«Χρέος μας αδιαπραγμάτευτο να φανούμε αντάξιοι των θυσιών του 1821»

Δήλωση δημάρχου Τρίπολης, Κώστα Τζιούμη, για την 25η Μαρτίου

Όλη η Ελλάδα, ο απανταχού Ελληνισμός, μπορεί και δικαιούται να είναι υπερήφανος για την συνεισφορά του στην εθνική παλιγγενεσία, στον υπέρ της ελευθερίας αγώνα. Όλοι πρόσφεραν κατά δύναμην, άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο. Η Αρκαδία πρώτη στο ξεκίνημα, η Τρίπολη θεμέλιο και βάση για τον τερματισμό, για την επιτυχία, για την νίκη. Εδώ ο Κολοκοτρώνης, εδώ η καρδιά και η δύναμη του δυνάστη – χτυπήθηκε καίρια με την έναρξη της Επανάστασης, έδωσε προοπτική και εγγυήσεις για την πορεία της.
Με το τέλος της οχτάχρονης πάλης, με τη φυγή του Ιμπραήμ, η Τριπολιτσά βρέθηκε ισοπεδωμένη, μόνο τρία κτίσματα έμειναν όρθια. Πληρώσαμε, ως τόπος και ως άνθρωποι, πολύ ακριβά το δικαίωμα να ζούμε ελεύθεροι και αξιοπρεπείς – από την πρώτη στιγμή μέχρι το τέλος του Αγώνα.
Σήμερα, 200 χρόνια μετά από το θαύμα του 21, η Ελλάδα και η Τριπολιτσά, η Τρίπολη της καρδιάς μας, χαίρονται τους καρπούς της ελευθερίας, δημιουργούν, θυμούνται, ευγνωμονούν, τιμούν, και προχωρούν στο δρόμο των πεπρωμένων τους. Χρέος μας αδιαπραγμάτευτο: να φανούμε αντάξιοι των θυσιών του 1821, να προασπίζουμε ελευθερία και δημοκρατία, να τιμούμε το όνομα «Ελλάδα», το έπος «Τριπολιτσά».
Χρόνια πολλά, Ελλάδα!
Χρόνια πολλά, συνέλληνες!