Χωρίς νερό Καλαμάτα και χωριά για πάνω από 30 ώρες

Οργή πολιτών για τη πολύωρη διακοπή

Για πάνω από 30ώρες έμειναν χωρίς νερό η Καλαμάτα και χωριά της ευρύτερης περιοχής, λόγω νέας μεγάλης βλάβης στον αγωγό μεταφοράς νερού Φ600 από τις πηγές Πηδήματος στην πόλη, που σημειώθηκε στον Αντικάλαμο.

Η απρόβλεπτη αυτή βλάβη σημειώθηκε τα μεσάνυχτα της Κυριακής μετά την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων παρεμβάσεων – επισκευών σε γνωστά προβληματικά σημεία του αγωγού (ξεκίνησαν στις 2 το μεσημέρι), από εργολάβο του Συνδέσμου Υδρευσης Δήμων Καλαμάτας, Μεσσήνης και Κοινοτήτων.

Το νερό άρχισε να δίνεται μετά τις 4.30 χθες το απόγευμα, σταδιακά μία – μία αντλία, από το αντλιοστάσιο του Πηδήματος, για να μην προκληθεί νέο απρόοπτο. Η ταλαιπωρία του κόσμου προκάλεσε αρκετές διαμαρτυρίες δημοτών σε βάρος της δημοτικής αρχής και της διοίκησης του Συνδέσμου Υδρευσης και ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος εξέφρασε τη λύπη του για την ταλαιπωρία των συνδημοτών μας, επισημαίνοντας πως ήταν κάτι απρόβλεπτο.

Η περιπέτεια αυτή και ο κίνδυνος να υπάρξει κάποια άλλη μεγάλη ζημιά μέσα στο καλοκαίρι του  αγωγού που βρίσκεται σε τραγική κατάσταση (κομμάτια που αφαιρέθηκαν ήταν σκουριασμένα και σαπισμένα), καταδεικνύει ότι το έργο του νέου αγωγού μεταφοράς νερού από το Πήδημα Φ800 που έχει προσωρινό μειοδότη, πρέπει να προχωρήσει απρόσκοπτα, με πρωτόγνωρα γρήγορες διαδικασίες, για να μην ζήσει η Καλαμάτα και η ευρύτερη περιοχή τραγικές στιγμές έλλειψης νερού. Και αν είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί σε 2 χρόνια, μέσα στο 2022, όπως προβλέπεται από το διαγωνισμό.

Σε δήλωσή του στην “Ε” ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος τόνισε ότι το μείζον είναι η κατασκευή του νέου αγωγού και να προχωρήσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι διαδικασίες. Παρατήρησε ότι η ζημιά στον Αντικάλαμο δεν μπορούσε να προβλεφθεί και θα μπορούσε να συμβεί κάποια άλλη στιγμή το καλοκαίρι, καθώς ο αγωγός έχει μεγάλα προβλήματα και στο σημείο εκείνο είχε σαπίσει. Ο δήμαρχος ανέφερε ότι ήταν τεράστια η προσπάθεια της αποκατάστασης, καθώς η βλάβη βρισκόταν σε βάθος 7 μέτρων.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Υδρευσης Δημήτρης Κουκούτσης, τον οποίο συναντήσαμε στις 10 το πρωί στο σημείο της βλάβης στον Αντικάλαμο, μας ενημέρωσε ότι “είχε προγραμματιστεί η αποκατάσταση σε 3 βλάβες του αγωγού σε Ανθεια, Αντικάλαμο, Καλάμι. Τις τελειώσαμε στις 10.15 το βράδυ, ενώ είχε ανακοινωθεί διακοπή έως τις 7 το πρωί. Παραδώσαμε τον αγωγό, ανοίξαμε σταδιακά τις 3 αντλίες στο αντλιοστάσιο του Πηδήματος, ώστε να μην υπάρχει πίεση. Πριν ανοίξουμε την τρίτη, προέκυψε άλλη βλάβη απρόσμενη μετά τα μεσάνυχτα εδώ στον Αντικάλαμο. Είναι στα 7,5 μέτρα βάθος, όλη τη νύχτα δουλεύουν τα συνεργεία. Εχει σκιστεί ο αγωγός γύρω στο ένα μέτρο. Με το νερό που δώσαμε γύρω στις 11 το βράδυ κάποιες περιοχές είχαν νερό, αλλά αναγκαστήκαμε να το κόψουμε, γιατί η βλάβη ήταν τεράστια, ήταν ποτάμι”.

