Χαρδαλιάς: Οι συνομωσίες για τον κορωνοϊό μπορεί να αποβούν μοιραίες

«Υπονομεύουν την κοινή προσπάθεια και μπορούν να αποβούν μοιραίες»

Στους ελέγχους που πραγματοποιούνται τόσο στα σύνορα όσο και στο εσωτερικό της χώρας αναφέρθηκε εκτενώς ο υφυπουργός Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού. Όπως επισήμανε ακολουθούνται διαφορετικά μοντέλα. Οι δειγματοληψίες στο εσωτερικό γίνονται όπου υπάρχει υποψία για μεγάλη θετικότητα, στενές επαφές ή συρροές κρουσμάτων.

Σε ό,τι αφορά στα σύνορα της χώρας, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι οι έλεγχοι δεν είναι τυχαίοι, αλλά απόλυτα στοχευμένοι και πραγματοποιούνται με βάση τον αλγόριθμο που λαμβάνει υπόψη τη χώρα προέλευσης, την περιφέρεια, την ηλικία, αλλά και ταξίδια που έχει πραγματοποιήσει το προηγούμενο διάστημα. Επανέλαβε δε ότι η αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα δεν οφείλεται στο άνογμα του τουρισμού, καθώς από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 23 Αυγούστου έγιναν 360.206 έλεγχοι στις πύλες εισόδου και βρέθηκαν μόλις 723 επιβεβαιωμένα κρούσματα προσθέτοντας ότι «όπου υπήρχε υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, κλείσαμε τα συνορα».

Στο μεταξύ, απαντώντας στα σενάρια συνομωσιολογίας, ο υφυπουργός Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων υπογράμμισε ότι η Πολιτεία δεν κρύβει κρούσματα και από την αρχή υποστηρίζει τη σωστή ενημέρωση των πολιτών. «Λέμε ποια είναι η κατάσταση και ποια μέτρα λαμβάνονται. Οι αποφάσεις μας κρίνονται από όλους. Δεν αμφισβητούνται όμως τα ίδια τα στοιχεία, τα δεδομένα που συγκεντρώνονται καθημερινά από τα νοσοκομεία, εργαστήρια, κέντρα υγείας. Όπου υπάρχει πρόβλημα το λέμε καθαρά και παίρνουμε μέτρα για να προστατέψουμε τον κόσμο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία, επισήμανε ότι πρόκειται για συνομωσίες με θανατηφόρα αποτελέσματα. «Υπονομεύουν την κοινή προσπάθεια και μπορούν να αποβούν μοιραίες», κατέληξε.

Πηγή: skai.gr