Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια

Την Παρασκευή ψήφιση

Σε εξέλιξη στην Ολομέλεια της Βουλής είναι η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας που εισάγει το πλαίσιο λειτουργίας παραρτημάτων ξένων μη κρατικών πανεπιστημίων στην χώρα μας. Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Παρασκευής.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 10 το πρωί, με πρόταση από τον πρόεδρο της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση για πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Στην ψηφοφορία που προηγήθηκε στην αρμόδια επιτροπή η ΝΔ ψήφισε θετικά, καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά, ΚΚΕ, Σπαρτιάτες και Νίκη ενώ Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας επιφυλάχθηκαν.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε υψηλούς τόνους με την πλειοψηφία να επιχειρηματολογεί και να επιμένει πως σημαντικά ιδρύματα θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον να έρθουν στην Ελλάδα τη στιγμή, μάλιστα που στη χώρα υφίσταται ιδιωτική ανώτατη εκπαίδευση. Μάχη στη Βουλή για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα δώσουν και τα μικρότερα κόμματα, γνωρίζοντας πως η χαλαρή ψήφος των ευρωεκλογών μπορεί να τα ευνοήσει.

Το Μέγαρο Μαξίμου προσεγγίζει την επίμαχη κοινοβουλευτική συζήτηση ως την τελευταία μεγάλη κοινοβουλευτική μάχη, που θα δοθεί  για μία κρίσιμη μεταρρύθμιση στην Ανώτατη Εκπαίδευση, που αποτέλεσε προεκλογική του δέσμευση και πλέον «παίρνει σάρκα και οστά» με την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Για το ΠΑΣΟΚ το πρόβλημα είναι διπλό, καθώς εκτός από την αλλαγή της στάσης του, σε σχέση με την επικρατούσα θέση για πολλά χρόνια υπέρ των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, έχει να αντιμετωπίσει και τη διγλωσσία στο εσωτερικό του με τους βουλευτές του που αντιτίθενται στην κομματική γραμμή αλλά και τη διαφοροποίηση της κεντρικής γραμμής από τIς γνωμοδοτήσεις έγκριτων συνταγματολόγων του.

Πηγή: skai.gr