Για την κακή κατάσταση του αγωγού και τον κίνδυνο να προκύψουν χειρότερα, παρατήρησε ότι “είναι πολύ πιθανό να προκύψουν νέες μεγάλες βλάβες, ο αγωγός αυτός είναι ξεπερασμένος” και σημείωσε για την αναγκαιότητα του νέου αγωγού: “Καλώς η δημοτική αρχή έχει εντάξει το νέο αγωγό στα έργα που πρέπει να γίνουν άμεσα. Πρέπει όλοι να επιμείνουμε διαπαραταξιακά, όλοι οι πολίτες της Καλαμάτας. Είναι το μεγαλύτερο έργο που πρέπει να γίνει άμεσα”. Ανέφερε πως “αυτές οι παρεμβάσεις που κάναμε, είναι ζωτικής σημασίας”, αλλά δεν έκρυψε την ανησυχία του, καθώς “υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο ζήτημα με τον αγωγό. Εμείς πρέπει σε καθημερινή βάση να είμαστε σε εγρήγορση,  γιατί δεν ξέρουμε τι προβλήματα μπορούν να προκύψουν. Ο αγωγός σε κάμποσα χιλιόμετρα περνάει από λαγκάδια, από χωράφια κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Εμείς πρέπει να ψάχνουμε κάθε σημείο να δούμε αν υπάρχει διαρροή. Μια διαρροή στον Φ600 μπορεί να τινάξει ένα σπίτι στον αέρα”.

Για το χρόνο των παρεμβάσεων είπε ότι “από τις τρεις παρεμβάσεις που κάναμε χθες, η μία έπρεπε να έχει γίνει εδώ και 2 εβδομάδες. Δεν γινόταν, όμως, αυτό μέσα στο Πάσχα. Προτιμήσαμε τώρα που τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι κλειστά. Το ζήτημα είναι ότι προκύπτουν συνεχώς νέα προβλήματα”.

Ο ΝΕΟΣ Φ800 ΑΓΩΓΟΣ

Για το σημαντικό έργο της αντικατάστασης, του νέου κεντρικού αγωγού μεταφοράς νερού από τις πηγές Πηδήματος μέχρι την Καλαμάτα και τη Μεσσήνη, προϋπολογισμού 11,1 εκ. ευρώ, υπάρχει προσωρινός μειοδότης και είναι η εταιρεία Θέμελη Α.Ε. με έκπτωση 36,51%.  Το έργο που έχει προθεσμία υλοποίησης 24 μήνες, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα “Φιλόδημος”.

Σύμφωνα με παλιότερη ενημέρωση από το Δήμο Καλαμάτας, “ο νέος αγωγός Φ800 που θα υδροδοτεί την Καλαμάτα, θα πορεύεται επί της παλαιάς εθνικής οδού Καλαμάτας – Τρίπολης και όχι ανατολικά αυτής, όπως ο υπάρχων αγωγός Φ600. Το έργο προβλέπει την αντικατάσταση των υπαρχόντων αγωγών διατομής Φ600 και Φ300 από την Τ.Κ. Πηδήματος έως Καλαμάτα με νέο αγωγό διατομής Φ800 και του αγωγού διατομής Φ300 από την Τ.Κ. Ασπροχώματος με νέο αγωγό διατομής Φ400. Ο νέος κεντρικός αγωγός διατομής Φ800 από την Τ.Κ. Πηδήματος έως την Καλαμάτα έχει σχεδιαστεί για μεταφορά νερού για 150.000 κατοίκους, ώστε να καλύπτει τις μελλοντικές ανάγκες υδροδότησης του Δήμου Καλαμάτας, του Δήμου Μεσσήνης και των τοπικών κοινοτήτων της παραλιακής ζώνης του Δήμου Δυτικής Μάνης (από Αβία έως Τραχήλα)”.

Ελευθερία