Χειροτονήθηκε ο Αρχιερέας κ. Θεόφιλος στον Ι.Ν. Οσίου Νίκωνος

Από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Ευστάθιο, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου

Στον Ι.Ν. Οσίου Νίκωνος, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και πλειάδας Αρχιερέων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ευστάθιος, χειροτόνησε Αρχιερέα τον κ. Θεόφιλο.

Επίσκοπος υπό τον τίτλο Λακεδαιμονίας και Βοηθός του Μητροπολίτη Σπάρτης κ. Ευσταθίου, εξελέγη Αρχιμανδρίτης Θεόφιλος Μαντζαβράκος, Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης.

Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Θεόφιλος Μαντζαβράκος, κατά κόσμον Γεώργιος, γεννήθηκε το 1976 στο χωριό Μυρτιά Λακωνίας. Ανατράφηκε και πραγματοποίησε τις εγκύκλιες σπουδές του στον τόπο καταγωγής του.

Έλαβε το απολυτήριο από το εκκλησιαστικό Λύκειο Κορίνθου το 1995. Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών και έχει παρακολουθήσει όλα τα επιμορφωτικά σεμινάρια που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ιερά Μητρόπολη.

Το έτος 2000 εκάρη μοναχός, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, στην ιστορική Ιερά Μονή των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων. Διάκονος χειροτονήθηκε στις 30/01/2000 στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Σπάρτης και υπηρέτησε ως Διάκονος στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Σπάρτης. Στις 8/3/2002, υπό του ιδίου Μητροπολίτου, χειροτονήθηκε στην Ιερά Μονή των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων Σπάρτης Πρεσβύτερος και στις 25/03/2009 έλαβε το Οφφίκιον του Αρχιμανδρίτου.

Διά έλλειψη Ιερέων, μετά μεγάλης προθυμίας εφημέρευσε σε 13 χηρεύουσες ενορίες, ενώ από το 2007 Υπηρετεί ως Εφημέριος, Ιεροκήρυξ, Κατηχητής και Πρόεδρος του Φιλοπτώχου Ταμείου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού της Ευαγγελιστρίας Σπάρτης.

Επίσης είχε για αρκετά χρόνια την ευθύνη διά την λειτουργική εξυπηρέτηση του Στρατοπέδου ΚΕΕΜ Σπάρτης και την πνευματική καθοδήγηση των οπλιτών.

Του έχει ανατεθεί η εποπτεία λειτουργίας του κοινωνικού Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», η εποπτεία της λειτουργίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Πέτρος ο Λακεδαιμόνιος» και η εποπτεία της λειτουργίας της Σχολής Αγιογραφίας «Φώτης Κόντογλου».

Είναι Πρόεδρος των δύο προσκυνηματικών Ιερών Ναών α) Αγίου Δαβίδ του εν Ευβοία και Αγίου Ιακώβου, Ποταμιάς και β) Αγίου Νικολάου εν Κατσαρού. Από το έτος 2010 είναι συνεργάτης του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Από το έτος 2014 έως σήμερα είναι μέλος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου. Από το 2000 διακονεί τις εκκλησιαστικές Κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως ως υπεύθυνος Ιερέας και πνευματικός.

Το έτος 2018 ο Σεβασμιώτατος του ανέθεσε τα καθήκοντα του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως.