Ξεπερνά το 35% η μείωση του ελαιολάδου στην Τριφυλία

Κύρια αιτία είναι οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν

Ξεπερνά τις αρχικές εκτιμήσεις η φετινή μείωση της παραγωγής ελαιόλαδου στην περιοχή της Τριφυλίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της τοπικής ΔΑΟΚ. Όπως φαίνεται από τα μέχρι τώρα στοιχεία, η μείωση της παραγωγής θα ξεπεράσει το 35% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όπως μας επισήμανε ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος.

Η ελαιοσυγκομιδή έχει φτάσει στο 80% στην περιοχή της Τριφυλίας και οι εκτιμήσεις είναι ότι η παραγωγή μπορεί να μη φτάσει τους 20.000 τόνους. Κύρια αιτία, όπως ανέφερε, είναι οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν: η παρατεταμένη ανομβρία από το Μάιο μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου, οι καύσωνες του καλοκαιριού, αλλά και τα έντονα καιρικά φαινόμενα με τους ισχυρούς ανέμους και τη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε στο ξεκίνημα της ελαιοσυγκομιδής.

Χαρακτηριστικό της χρονιάς είναι τόσο η μείωση στην παραγωγή καρπού όσο και η μείωση των αποδόσεων, ενώ στον αντίποδα είναι η πολύ καλή ποιότητα του παραγόμενου ελαιόλαδου, με οξύτητες πάρα πολύ χαμηλές και με εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παρασκευόπουλος παρατήρησε πως η τελική εικόνα για το πώς θα διαμορφωθεί η χρονιά θα υπάρχει στα μέσα Ιανουαρίου, που αναμένεται και η ολοκλήρωση σχεδόν της ελαιοσυγκομιδής.

Από εκεί και πέρα ελαιοπαραγωγοί της περιοχής μάς επισημάνουν ότι υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του προϊόντος λόγω των καιρικών συνθηκών που έχουν επηρεάσει την παραγωγή, η οποία μειώθηκε σημαντικά, αλλά και λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής. Κόστος που έχει αυξηθεί δραματικά λόγω της αλματώδους αύξησης στα λιπάσματα.

Κώστας Μπούρας | Ελευθερία