στην Π.Ε. Μεσσηνίας

Αυτοψία στις αγροτικά καλλιεργούμενες εκτάσεις

Ζημιές σε διάφορες καλλιέργειες στη Μεσσηνία προκλήθηκαν μετά τον παγετό που σημειώθηκε την Τετάρτη και Πέμπτη 16 και 17 Φεβρουαρίου. Μετά από εντολή του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλου οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας και Τριφυλίας διενέργησαν αυτοψία στις αγροτικά καλλιεργούμενες εκτάσεις αρμοδιότητάς τους και συγκέντρωσαν τα δεδομένα του φαινομένου.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την καλλιέργεια της ανοιξιάτικης πατάτας, παρατηρήθηκαν σημαντικές ζημιές σε έκταση περίπου 3.500 στρεμμάτων στις περιοχές της Καλαμάτας και Μεσσήνης λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που σημειώθηκαν τις νυχτερινές ώρες, οι οποίες έφθασαν και τους -4 βαθμούς Κελσίου.

Οι ζημιές αυτές -κι ενώ το φαινόμενο ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη-, αφορούν αφ’ ενός την καταστροφή του υπέργειου τμήματος του φυτού και αφ’ ετέρου την μείωση της παραγωγής του, λόγω της ταλαιπωρίας των φυτών από τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Μια πρώτη εκτίμηση καταγράφει ποσοστό ζημιάς περί το 30% αναφορικά με την ολοκληρωτική καταστροφή του υπέργειου  μέρους του φυτού, το οποίο πάντως θα αναβλαστήσει και θα δώσει κάποια μικρή παραγωγή με απώλεια της πρωιμότητας. Ως προς τη συνολική μείωση της παραγωγής από την ταλαιπωρία που υπέστησαν τα φυτά εξ αιτίας των πολύωρων χαμηλών θερμοκρασιών, το ποσοστό της ζημιάς εκτιμάται σε 20% με 25%.

Η αρμόδια υπηρεσία, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών γεωπόνων, προτείνει στους παραγωγούς να επέμβουν στην καλλιέργεια με κατάλληλα μυκητοκτόνα και με μικρές δόσεις αζωτούχων λιπασμάτων και άλλων σκευασμάτων, προκειμένου να βοηθήσουν τα φυτά να επουλώσουν τις ζημιές.

Αντίστοιχα προβλήματα εξ άλλου, σύμφωνα με την ενημέρωση της αρμόδιας ΔΑΟΚ, παρατηρήθηκαν και στην περιοχή της Τριφυλίας, όπου αναφέρεται ότι εντοπίστηκαν ζημιές σε έκταση 300 περίπου στρεμμάτων στην καλλιέργεια πρώιμου καρπουζιού, σε έκταση 100 στρεμμάτων στην καλλιέργεια πατάτας και σε έκταση 80 στρεμμάτων σε καλλιέργειες λαχανικών και σταυρανθών ζημιές.

Τέλος, ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να επέμβει άμεσα κάνοντας  εκτίμηση των ζημιών, ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να κάνουν δηλώσεις ζημιάς στον κατά τόπους ανταποκριτή του.