Χάθηκε ήδη το 30% των τουριστικών εσόδων στην Πελοπόννησο

Αποκαλύψεις για την επόμενη ημέρα του κλάδου από τον κύριο Μαρινάκο

Στην Πελοπόννησο, αν και θεωρητικά θα περίμενε κανείς αυτή να επωφεληθεί ως έναν βαθμό φέτος από τον οδικό τουρισμό, η εικόνα είναι κατά πολύ διαφορετική όπως τη μεταφέρει στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Μαρινάκος Κωνσταντίνος, πρόεδρος Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, της Ενωσης Ξενοδοχείων Αρκαδίας και καθηγητής Τουριστικού Μάνατζμεντ: «Η περιοχή της Πελοποννήσου έχει την ιδιαιτερότητα ότι το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου έχει μεγάλη κινητικότητα από σχολικό και πολιτιστικό τουρισμό.

Μόνο από το lockdown των δύο μηνών ακυρώθηκαν στην Αρχαία Ολυμπία οι αφίξεις 172 πούλμαν που είχαν προγραμματιστεί για την περίοδο αυτή, από την οποία προέρχεται κάθε χρόνο το 25%-30% των συνολικών εσόδων του κλάδου. Στο κομμάτι του οδικού τουρισμού από το εξωτερικό ως περιοχή δεν έχουμε να περιμένουμε και πολλά από τη στιγμή που οι οδικοί τουρίστες που αναμένονται φέτος, κατεξοχήν από τα Βαλκάνια, κατευθύνονται κυρίως στη Βόρεια έως και την Κεντρική Ελλάδα.

Το ενδιαφέρον λοιπόν στρέφεται κυρίως στον Ελληνα τουρίστα, ο οποίος ωστόσο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντισταθμίσει τη μεγάλη απώλεια εσόδων, ενώ είναι και πολλοί αυτοί που θα προτιμήσουν σπίτια φίλων και εξοχικά». Ο κ. Μαρινάκος επισημαίνει ότι μεγάλο μερίδιο των καταλυμάτων της περιοχής δεν πρόκειται να ανοίξει φέτος – «ειδικά αυτά που έχουν μεγαλύτερο μέγεθος και άρα υψηλότερα κόστη λειτουργίας από τη στιγμή που θα πρέπει να υιοθετηθούν τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα», πολύ περισσότερο δε ενώ είναι άγνωστο τι θα γίνει με τις αεροπορικές συνδέσεις:

«Τα τελευταία χρόνια ένα 70%- 80% επί του συνόλου των διεθνών αφίξεων στην Πελοπόννησο έρχονται από αέρος, ακόμη και από το “Ελ. Βενιζέλος”, επομένως αν δεν υπάρχουν αεροπλάνα, δεν θα υπάρχουν έστω και οριακές πληρότητες για να βγαίνουν τα έξοδα. Από πλευράς κρατήσεων, υπάρχουν κάποια δειλά αιτήματα από τον Αύγουστο και μετά, ωστόσο με μεγάλες πιέσεις ως προς τις τιμές από τους tour operators για εκπτώσεις ακόμη και πάνω από 40%. Χρειάζεται ένα σοκ ρευστότητας ώστε να περάσουμε τον φετινό σκόπελο έως το 2021 και να μη χάσουμε έναν στρατηγικό κλάδο της οικονομίας όπως είναι ο τουρισμός».

Πρώτο Θέμα