“Χαράτσι 150 ευρώ σε χιλιάδες ανθρώπους που φροντίζουν ζώα συντροφιάς”

Κοινή ανακοίνωση των τομέων Αγροτικής Ανάπτυξης, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Τον Νοέμβριο του 2018, σε εκδήλωση της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε ότι η ιδιοκτησία ενός ζώου δε μπορεί να αποτελεί φορολογικό τεκμήριο και ήταν κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε επιβολή τέλους σε ιδιοκτήτες ζώων που δεν έχουν προχωρήσει στη στείρωση του ζώου τους. Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ επιβάλλει προεκλογικό χαράτσι 150 ευρώ σε χιλιάδες ανθρώπους που φροντίζουν ζώα συντροφιάς.

Πάρα τη ρητή προεκλογική δέσμευση του απερχόμενου πλέον Πρωθυπουργού ότι θα κάνει διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε, μόνη της, το 2021 ένα πλαίσιο για την προστασία των ζώων συντροφιάς με σύσσωμη αντίδραση της αντιπολίτευσης και των αρμόδιων εμπλεκόμενων φορέων, που προειδοποιούσαμε ότι πρόκειται για έναν βαθιά αντιεπιστημονικό και αντιζωοφιλικό νόμο, με ασάφειες, αντιφάσεις και ρουσφετολογικές διατάξεις.

Δύο χρόνια μετά, ενώ έχουν προκηρυχθεί εκλογές και έπειτα από διαδοχικές τροποποιήσεις του νόμου και παρατάσεις επί παρατάσεων, ελάχιστα πράγματα που να αφορούν την πραγματική προστασία των αδέσποτων και των ζώων συντροφιάς έχουν υλοποιηθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το μητρώο ζώων συντροφιάς. Η χώρα μας διαθέτει ήδη Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς στα πρότυπα της διαδικτυακής βάσης της Γαλλίας (i-cad), η οποία παρουσιάστηκε ως πρότυπη εθνική βάση στη Ε.Ε, κατατάσσοντας τη χώρα μας στις 12 χώρες της ΕΕ που έχουν κεντρική βάση δεδομένων για τα ζώα συντροφιάς. Το μητρώο κατέστη πλήρως λειτουργικό κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και έκτοτε είχαν σε αυτό πρόσβαση Δήμοι, Περιφέρειες και Αστυνομία, διασφαλίζοντας έτσι την ιχνηλασιμότητα, μια ιδιαίτερα σημαντική παράμετρο για την προστασία των ζώων. Η κυβέρνηση της ΝΔ, αντί της αναβάθμισης του υφιστάμενου μητρώου ώστε να περιλαμβάνει επιπλέον υπομητρώα, καταφύγια, εκτροφείς και φιλοζωικά σωματεία, επέλεξε να σπαταλήσει σχεδόν 2,5 εκ. ευρώ για τη δημιουργία του από το μηδέν.

Αντί να επιλύσει τα ουσιαστικά προβλήματα του νόμου η κυβέρνηση λίγες μέρες πριν τις εκλογές προχώρησε σε ένα ακόμα αντιεπιστημονικό και εκδικητικό για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες μέτρο, κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την προστασία των ζώων συντροφιάς, που κυρώθηκε στην Ελλάδα με τον Ν. 2017/1992, εξυπηρετώντας συμφέροντα ημετέρων, αλλά χωρίς να λύνει το σοβαρό πρόβλημα των αδέσποτων ζώων. Δεν εξηγείται αλλιώς η έκδοση απόφασης του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού κ. Πέτσα, για το σκανδαλώδες χαράτσωμα 150 ευρώ των πολιτών που φροντίζουν ένα ζώο συντροφιάς, μέσω της υποχρεωτικής λήψης και αποστολής του DNA του ζώου σε βάση δεδομένων.

Συγχέοντας την κτηνιατρική γενετική με την κτηνιατροδικαστική γενετική, προχωρούν στην επιβολή προστίμων και ποινών βάσει του γενετικού υλικού. Χωρίς ανάλογο προηγούμενο σε άλλη χώρα, χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση, χωρίς καμιά απάντηση σε εύλογα ερωτήματα και χωρίς καμιά προετοιμασία, η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει σε μία διαδικασία πλήρως αναποτελεσματική, από τη στιγμή που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μόνο το 1/3 των ζώων έχει σημανθεί και καταγραφεί στην χώρα μας. Χρηματοδοτεί από την άλλη στις πλάτες των πολιτών ένα εργαστήριο με ανύπαρκτο ερευνητικό έργο στον συγκεκριμένο τομέα, για το οποίο μάλιστα έχει εξασφαλίσει εκ των προτέρων εφάπαξ 2 εκ. ευρώ κρατικής χρηματοδότησης.

Όσο η κυβέρνηση της ΝΔ κωφεύει και αποφεύγει να δώσει οποιαδήποτε επιστημονικά τεκμηριωμένη απάντηση γύρω από το ζήτημα, τόσο περισσότεροι ζωόφιλοι θα αντιλαμβάνονται πως οι εξαγγελίες ακόμα και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη για την προστασία των ζώων, δεσποζόμενων και μη, δεν ήταν παρά ένα ακόμα επικοινωνιακό πυροτέχνημα για να καλύψει τα κυβερνητικά πεπραγμένα που δεν έχουν καμία σχέση με την προστασία των ζώων, το αντίθετο μάλιστα. Μόνο που πλέον δεν πείθουν κανέναν.

Όλες αυτές οι απαράδεκτες, ανεξήγητες και αντιεπιστημονικές μεθοδεύσεις θα ακυρωθούν από μία προοδευτική κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Και θα εφαρμοσθεί ένα πλαίσιο προστασίας των ζώων, υποστήριξης της ζωοφιλίας και ενίσχυσης των δημόσιων λειτουργιών για την αντιμετώπιση του σημαντικού προβλήματος των αδέσποτων ζώων και του παράνομου εμπορίου ζώων, ενός πλαισίου που δεν θα εξυπηρετεί συμφέροντα ημετέρων και δεν θα χαρατσώνει τους πολίτες αλλά θα στηρίζεται στην επιστήμη και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο.