«Χάνει» σε επενδύσεις το πετρέλαιο

Εντείνονται οι φόβοι για μείωση της ζήτησης

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, το ETP πετρελαίου Brent της WisdomTree κατέγραψε την περασμένη Πέμπτη τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του εδώ και περισσότερο από τρία χρόνια – από τα τέλη του 2019 των απαρχών της πανδημίας του Covid.

Παρομοίως, το ETF της ProShares, το Ultra Bloomberg είδε την περασμένη εβδομάδα εκροές ύψους 158,5 εκατ. δολαρίων – στη δική του μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση για περισσότερο από ένα χρόνο, από τον Μάρτιο του 2022 της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο ΟΠΕΚ+ ανακοίνωσε απροσδόκητη μείωση της παραγωγής πετρελαίου με πάνω από 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με τη Σαουδική Αραβία να πρωτοστατεί με μείωση 500.000.

Παρόλο που η κίνηση προσέφερε αρχικά στήριξη στις τιμές, αφενός αυτό αποδόθηκε σε μεγάλο βαθμό στο κλείσιμο θέσεων πώλησης (σορτάρισμα) και αφετέρου παραμένουν αμείωτες οι ανησυχίες για πιθανή επιβράδυνση της ζήτησης.

Συγκεκριμένα, εντείνονται οι εκτιμήσεις ότι οι ΗΠΑ θα εισέλθουν σε ύφεση επιφέροντας πλήγμα στην κατανάλωση, με τις ενέργειες του ΟΠΕΚ+ να επικοινωνούν τις ανησυχίες του γκρουπ για την αδυναμία της αγοράς.

“Υπάρχει ακόμη ένα μεγάλο τμήμα της αγοράς που ανησυχεί για τις προοπτικές τις ζήτησης και οι περικοπές του ΟΠΕΚ+ πιθανότατα απλώς θα ενίσχυσαν τις ανησυχίες αυτές”, όπως το θέτει ο Γουόρεν Πάτερσον, επικεφαλής εμπορευμάτων της ING Groep στη Σιγκαπούρη.

energypress